Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Επανακυκλοφορεί “Η Οχυρά θέσις Κρήτης” μετά από 45 χρόνια

Επανακυκλοφόρησε σε νέα βελτιωμένη έκδοση το κλασσικό και σπάνιο βιβλίο του Σταύρου Γ. Βλοντάκη «Η Οχυρά Θέσις Κρήτης». Το βιβλίο που γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 μετά από πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα πραγματεύεται τους τελευταίους μήνες της Γερμανικής κατοχής από το φθινόπωρο του 1944 μέχρι και τον Ιούλιο του 1945 (ακόμα και μετά τη λήξη του Β΄παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη).
«Το φθινόπωρο του 1944 μια σημαντική δύναμη του γερμανικού στρατού εγκλωβίστηκε στην Κρήτη γιατί δεν πρόλαβε να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μετά τη ραγδαία προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια. Αυτά τα στρατεύματα, με άφθονο βαρύ οπλισμό, περιχαρακώθηκαν σε ένα κομμάτι του βόρειου τμήματος του νομού Χανίων, που το ονόμασαν «Οχυρά Θέσις Κρήτης». Έτσι, η γερμανική κατοχή επεκτάθηκε κατά εφτά επί πλέον μήνες -ενώ το υπόλοιπο τμήμα της Κρήτης είχε ελευθερωθεί- για να αναπτυχθεί εκεί μια ιδιότυπη αγγλογερμανική συνεργασία, από τον Μάη ως τον Ιούλη του 1945. Το γεγονός αυτό δημιούργησε εξαιρετικά ιδιόμορφες καταστάσεις, ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τον ιστορικό αλλά και για κάθε έναν που ασχολείται με την ιστορία του τόπου του. Την περίοδο αυτή ζωντανεύει το βιβλίο του Σταύρου Γ. Βλοντάκη, μετά από εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα, διανθισμένο και με την αφήγηση πολλών περιστατικών που βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας, στέλεχος της ΕΠΟΝ Χανίων εκείνη την εποχή» αναφέρετε στο σχετικό δελτίο τύπου.
Η συγγραφέας Μάρω Δούκα προλογίζει το βιβλίο το οποίο την επηρέασε πολύ στο “Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ”.
«Η συγγραφή του βιβλίου κράτησε περίπου έξι χρόνια. Και πάντα, όταν έχανα το κουράγιο μου, διάβαζα πάλι και ξεφύλλιζα με εμπιστοσύνη το Χρονικό του Βλοντάκη, απλό, καθαρό, ευθυτενές, ειλικρινές, με άποψη, ακριβοδίκαιο, γλαφυρό, ακόμη και με χιούμορ όπου το ήθελε η στιγμή, λαϊκός και λόγιος ταυτοχρόνως, με ιστορική συνείδηση και ευθύνη, του Ηροδότου, του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα καλός γνώστης και αναγνώστης, ανάμεσα στην αδιαμφισβήτητη φήμη και το αδιάσειστο γεγονός με τις αφορμές και τις αιτίες ευδιάκριτες στις γραμμές του. Φθινόπωρο του 2010 εκδόθηκε «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ – στις γραμμές του μύθου και της Ιστορίας», όπου πρωταγωνιστούσε συχνά και ο ίδιος ως αυτόπτης μάρτυρας και μαχητής» αναφέρει στον πρόλογο η κ. Μ. Δούκα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αντιγόνη” και είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία:
ΧΑΝΙΑ: “Μυθολογία” (Μυλωνογιάννη 31), “Βιβλίο” (Πλ. Κολοκοτρώνη 29)
ΡΕΘΥΜΝΟ: “Σελίδα” (Μοάτσου 20) και “Πλαίσιο” (Κ. Γερακάρη 104).
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: “Αναλόγιο” (Ρ. Χούρδου ), “Φωτόδεντρο” (Κοραή 21).

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα