Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Επίσημα μαρτυρικό χωριό ο Καλλικράτης (φωτ.)

Ολοκληρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης οι εκδηλώσεις για την ανακήρυξη  του χωριού Καλλικράτη Σφακίων σε μαρτυρικό χωριό. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησαν με Αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων Είρηναιος.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τιμούμε σήμερα εδώ στον Καλλικράτη την ιερή μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου του 1943. Τιμούμε την μνήμη τους και διδασκόμαστε από αυτή. Γιατί το να τιμάς την μνήμη μαρτύρων σημαίνει πρωτίστως ότι πρέπει να μην ξεχνάς και δεν ξεχνάμε. Πρώτον ότι για μας τους Έλληνες η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε και για αυτό με κάθε τίμημα ακόμα και με την θυσία της ζωής μας θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας, τα σύνορά μας, την κυριαρχία μας. Υπενθυμίζω ότι πια το έδαφός μας και τα σύνορά μας είναι και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το μεγάλο χρέος της υπεράσπισης της ελευθερίας εμείς οι Έλληνες και το έθνος των Ελλήνων, θα το πράξει και θα το εκπληρώσει μέσα από όρους αρραγούς ενότητας. Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο ξανά να κάνουμε λάθη μέσα από διχόνοιες και διχασμούς που όπως ξέρουμε στο παρελθόν μας στοίχησαν ακόμα και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Στην μνήμη όλων αυτών λοιπόν που χάθηκαν εδώ, πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Δεύτερον, πρέπει στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν να μην ξεχνάμε ότι το φαινόμενο του ναζισμού δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να “ξεπηδάνε” μορφώματα τα οποία είναι ουσιαστικά και δυστυχώς συνεχιστές αυτής της θηριωδίας, της απάνθρωπης ιδεολογίας. Αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, την Δημοκρατία, το ίδιο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε τέτοια μορφώματα να καθορίσουν το μέλλον μας και ιδίως το μέλλον της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τέλος, θυμίζω ότι στην μνήμη τους, ότι εμείς οι Έλληνες διεκδικούμε πάντα και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι απαιτήσεις μας και για τα δύο όπως έχω πει πολλές φορές είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξημες»

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων Γ. Ζερβός αναφέρθηκε στις 4 καταστροφές του χωριού αλλά και την τελευταία βάρβαρη πράξη των ναζί κατακτητών και των συνεργατών τους τον Οκτώβρη του 1943 ενώ μίλησε για ηθική δικαίωση του Καλλικράτη και των Σφακίων με  την αναγνώριση του ως μαρτυρικό χωριό.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καλογεράκης που επέδειξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια Καλλικράτιανη πετσέτα της Δέσποινας Μανουσέλη η οποία ήταν αφιερωμένη στα δύο αδέλφια της που εκτελέσθηκαν από τους ναζί.

Αμέσως μετά ριζίτικο απέδωσε η ριζίτικη ομάδα Ασφένδου ενώ στην συνέχεια χόρεψε παραδοσιακό πεντοζάλη  το συγκρότημα τα “Σφακιά” ενώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφέρθηκε ως δώρο ένα παραδοσιακό μαχαίρι και μία φωτογραφία του Καλλικράτη κατά τη διάρκεια της καταστροφής.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με κατοίκους του Καλλικράτη οι οποίοι ως παιδιά έζησαν τις θηριωδίες.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην Χώρα Σφακίων, όπου στο δημαρχείο της περιοχής ο δήμαρχος Γιάννης Ζερβός, τον κήρυξε επίτιμο δημότη Σφακίων ενώ ακολούθησε επίσημο γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής. Στον ΠτΔ, προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον Καλλικράτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε τους μαθητές του Γυμνασίου Σφακίων που δίνουν το παρών στις εκδηλώσεις.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Μ. Μπόλαρης, ενώ το παρών δίνουν ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, η βουλευτής Β. Βαγιωνάκη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας, οι αντιπεριφερειάρχες Αποστόλης Βουλγαράκης και Νίκος Καλογερής και οι πρώην βουλευτές Χ. Μαρκογιαννάκης, Μ. Βολουδάκης και Κ. Βιρβιδάκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Στο αρχείο

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες