Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Εορταστική εσπερίδα στην Ασή Γωνιά

Μια όμορφη εσπερίδα διοργανώθηκε το Σάββατο στην Ασή Γωνιά, με τιμώμενο πρόσωπο τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού “Ο Τίμιος Σταυρός”, Μιχάλη Γλεντζάκη, ο οποιος παρέθεσε πλουσιοπάροχο γεύμα σε χωριανούς, συγγενείς και φίλους του στο “Ποτιστήρι”, μια θαυμάσια παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού, με αφορμή την ονομαστική του εορτή.

Μιλώντας για τον Σύλλογο εξήγησε πως «φέρει την ονομασία “Τίμιος Σταυρός” και έχει ιδρυθεί το 2017. Από ιδρύσεως του συλλόγου μας έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι πρόεδρος και μαζί με όλο το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη μας να διατηρούμε αγαστή συνεργασία προς όφελος του ιστορικού μας τόπου, ενός τόπου που έχει ποτιστεί με πολύ αίμα για λευτεριά αφού στο πέρασμα των χρόνων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλα τα επαναστατικά κινήματα της μεγαλονήσου μας της Κρήτης και ακόμα σε άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς επίσης και στη Γαλλια. Για την λευτεριά της Κρήτης έχουν πέσει και αρκετοί αγωνιστές από άλλες περιοχές όπως π.χ. ενδεικτικά θα αναφέρω τους γενναίους Μανιάτες με αρχηγό τους τον Δημήτριο Πετροπουλάκη. Η Ασή Γωνιά είναι επίσης τόπος καταγωγής πολλών οπλαρχηγών και άλλων ηρώων των οποίων οι προτομές κοσμούν το χωριό μας».

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο ιστορικό της περιοχής που βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα όπου παρέθεσε το γεύμα, επισημαίνοντας: «Η ωραία ταβερνα του χωριανού μας Μανούσου Κουνδουράκη φέρει την ονομασία “Ποτιστήρι” που έχει η γειτονιά αυτή με τα πολλά τρεχούμενα νερά όλο τον χρόνο από πηγές των Λευκών Ορέων. Εδώ ακριβώς γινόταν τα παλιά χρόνια από τις γυναίκες του χωριού το πλύσιμο των ρούχων και από αυτό το νερό υδρευόταν και αρδευόταν η Ασή Γωνιά. Πρόκειται για μία από τις πολλές και όμορφες γειτονιές του χωριού μας το οποίο είναι κτισμένο σε υψόμετρο που αρχίζει από 380 μέτρα και φτάνει τα 500 περίπου.

Η κτηνοτροφία και τα παράγωγα της αποτελούν το κύριο εισόδημα του πληθυσμού του χωριού μας το οποίο υπερβαίνει τους 500 μόνιμους κατοίκους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι.Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και μια αξιόλογη τουριστική υποδομή με ωραίες ταβέρνες και ενοικιαζόμενα σύγχρονα διαμερίσματα (βίλες) που προσελκύουν αρκετό κόσμο. Θέλουμε, όμως και την πολιτεία να αγκαλιάσει τον αγροτικό πληθυσμό”, κατέληξε ο κ. Γλεντζάκης, αφήνοντας υπονοούμενα εγκατάλειψης».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα