Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα στην Τουρκία που έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον Εγκέλαδο. Οι δυνάμεις της ελληνικής ΕΜΑΚ που έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο. Οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει. Νωρίτερα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. Πλέον οι προσπάθειες εστιάζονται στη διάσωση της 6χρονης κόρης του. Το παιδί φέρεται να βρίσκεται μαζί με το αδερφάκι του που δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ κοντά τους είναι και η μητέρα που είναι επίσης νεκρή.

Οι δυνάμεις της επιχειρούν και σε άλλο σπίτι όπου ένας νεαρός έχει ειδοποιήσει για την εγκλωβισμένη μητέρα του. Συγκλονιστικές οι εικόνες και από τα Άδανα, όπου διασώστες και εθελοντές με χαλιά και κουβέρτες μεταφέρανε μπάζα από 13οροφο κτήριο που έχει πέσει προκειμένου να φτάσουν στο σημείο όπου ακούστηκε μια ανθρώπινη φωνή. Ωστόσο έφθασαν αργά, ο άνθρωπος είχε καταλήξει.

Οι εικόνες δύσκολα περιγράφονται.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την φωνούλα της 7χρονης Φατμέ άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα. Χώθηκαν κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα. Μίλησαν μαζί της και τους περιέγραψε την κατάστασή της, καθώς το ένα χεράκι της είχε παγιδευτεί και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος επτά μέτρων. Εφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή σημείωσε πως το κτήριο το οποίο που έπεσε ήταν νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα όμως στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό, ενώ απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.

Με ειδικά εργαλεία απομακρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της ωστόσο ήταν αργά. Ελληνες και Τούρκοι διασώστες βρίσκοντας το άψυχο τελικά σώμα του παιδιού αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια και ζήτησαν από τις κάμερες να φυγουν. Ο άνθρωπος που πρωτάκουσε τη Φατμέ ωστόσο δεν έφυγε απο το σημείο. Κάτι είχε αντιληφθεί, τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς πίσω από την άτυχη Φατμέ, χωρίς να το ξέρουν υπήρχε η 6χρονη αδερφή της. Τα δάκρυα συνεχίστηκαν, αλλά αυτή τη φορά ήταν από χαρά. “Σιγά, σιγά, γιαβάς, γιαβάς” φώναζαν Έλληνες και Τούρκοι διασώστες καθώς έβγαζαν το παιδί με φορείο.

Λίγο νωρίτερα ένας 50χρονος πατέρας είχε επισης καταφέρει να βγει ζωντανός με τη συνδρομη της ΕΜΑΚ. Η στιγμή χαρακτηρίστηκε από εκκωφαντική σιωπή. Μέσα χαλάσματα είναι ακομα η 6χρονη κόρη του για την οποία συνεχίζονται οι προσπάθειες, αλλά και ο μικρός του ο γιος όπως και η γυναίκα του που ειναι δυστυχώς νεκροί.

Σκηνές πόνου και θλίψης και στα Άδανα. Οπως μεταδίδει η Ελβίρα Κριθάρη οι προσπάθειες στα συντρίμμια 13οροφης πολυκατοικίας όπου έμεναν 90 άνθρωποι δεν έχουν αποκαλύψει επιζώντες, παρά μονο σορούς και κραυγές θρήνου από ανθρώπους που αναγνωρίζουν τους δικούς τους μεταξύ των θυμάτων. Οπως λένε όσοι γνωρίζουν το “παράθυρο” για να βρεθούν επιζώντας μένει ανοιχτό για τρία 24ωρα και έχουν ήδη περάσει τα δύο.

Ερντογάν: Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις δέκα νότιες επαρχίες της χώρας που επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς και τις χαρακτήρισε ζώνη καταστροφής σε μια κίνηση που αποσκοπεί να ενισχύσει τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα σε μια μεγάλη περιοχή της Τουρκίας και στη Συρία ξεπέρασε τους 5.000, καθώς οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θεωρούν απαραίτητο.

“Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις εκτελούνται γρήγορα”, ανέφερε ο Ερντογάν στη δεύτερη ομιλία του μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες — κάτι που σημαίνει πως θα λήξει λίγο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Θα μπορούσε επίσης να παραταθεί. Η προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν τον Ιούλιο του 2016 έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη νότια Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Είπε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χλμ. από τα Άδανα στη δύση μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στην ανατολή, και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στον βορρά μέχρι τη Χατάι στον νότο.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας ανέφερε πως 5.775 κτίρια καταστράφηκαν στον σεισμό και πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα