Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Εορτολόγιο 2019 Ιεράς Μονής Γουβερνέτου

Είναι αρκετά και αξιόλογα τα Ημερολόγια του 2019 που έλαβα με τον δικό τους παλμό και άρωμα.
Ομως, επειδή κρίνεται πολύ επίκαιρο, απολογητικό και ομολογιακό, αναφέρομαι σε εκείνο της γεραράς και υποδειγματικής Μονής, το κύτταρο του γνήσιου Μοναχισμού, της Μονής Γουβερνέτου. Ενας πνευματικός μελισσόκηπος που οσφραίνεσαι την πραγματική οσιακή Αδελφοσύνη. Πολλά τα έργα και μεγάλη η προσφορά της Μονής. Ζεις την “αγαλλίαση του σωτηρίου σου”.
Το Ημερολόγιο «αφιερώνεται στους Κρήτες Μακεδονομάχους και στους Ιερολοχίτες Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χανίων», από το οποίο απεφοίτησε και η ψυχή της Μονής και το αγλάισμα της Ορθοδοξίας, ο Αγιος Καθηγούμενος π. Ειρηναίος Βερυκάκης.
Μια υποδειγματική Μοναστική Αδελφότητα όπου απουσιάζει το εγώ και επικρατεί το εμείς. Εκεί συναγωνίζονται ποιος θα είναι ο τελευταίος κατά τον ευαγγελικό λόγο «εκείνον δει αυξάνειν, εμέ δε ελαττούσθαι» (Ιωάν. 3,30).
Ο Αγιος Καθηγούμενος και οι συν αυτώ, ορθοτομούν λόγοις και έργοις τον λόγον της Αληθείας. Και τον καθένα δέχονται, όποιον και νάναι, όχι ως τουρίστα αλλ’ ως προσκυνητή και να βλέπουν το Μοναστήρι όχι ως αρχαιολογικό χώρο και μνημείο, ως συνήθως συμβαίνει, αλλ’ ως πνευματικά ανεβάσματα.
Δεν υπάρχει αρχαία πίστις και νέα πίστις. Η ζωή της Εκκλησίας και του χριστιανού δεν μπαίνει σε σχήματα.
Επαινούμε την επιλογή της θεματολογίας του Ημερολογίου και όντως αισθάνεται και δικαίως ο Αγιος Καθηγούμενος και οι αποφοιτήσαντες από το Σχολείο αυτό ευτυχείς.
Δεσπόζει η φωτογραφία του Παύλου Μελά, Γενικού Αρχηγού, Πρωτοπόρου και Πρωτομάρτυρα του Ιερού Μακεδονικού Αγώνα, ο οποίος έπεσε στη Σιάτιστα της Μακεδονίας στις 13 Οκτωβρίου 1904. Αναφέρεται δε και σχετικό ριζίτικο: Ποιός είναι αψύς κι ογλήγορος/ περίσσια προκομμένος/ να πα να πει τση Παύλαινας,/ τση μικροπαντρεμένης,/ να μην αλλάξει τη Λαμπρή, φλουριά να μην κρεμάσει,/ τον Παύλο τση σκοτώσανε.
Αυτή τη Μακεδονία σήμερα την ξεπουλήσανε. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο Ελληνικό. Με πόνο και παρρησία ο Αγιος Καθηγούμενος θα τονίσει, κάτι που προσυπογράφομε: «Κάποιοι, όμως, στις μέρες μας βάλθηκαν να ξεριζώσουν από τον λαό μας, πάση θυσία την ιστορική του μνήμη, να τον οδηγήσουν στον μηδενισμό, να προσκυνήσει δοκιμασμένες και αποτυχεμένες ιδεολογίες, να διαρρήξει τη σχέση με το ένδοξο παρελθόν της Ρωμιοσύνης, να αρνηθεί την ταυτότητά του χάριν του διεθνισμού, να ποδοπατήσει την πίστη του χάριν δήθεν της προόδου.
Κι όλα αυτά; Για λίγα ευρώ και για να συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο στην καταναλωτική του μανία προηγμένο θηλαστικό, δηλαδή, ένας “πολιτισμένος”, “προοδευτικός”, “σύγχρονος” πολίτης, ένας, δηλαδή, υλιστής Ευρωπαίος και τίποτε περισσότερο».
Αναφέρει δε σχετικές επ’ αυτού μαρτυρίες των π. Γ. Μεταλληνού και Χρ. Γιανναρά. Και, αφού διερωτηθεί έτσι που πάμε πού θα καταντήσουμε, θα προσθέσει:
«Αγαπητέ αναγνώστα,
Η Μονή μας προβάλλει τη μνήμη και την αυτοθυσία των πεσόντων προγόνων μας Μακεδονομάχων Κρητικών και Ιερολοχιτών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Χανίων, στους οποίους αφιερώνει το παρόν Εορτολόγιό της ως απάντηση στην επιχειρούμενη και επιβαλλόμενη σιωπή και την κάθε είδους προπαγάνδα των ημερών, αλλά και ως προσκλητήριο αντίστασης στην επιχειρούμενη προδοσία της ιστορικής μνήμης για να ικανοποιηθούν συμφέροντα τρίτων εκτός Ελλάδος και να προτρέπουμε να θυμάσαι ότι η Ιστορία μάς διδάσκει πως ο γονιμότερος στόχος της ελπίδας γίνεται το ανέφικτο, αρκεί να τολμήσεις να λύσεις τη σιωπή σου και να μην υποκύψεις στη μετριότητα, να μείνεις ασυμβίβαστος, κι ας είσαι μόνος ή με ολίγους όπως ο Λεωνίδας…».
Το Ημερολόγιο σε κάθε απέναντι σελίδα έχει τα αγιογραφικά αναγνώσματα και πληροφορίες. Να σημειώσουμε επίσης τη σύντομη ιστορική αναδρομή για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες και άλλο πλούσιο ιστορικό υλικό με σχετικές φωτογραφίες. Μας συγκινεί η αναφορά στο μαρτυρικό και αγιασμένο πρόσωπο του π. Σωφρονίου.
Ταπεινά και από καρδίας, συγχαίρουμε τον Αγιο Καθηγούμενο και τους περί Αυτόν Αδελφούς, ευχαριστούντες άμα και για την αγάπη τους προς την ταπεινότητά τους. Εξαιτούμεθα πάντοτε και τα υπέρ ημών δεήσεις τους.
Να είναι ευλογημένοι και θεόθεν επιστηριγμένοι στην θεόδρομη πορείαν τους και στο σωτήριο έργο τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα