Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Επί σκηνής το έπος της Μάχης της Κρήτης

Την αναβίωση του επικού αγώνα της Μάχη της Κρήτης επί σκηνής μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας και των ανθρώπων που κατέγραψαν τα γεγονότα από την πρώτη στιγμή προσφέρει η παράσταση “Μαύροι Σταυροί” που για τρεις βραδιές (18-19-20 Μαΐου στις 21:00) θα δοθεί στο γήπεδο του Μινωταύρου.

Συντελεστές της παράστασης με ρούχα της εποχής σε ένα διάλειμμα της πρόβας τους. (φωτ. Δ. Ραμουτσάκης).

Την αγωνία να πάνε όλα καλά, το πάθος να αποδώσουν σωστά τους ρόλους τους, αλλά και τη συγκίνηση που καταλαμβάνει τους ίδιους τους ηθοποιούς καταγράψαμε παρακολουθώντας μια από τις τελικές πρόβες της παράστασης.
Απαιτητικός ο σκηνοθέτης Μιχάλης Μηνάς ζητάει την επανάληψη της σκηνής, δίνει οδηγίες στους ηθοποιούς, προετοιμάζει παράλληλα τους επόμενους, ενώ οι σεναριογράφοι Γιάννης Παναγιωτάκης και Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι εκεί έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθεια τους.
Η αναβίωση της Μάχης της Κρήτης πάνω στη θεατρική σκηνή είναι μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 6 μήνες και έχει εντατικοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για μια “κινηματοθεατρική” παράσταση, με έντονα και τα στοιχεία του κινηματογράφου αφού από τη σκηνή το μοναδικό που θα απουσιάζει θα είναι… αληθινά αεροπλάνα.

ΩΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

«Για μένα το δύσκολο κομμάτι της προσπάθειας μας ήταν να μπορέσει να συντονιστεί τόσος κόσμος! Πολλά παιδιά είναι αρχάριοι ηθοποιοί – δεν έχουμε την ευκαιρία στην επαρχία να έχουμε τόσους επαγγελματίες- υπάρχουν και μερικοί που εμφανίζονται για πρώτη φορά. Όμως είναι συγκλονιστική η προσπάθεια τους, έχουν δώσει όλη τους την ψυχή» μας λέει ο Μιχάλης Μηνάς σε ένα διάλειμμα της πρόβας. Η κεντρική ιδέα της όλης θεατρικής αναπαράστασης μας εξηγεί «είναι να παρουσιάσει όλα τα γεγονότα, με ωμή αλήθεια, έτσι όπως έγιναν ».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μ. Μηνάς.

Εκ των βασικών συντελεστών της παράστασης ο Σταύρος Ζουλάκης τονίζει πως η η αρχική ιδέα ήταν του Σήφη Μαρκάκη, που μοιράστηκε την ιδέα με τους Γιάννη Παναγιωτάκη και την Κατερίνα Κανελλοπούλου. «Ο Γιάννης και η Κατερίνα έγραψαν το έργο και ο Μιχάλης Μηνάς σήκωσε το γάντι της τεράστιας πρόκλησης να ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ για να δοκιμάσουμε να μεταφέρουμε επί σκηνής. Προσωπικά πιστεύω πως είναι ένα μνημόσυνο στους παππούδες μας, μια ωδή στους υπερασπιστές του νησιού -Έλληνες και συμμάχους- με τους διαλόγους να προέρχονται από μαρτυρίες από ζωντανές αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν αυτά τα γεγονότα» τονίζει ο Σταύρος.
Ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς και η κ. Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη καθώς στη σκηνή θα διαδραματιστεί και η αληθινή ιστορία της εκτέλεσης των 4 αδελφών της αλλά και άλλες εξίσου σκληρές αλλά πραγματικές ιστορίες.
Γεγονότα που δεν ήταν καθόλου άγνωστα για τους συντελεστές της παράστασης αφού «όλοι μα έχουμε μεγαλώσει με τις ιστορίες στα σπίτια μας από τους παππούδες μας που συμμετείχαν στη μάχη, φυλακίσθηκαν στην Αγιά, βασανίστηκαν, αγωνίστηκαν. Για αυτό το λόγο δίνουμε ψυχή και σώματι όλοι μας, έχουμε συντονιστεί με τις οδηγίες του Μιχάλη Μηνά που κυριολεκτικά μας έχει …βγάλει το λάδι – και καλά κάνει – γιατί το αποτέλεσμα πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό. Δεν σου κρύβω ότι στις πρόβες πολλές φορές σταματήσαμε γιατί μας πήραν τα κλάματα! Σε τέτοιο βαθμό έφτασε η συγκίνηση μας…» επισημαίνει ο Σ. Ζουλάκης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΑΤΗ

Τι θα απαντούσαν οι συντελεστές της παράστασης σε όποιον τους ρωτήσει “γιατί να αφιερώσω μιάμιση ώρα από τον προσωπικό μου χρόνο για να παρακολουθήσω την παράσταση αυτή;”.
«Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι θα του απαντούσα πως θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ζωντανή αναπαράσταση των συγκλονιστικών γεγονότων της εποχής με την τελευταία λεπτομέρεια τους! Δεν θα είναι ένα μάθημα ιστορία μόνο, θα είναι ένα μάθημα ζωής» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης, ενώ ο Σ. Ζουλάκης απαντάει με μια μαντινάδα:

“Όποιος την ιστορία του
ξεχνά και δεν θυμάται
στο λήθαργο του μαρασμού
παντοτινά κοιμάται”.

 

Ο Σ. Ζουλάκης εκ των συντελεστών της παράστασης.

Από τη θεατρική σκηνή θα παρελάσουν γνωστά ή λιγότερα γνωστά γεγονότα που συνδέονται με τη Μάχη της Κρήτης, ηρωικές και τραγικές στιγμές, θα αναδειχθεί ο ρόλος της γυναίκας της εποχής…«Οι πρόγονοι μας είδαν σιδερένια πουλιά στον ουρανό, είδαν ουρανίτες με ομπρέλες, δεν είχαν την ευκαιρία την εποχή εκείνη να έχουν την πληροφορία για το ήταν αυτό που αντιμετώπιζαν. Για εκείνους πρέπει να ήταν ένα τεράστιο σοκ είναι σαν βλέπουμε εμείς σήμερα μπροστά μας τα χειρότερα τέρατα. Αυτό που τους έκανε να ξεχωρίσουν ήταν ότι δεν δίστασαν…του φόβου υπερίσχυσε η αγάπη για την ελευθερία, τον άνθρωπο, την πατρίδα. Κόντρα σε όλα και σε όλους! Βεβαία ήταν και φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι – ο αληθινά γενναίος δεν είναι αυτός που δεν φοβάται – αλλά εκείνος που βρίσκει τρόπο μέσα στο χειρότερο εφιάλτη του του να νικήσει τη φοβία του και να βγει μπροστά! Για αυτό και τους θαυμάζουμε !» επισημαίνει ο Σταύρος Ζουλάκης.
Ενδεικτικό του πόσο θερμά έχουν πάρει το ρόλο τους οι ηθοποιοί είναι πως ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι που κλείνουν τα μαγαζιά τους για να πάνε στην πρόβα, που έρχονται από την Κίσσαμο, τον Αποκόρωνα και άλλες μακρινές περιοχές, που χρειάζεται να αφήσουν τα παιδιά τους στη baby sitter…Και όλα αυτά χωρίς οικονομικές απολαβές αλλά μόνο με κίνητρο την αγάπη για το θέατρο και τη θέληση να συμμετέχουν σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια.

Σ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ: «Ιδέα που γεννήθηκε από την ευαισθησία για τους ήρωες της εποχής»

 

Ο Σήφης Μαρκάκης ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. σε θέματα εθιμοτυπίας και εκδηλώσεων είχε την ιδέα της παράστασης

«Η ιδέα μου για την θεατρική παράσταση προέκυψε μέσα από την απίστευτη ευαισθησία που έχω για τα γεγονότα, για τους ήρωες της εποχής , για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στον κατακτητή» δηλώνει ο Σήφης Μαρκάκης ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. σε θέματα εθιμοτυπίας και εκδηλώσεων. Συνομιλώντας με τον Γιάννη Παναγιωτάκη και την Κατερίνα Κανελλοπούλου, εμπνεύστηκαν την κεντρική ιδέα της αναπαράστασης της Μάχη της Κρήτης πάνω στο θέατρο. «Είμαι φανατικός φίλος του ερασιτεχνικού θεάτρου, εκτιμώ τους ανθρώπους που το κάνουν αυτού γιατί είναι πραγματικοί εραστές της τέχνης αλλά η αλήθεια είναι πως όταν ξεκινούσαμε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπαιρνε τόσο μεγάλη έκταση και θα είχε τόσο μεγάλη εμπλοκή. Μιλάμε για 100 ηθοποιούς, για ρούχα της εποχής εκείνη, για εξοπλισμό που πραγματικά θα ξαφνιάσει τους θεατές! Όσοι βρεθούν στο γήπεδο των Μουρνιών δεν θα δουν ένα “μπουλούκι”. Ο Μιχάλης Μηνάς έχει κάνει απίστευτη δουλειά και όλοι οι μετέχοντες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους» τονίζει ο κ. Μαρκάκης που εκτιμάει πως «πιστεύω πως οι δήμαρχοι που θα δουν την παράσταση θα θελήσουν στη συνέχεια να τη μεταφέρουν και στην περιοχή τους γιατί ειλικρινά αξίζει. Για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε την όλη προσπάθεια είχαμε την αμέριστη στήριξη του αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή».

 

Συγκίνηση και Περηφάνια

 

Το δύσκολο έργο της γραφής μαζί με την Κατερίνα Κανελλοπούλου είχε ο κ. Γιάννης Παναγιωτάκης που δεν κρύβει την υπερηφάνεια του για την δουλειά που έχει γίνει. «Για να γράψουμε το σενάριο συλλέξαμε πληροφορίες,πήραμε ζωντανές συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα όπως από την Ολυμπία Δεσποτάκη- Δρακακάκη, ανοίξαμε βιβλία, ψάξαμε υλικό στη Δημοτική Βιβλιοθήκη» μας αναφέρει. Το υλικό ήταν τόσο πολύ που αναγκάστηκαν να το συμπυκνώσουν αρκετά ώστε να μπορέσει να “χωρέσει” στη διάρκεια μια θεατρικής παράστασης. «Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, το πως θα μεταφέραμε στη σκηνή τα γεγονότα. Αν ήταν ταινία σε θα γίνονταν αυτό σε μεμονωμένες σκηνές , όμως στο θέατρο απαιτείται μια συγκεκριμένη ροή. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ειλικρινά το πετύχαμε και ο κόσμος πραγματικά θα αποζημιωθεί παρακολουθώντας την παράσταση» δηλώνει.
Θέλοντας να μας δείξει πόσο σοβαρά έχουν πάρει την παράσταση οι ίδιοι οι ηθοποιοί μας δείχνει έναν άνθρωπο κάποιας ηλικίας. «Δεν είχε παίξει ποτέ μέχρι τώρα, αν τον δείτε πάνω στη σκηνή δεν θα το πιστέψετε! Αυτό είναι και το μεγάλο “όπλο” μας πως πολλοί από τους συντελεστές έχουμε βιωματική εμπειρία από τα γεγονότα που παρουσιάζουμε. Θα έχουμε άνθρωπο που θα υποδυθεί το ρόλο του αδελφού του παππού του, κάποιον άλλο που θα παίξει το ρόλο του φυλακισμένου στην Αγιά δικού του παππού…Πιστεύω πραγματικά πως όπως και εμείς ο θεατής θα νιώσει περηφάνια και συγκίνηση» καταλήγει.

 

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μηνάς
Σενάριο: Κατερίνας Κανελλοπούλου – Γιάννη Παναγιωτάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: (Α’) Γιώργος Καλιτσουνάκης – (Β’) Κωνσταντίνα Γαρμπιδάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Παναγιωτάκης – Λευτέρης Γαροφαλάκης
Σκηνογράφος: Γεωργία Παναγιωτάκη (Ζωγράφος)
Σκηνικά: Γιάννης Παναγιωτάκης
Βοηθοί: Λευτέρης Γαροφαλάκης – Ματίνα Φραγγεδάκη – Δήμητρα Πενταράκη
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Κανελλοπούλου
Μουσική: Tiziano Calabrese
Αφίσα/Graphics: Κων/νος Μουτσόπουλος
Ήχος /φώτα: Μάριος Bεστάκης
Μακιγιάζ: Μαρίνα Κοκολάκη
ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ: Μιχάλης Αντικίδης – Αντώνης Αντωνακόπουλος – Μυρτώ Αντωνακοπούλου – Νίκη Αντωνιάδου – Ελένη Βιγλάκη – Αριστέα Γαροφαλάκη – Λευτέρης Γαροφαλάκης – Νίκος Δεσποτάκης – Σταύρος Ζουλάκης – Ελισάβετ Ιωαννικείου – Γιώργος Καλιτσουνάκης – Κατερίνα Κανελλοπούλου – Παύλος Καραγιαννίδης – Παναγιώτης Κατσίρης – Φανή Καφανέλη – Νικήτας Κλαδάς – Λευτέρης Κοκογιαννάκης – Γιώργος Κουκουνάρης – Γεωργία Κούνδουρου-Γιάννης Κρομυδάκης – Χρήστος Κωνσταντουδάκης – Καλλιόπη Λιολάκη – Άννα Μαρία Λουλαδάκη – Αντώνης Λουλαδάκης – Λίτσα Μαραβελάκη – Γεράσιμος Μαρινάκης – Νίκος Μαυριγιαννάκης – Μιχάλης Μηνάς – Αντώνης Μουτσόπουλος – Κων/νος Μουτσόπουλος – Βάσια Μουτσοπούλου – Άννα Μπακοπούλου – Κώστας Μπενιουδάκης – Γαβριήλ Μπολανάκης – Γιάννης Σπηλιανάκης – Γεωργία Στρογγυλάκη – Χριστίνα Φαϊτάκη – Γιάννης Φρατζεσκάκης-Δημήτρης Φωτίου – Ηρώ Χαλκιαδάκη.
Ιππείς: Νίκος Νιωτάκης – Λευτέρης Μπουλταδάκης
Μαορί: Δημήτρης Κοτζαμπασάκης (Χορογράφος) – Μιχάλης Χουστουλάκης – Βασίλης Γκίκας – Τάσος Σιουμάλας – Σπύρος Ανδρουλάκης – Γιώργος Καλιτσουνάκης – Bjorn Grambow – Δημήτρης Φωτίου
Κρητικοί Χορευτές: Λαογραφικός Όμιλος Χανίων Γιάννη Αγιασμενάκη
Ριζίτες: Παρέα Ριζίτικου τραγουδιού “ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ”
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δήμος Χανίων Αθλητικός Όμιλος «ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ» Μουρνιών.

Η είσοδος στο γήπεδο των Μουρνιών είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 18,19 και 20 Μαίου.

 

φωτογραφίες: Δημήτρης Ραμουτσάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εξιχνιάστηκε στα Χανιά εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες

Εξιχνιάστηκαν σήμερα (06.07.2022) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου δέκα εφτά (17) υποθέσεις απάτης (15 τετελεσμένες και 2 απόπειρες) οι οποίες διαπράχθηκαν σε διάφορες...

18 συλλήψεις στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου

Συνελήφθησαν, κατά το χρονικό διάστημα από την 27.06.2022 έως και 03.07.2022 στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης»...

Μια πολύτεκνη μητέρα στο Πανεπιστήμιο

» Η Μαρία Κουκουράκη από το ΕΠΑΛ Βενιζέλου ετοιμάζεται να βρεθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης   «Η αγωγή και η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται...

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στα Χανιά

Έξαρση σε γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, εν μέσω κορύφωσης νέου πανδημικού...

Ηράκλειο: 42χρονος χτύπησε μέχρι θανάτου τη μητέρα του

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο όταν 67χρονη έπεσε νεκρή από τα χέρια του γιου της. Ο 42χρονος άνδρας, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν διέμενε με...

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

«Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. «Πρόκειται για παιδί...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα