Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Επιμένουν σε υψηλά επίπεδα τα καύσιμα κίνησης

Η προοπτική της ύφεσης στην ευρωοικονομία, η βύθιση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε χαμηλά 25ετίας και οι πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο κόστος δανεισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να βρίσκεται μία ανάσα από το 5%.

Την ίδια ώρα σύνεση και ψυχραιμία συνέστησε εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στη Ναυτεμπορική, σημειώνοντας τις σοβαρές προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Ο Υπουργός Οικονομικών προέβλεψε μέσο πληθωρισμό για φέτος στο 9% και για την επόμενη χρονιά 3%.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε έντονα ανοδική τροχιά και η τιμή του φυσικού αερίου που εκτινάχθηκε περισσότερο από 12% σε μία μόλις μέρα πάνω από τα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη σκιά των διαρροών που έχουν διαπιστωθεί στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Μπορεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί αισθητά στα 86 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο η συνεχιζόμενη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν αφήνει αυτή την πτώση να περάσει ολόκληρη στις τιμές των καυσίμων. Τον Οκτώβριο θα έχουμε στροφή στην επιδοματική πολιτική καθώς το βάρος θα πέσει στην μείωση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Πάντως η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στο σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης ενώ ενδέχεται να επιδεινώσει τη δυναμική του δημόσιου χρέους.

Μιλώντας στη Ραλλού Αλεξοπούλου, o επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τους τελευταίους μήνες του έτους να δούμε σχετική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα