Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Επανάσταση του 1821 και Κρήτη

ΕΙΜΑΣΤΕ στα μισά του πρώτου επετειακού μήνα και αναρωτιόμαστε, αν, εκτός από ορισμένα ενδιαφέροντα δημοσιεύματα για το 1821 και την Κρήτη στα “Χ.ν.”, θα υπάρξουν, έστω και διαδικτυακά, εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σημαδιακή αυτή χρονιά.

Ο ΥΠΕΡ της Ανεξαρτησίας Πόλεμος των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων διήρκεσε περίπου επτά χρόνια (1821-1828). Δεν ήταν μόνο αγώνες στα πεδία των μαχών αλλά και πολλές εσωτερικές διαμάχες (συγκρούσεις, εμφύλιοι) για την επικυριαρχία στο νεοπαγές κράτος. Είχαμε και τους άλλους σφοδρούς αγώνες (μεταξύ των “μεγάλων” δυνάμεων) στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Βλέπετε, ως έθνος ήμασταν “σβησμένοι από το Χάρτη των εθνών”. Τελικά, χάρη στην πολυεθνική επέμβαση Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας (1827) είχαμε την Παλιγγενεσία με την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην ελληνική ιστορία, με σύνορα και πρώτο Κυβερνήτη τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, γνωστό διπλωμάτη/υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ επίσης είναι ότι πολλά απελευθερωτικά “προδρομικά” κινήματα (Δασκαλογιάννης) προηγήθηκαν -και στην Κρήτη- ή προετοίμασαν την Ελληνική Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι άλλων κρατών που σήμερα αποτελούν ανεξάρτητες οντότητες -μέλη της Ε.Ε.

 

Στο 36ο επεισόδιο σχολιάζουμε τα γεγονότα απ’ τα Χανιά ως ττην Αμερική ενώ περιμένουμε όταν βγούμε από την καραντίνα να δούμε το παλιό λιμάνι των Χανίων χωρίς καλώδια της ΔΕΗ!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα