Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Επέστρεψαν και φέτος οι χελώνες στις παραλίες της Κρήτης!

Στις 20 Μαΐου εντοπίστηκε από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αδελιανό Κάμπο η πρώτη φωλιά για το έτος 2018 στη Κρήτη!

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του “ΑΡΧΕΛΩΝ” «στον Κόλπο Χανίων, στις 22 Μαΐου, η αντίστοιχη ομάδα μας εντόπισε δύο φωλιές καρέτα. Οι φωλιές βρέθηκαν στις περιοχές Αγία Μαρίνα και Γεράνι και σημάνθηκαν για λόγους προστασίας.
Οι θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta caretta ζουν από τα αρχαία χρόνια στις θάλασσές μας. Ενήλικες θηλυκές βγαίνουν στις παραλίες της Κρήτης τα καλοκαίρια για να αποθέσουν τα αυγά τους, από όπου 2 μήνες μετά, εκκολάπτονται χιλιάδες χελωνάκια που τρέχουν στη θάλασσα, όπου θα περάσουν τη υπόλοιπη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών της καρέτα στην Κρήτη και οι ελπίδες για τη διατήρηση του υπο-πληθυσμού αυτού, που είναι γενετικά διακριτός από τους υπόλοιπους της Μεσογείου, φαίνεται να λιγοστεύουν.
Δράση για να διατηρηθεί ο «κρητικός» υπο-πληθυσμός της καρέτα έχει αναληφθεί συγχρονισμένα από το Δήμο Ρεθύμνου, το Δήμο Χανίων και Πλατανιά, την περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης, το κεντρικού Λιμεναρχείου Χανιών και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης και τον ΑΡΧΕΛΩΝ»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες