Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Επικίνδυνη η πρόσβαση σε σχολεία της Νέας Χώρας

Τον προβληματισμό τους για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολικό συγκρότημα των 5ου Γυμνασίου & 1ου Λυκείου Χανίων στη Νέα Χώρα εκφράζουν με επιστολή τους προς το Δημοτικό συμβούλιο Χανίων οι σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων του 5ου Γυμν. Χανίων και του 1ου Λυκείου Χανίων.

Οι γονείς διατυπώνουν τη ανησυχία τους για τις μετακινήσεις περίπου 650 περίπου παιδιών από τον ίδιο δρόμο όπου, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου πόλεως, θα εξυπηρετούνται οχήματα με προορισμό ξενοδοχεία 4 αστέρων και εξαώροφη οικοδομή κατοικιών, που πρόκειται να ανεγερθούν στην περιοχή.
Ο λόγος για την οδό Καψωμένου, από την οποία σήμερα αποκλειστικά εξυπηρετούνται τα σχολεία, μετά την διάνοιξή της μέχρι την οδό Κανάρη, και η οποία όπως εκτιμούν οι γονείς θα έχει πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι γονείς, τα τρία Δυτικά οικόπεδα, όπου έχουν 2η πρόσοψη στην εν λόγω οδό, θα εξυπηρετούνται επίσης από αυτήν. Μάλιστα όπως αναφέρουν: « σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη κατατεθεί ( 09/ 02/2021) στην Υπηρεσία Δόμησης, πλέον των 100 αυτοκινήτων θα εξυπηρετούνται επιπλέον… Χωρίς να συνυπολογίσουμε αυτά που απλά θα διέρχονται ανεβαίνοντας την Κανάρη». «Κι όλα αυτά, σε ένα δρόμο που μετακινούνται περίπου 650 έφηβοι την ημέρα…» τονίζουν γονείς και κηδεμόνες που θέτουν ως πρώτο μέλημα την ασφάλεια των παιδιών.
“ΜΠΑΛΑΚΙ” ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Την ίδια ώρα, σε απάντηση που απέστειλε στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Χανίων η Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Χανίων, παρεπέμπει το θέμα στην Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για τις αρμόδιες ενέργειες σχετικά με την είσοδο- έξοδο σε δημοτικούς δρόμους.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ

Το θέμα σχετικά με την ασφαλή διέλευση των μαθητών στην περιοχή, συζητήθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων.
Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χαζιράκης ανέφερε ότι ο δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον επενδυτή ξενοδοχείου για το εάν είναι εφικτό να τροποποιηθούν τα σχέδια του για είσοδο- έξοδο οχημάτων του καθώς οι αδειοδοτήσεις είχαν κατατεθεί δύο χρόνια πριν. Διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός δεν θα επιβαρύνει την πρόσβαση των μαθητών και γνωστοποίησε ότι υπάρχει εισήγηση από τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Κυκλοφοριακών θεμάτων ώστε στο δρόμο μπροστά από την είσοδο των σχολείων (την οδό Καψωμένου) γίνουν διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, υπερυψωμένες διαβάσεις και η οδός που ήταν διπλής κυκλοφορίας να μονοδρομηθεί και να μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης παρουσίασε μακέτα (φωτ.) με το σχεδιασμό του οδικού έργου, τονίζοντας ότι το νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί θα είναι πιο ασφαλές για τους μαθητές.
Η δημοτική σύμβουλος Νίκη Αποστολάκη από την παράταξη Αρχοντάκη πρότεινε να γίνουν προσπάθειες ώστε η Ακτή Κανάρη να αναγνωριστεί ως δημοτικός δρόμος για να υπάρξει προώθηση της κυκλοφορίας και προς τα εκεί. Πρόταση που συμμερίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χαράλαμπος Λουτσέτης ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί για είσοδο- έξοδο οχημάτων και η οδός Πατριάρχου Αθανασίου ενώ επεσήμανε ότι θα μπορούσε ο επενδυτής να τροποποιήσει τις μελέτες του.
Εύλογη χαρακτήρισε την αγωνία των γονέων ο επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών” Γιάννης Σαρρής, τονίζοντας ότι η οδός Καψωμένου λειτουργούσε ως προέκταση της αυλής των σχολείων και δημιουργούσε έτσι ένα ασφαλές περιβαλλον, εκφράζοντας την προσδοκία η δημοτική αρχή να βρει λύση για ασφαλή κυκλοφορία.
Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος με την “Ανταρσία στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος, εκτίμησε ότι με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις ο δρόμος στη πραγματικότητα θα γίνει πιο στενός και δεν γίνεται όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα να εξυπηρετείται από την πλευρά των σχολείων.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες