Για «αδικία εις βάρος της» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Κρήτης, αναφερόµενη στην πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση που “θωράκισε” το «αµετάθετο» για την εκλογή µητροπολίτη.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνήλθε σήμερα Τετάρτη στο Ηράκλειο µε αφορµή την πρόσφατη ψήφιση της ερµηνευτικής διάταξης που σχετίζεται µε το «αµετάθετο», υποστηρίζοντας πως η κυβερνητική παρέµβαση έγινε «χωρίς προηγούµενη ενηµέρωση της Εκκλησίας Κρήτης».
Υπενθυµίζεται ότι το ζήτηµα προέκυψε µετά την εκδηµία του µακαριστού Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου ∆αµασκηνού και την επιµονή της Εκκλησίας της Κρήτης να µετατεθεί στη χηρεύουσα Μητρόπολη, εν ενεργεία Μητροπολίτης και συγκεκριµένα ο Κισσάµου και Σελίνου Αµφιλόχιος.
Τόσο το Οικουµενικό Πατριαρχείο, όσο και η κυβέρνηση, θεωρούν ότι πρέπει να τηρηθεί το «αµετάθετο», δηλαδή να εκλεγεί Μητροπολίτης ο οποίος δεν υπηρετεί σε άλλη Μητρόπολη.
Η Σύνοδος αποφάσισε, όπως ανακοίνωσε, «την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των Κοµµάτων και τους Βουλευτές της Κρήτης, προκειµένου να ενηµερωθούν για τις θέσεις της Εκκλησίας και µε την ελπίδα να αρθεί η αδικία εις βάρος της».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Στην ανακοίνωσή της, η Εκκλησία της Κρήτης τοποθετείται για σειρά ζητηµάτψν την επικαιρότητας.
Η Εκκλησία της Κρήτης εκφράζει «έντονη ανησυχία για τους συνεχιζόµενους πολέµους και είναι βαθιά συντετριµµένη για τις χιλιάδες αθώα θύµατα των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, προσευχόµενη για την επικράτηση της ειρήνης και της συµφιλίωσης».
Η Σύνοδος εκφράζει επίσης «τη µεγάλη της αγωνία για τη διαφύλαξη των από τον 5ο αιώνα µ.Χ. δικαιωµάτων της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, η οποία έχει στην Κρήτη ιστορικά µοναστηριακά µετόχια. Επίσης, ανησυχεί για την προστασία των προσκυνηµάτων της πίστης µας στη Μέση Ανατολή και προσεύχεται για όσους επαγρυπνούν για τη διαφύλαξη των ιερών τόπων του Ορθόδοξου Γένους. Καταδικάζει δε κάθε πράξη βίας, φανατισµού και επιθετικότητας κατά Χριστιανών και ιερών προσκυνηµάτων, τα οποία σεβάστηκαν ακόµη και αλλόθρησκοι ανά τους αιώνες».
Κάνει επίσης λόγο για «πρόσφατες προσπάθειες συκοφάντησης Εκκλησιών και εκκλησιαστικών προσώπων στην Κρήτη για εµπλοκή σε υποθέσεις παράνοµων επιχορηγήσεων», δηλώνοντας ότι «τα διοικητικά όργανα των Εκκλησιών της έχουν ρητή εντολή να ενεργούν βάσει των ισχυόντων νόµων και µε έγκριση των αρµόδιων αρχών. Για τα ζητήµατα αυτά αρµόδια είναι η ∆ικαιοσύνη, την οποία και εµπιστεύεται πλήρως».
Επίσης, αναφέρει πως «λαµβάνει πολλές και δικαιολογηµένες ερωτήσεις σχετικά µε τον Προσωπικό Αριθµό» και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επίσηµα. Εξετάζει το θέµα «µε γνώµονα τη διασφάλιση των προσωπικών ελευθεριών των πολιτών και έχει αναθέσει σε αρµόδιους την εις βάθος µελέτη και εισήγηση προκειµένου να ενηµερώσει έγκαιρα τον πιστό λαό».
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος καλεί επίσης «σε επαγρύπνηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα την τρέχουσα θερινή περίοδο».
Τέλος, µε την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, η Σύνοδος απευθύνει «χαιρετισµό και ευχές στους ∆ασκάλους, Καθηγητές, Μαθητές, Σπουδαστές και Φοιτητές του τόπου. Εύχεται καλή πρόοδο και συγχαίρει όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση».