Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Επικίνδυνη ανάφλεξη

Να και το θερμό επεισόδιο στη Συρία. Η κλιμάκωση των εντάσεων ολοκληρώθηκε. Ο πρόεδρος Τράμπ όταν έγραφε στο tweet «Ρωσία ετοιμάσου οι πύραυλοι έρχονται» προανήγγειλε την επίθεση. Η Μόσχα κατάλαβε και ο Ασαντ είχε το χρόνο, ν’ απομακρύνει έμψυχο υλικό και ακριβά οπλικά συστήματα μεταφέροντάς τα σε ασφαλή χώρο, που προστατεύονταν από συστήματα αεράμυνας και τους S 400. Ηταν αποτέλεσμα της προ έτους προειδοποίησης προς τον Ασαντ, να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, την οποίαν αγνόησε.
Δύο μέρες πριν ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις είχε δηλώσει, ότι «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Κι όμως η επίθεση έγινε με πυραύλους τόμαχωκ, από Αμερικανούς, Αγγλους και Γάλλους εναντίον τριών στόχων, ένα στη Δαμασκό και δύο στην περιοχή Χομς. Επισήμως οι Ρώσοι δεν ενημερώθηκαν, το δε γεγονός ότι δεν επλήγει κανένα σημείο, όπου υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις έχει πολλές, ερμηνείες. Η κυριότερη ότι Αμερικανοί και Ρώσοι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως τώρα, δεν έχουν έρθει σε απ’ ευθείας σύγκρουση. Παράδειγμα η Κούβα. Προτιμούν να κάνουν πόλεμο επί ουδετέρου εδάφους “δι αντιπροσώπων”. Το ότι το ρωσικό ναυτικό αναχώρησε απ’ τη Λαττάκεια δύο μέρες πριν για… προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση ήταν σύμπτωση;
Ανεξάρτητα με το πώς σκέπτονται οι Δυτικοί για τη Μόσχα, έχουμε τον Ρώσο υπ. Αμυνας Αντόνωφ να δηλώνει ότι «οι φόβοι μας για το προσχεδιασμένο σενάριο, που εφαρμόζεται επαληθεύτηκε.
Τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες. Ολη η ευθύνη ανήκει σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι». Η υποκρισία εδώ περισσεύει!
Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Συρία αποτελεί ένα θέατρο πολέμου, μεταξύ των υπερδυνάμεων, που θα αποσταθεροποιήσει τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Στη Συρία αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές χώρες, που διατηρούν βάσεις και στρατεύματα.
Είναι οι Ρώσοι, που επισήμως τους έχει καλέσει ο Ασαντ. Είναι οι Αμερικανοί με εγκαταστάσεις στην πόλη Μαντζίμπ, βόρεια του Χαλεπίου και στην επαρχία Ράλα με πρόσχημα την καταπολέμηση του “Ισλαμικού Στρατού”, τις οποίες χρησιμοποιούν και οι Γάλλοι. Υπάρχουν Ιρανοί παρανόμως, Σαουδάραβες, Καταριανοί, περιορισμένη δύναμη Ισλαμιστών και οι Τούρκοι στο Αφρίν. Οι Αγγλοι έχουν τη βάση τους στην Κύπρο.
Η κατάσταση είναι ρευστή και τόσο συγκεχομένη, που ένας διεθνολόγος την παρομοίωσε με ποτήρι γεμάτο νερό και λάδι.
Αμα τ’ ανακατέψεις, νομίζεις ότι υπάρχει ομοιογένεια. Οταν πάψεις το ανακάτεμα το λάδι θ’ ανέβει στην επιφάνεια και το νερό θα πάει στον πάτο. Σ’ όλους αυτούς συμφέρει ή θολούρα. Θα χρειασθεί χρόνος να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Οι Γάλλοι δήλωσαν, ότι ο στόχος επετεύχθη, ότι όλα έγιναν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με σεβασμό στο Σ.Α. του ΟΗΕ, αν δε επιχειρηθούν άλλοι βομβαρδισμοί θα είναι ξανά στοχευμένοι, με σκοπό ν’ αποδυναμωθεί ο Ασαντ, ώστε στη διάσκεψη για την “επόμενη μέρα”, να του έχουν κοπεί τα φτερά. Εδώ επιχειρείται παραπλάνηση της κοινής γνώμης, διότι δεν υπήρξε απόφαση του Σ.Α. και η απόφαση δεν στηρίζεται σε κανένα δίκαιο. Οι τόμαχοκ μετρήθηκαν. Εκατόν πέντε ήσαν. Οι νεκροί; Αναλώσιμο είδος θα μου πείτε!
Οσον αφορά τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική επιχείρηση. Και η Σούδα; Ο εναέριος χώρος; Δεν είναι συμπεριφορά υποκριτική; Φαινομενική εικόνα προσποίησης; Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα