Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Κατοχής

Συγκινητικές στιγμές και οδυνηρές μνήμες “ξύπνησαν” το πρωί του Σαββάτου στο Πατελάρι σε πολλούς ηλικιωμένους κατά την διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο Πεσόντων στην οποία προεξήρxε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός εξαιτίας των αγριοτήτων από τους ναζί την κατοχή.

«O πόνος αγιάτρευτος για τα παιδιά και τους συγγενείς των άδικα εκτελεσθέντων κατοίκων του χωριού του Δήμου Πλατανιά σήμερα», μας είπε με τα μάτια βουρκωμένα μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχασε τον πατέρα της.

Απουσιάζοντος εκτός Κρήτης ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Μπεμπλιδάκη ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρυσών κ. Στέλιος Σπανουδάκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Πατελάρι είχε και αυτό τη συμμετοχή του στις θυσίες των Κρητικών, στη Γερμανική Κατοχή. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες έγινε μέρα πόνου και θρήνου. Έφτασαν οι Γερμανοί με τα αυτοκίνητά τους κι απλώθηκαν γρήγορα στο χωριό αρχίζοντας την συγκέντρωση κατοίκων του στην πλατεία. Στην πλατεία επικρατούσε αναταραχή. Οι Γερμανοί ξεχώρισαν έντεκα από τους άνδρες προς εκτέλεση. Ο αποχωρισμός των 11 από τους υπόλοιπους ήταν η αρχή του θρήνου. Τους οδηγούν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το μνημείο και τους στήνουν σε μια σειρά. Τρεις από αυτούς φεύγουν σαν αστραπή προς τα περβόλια αλλά μόνο ένας κατάφερε να σωθεί. Οι υπόλοιποι οκτώ έπεσαν και αυτοί ταυτόχρονα νεκροί».

Καταλήγοντας ο κ. Σπανουδάκης τόνισε: «Tο Πατελάρι έμεινε πίσω, φάρος φωτεινός να μαρτυρά τη φρίκη του πολέμου αλλά και την αντίσταση στην κατοχή, τον αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες