Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Εορτασμοί για το 1821

■ Στα Χανιά η φρεγάτα “Αιγαίο”

Κορυφώνονται σήμερα στα Χανιά οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με την επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά, δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και τέλεση επιμνημόσυνης δέησης με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πόλης.

Στις 8:30 η επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των εορτασμών στο Φιρκά, θα συμμετέχει η φρεγάτα “Αιγαίο” η οποία αγκυροβόλησε ανοιχτά του ενετικού λιμανιού ενώ F-16 θα πετάξουν πάνω από το Φρούριο.

Στις 10.45 ί Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια, στις 11.15 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία από την πανδημία, με την συμμετοχή περιορισμένου αριθμού επισήμων και χωρίς την παρουσία πολιτών.

ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Φωταγώγηση στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, του αιγυπτιακού φάρου στο ενετικό λιμάνι πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ενώ, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, «με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Οικία Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Χαλέπα Χανίων, θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, από την Πέμπτη 25 Μαρτίου έως την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, από τις 19:00 έως τις 21:00. Άλλωστε, με αφορμή την επέτειο, την 25η Μαρτίου, θα “ντυθούν” στα γαλανόλευκα εμβληματικά κτήρια στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το project θα υλοποιήσει η επιχείρηση “εναΔυο ΠΟΛΥΜΕΣΑ” των Γιάννη Λύκου και Μανώλη Παπαδάκη».

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ο Δήμος Κισσάμου αναφέρει ότι για τους εορτασμούς της επετείου από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Κισσάμου, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την επιτροπή των εορτασμών ΧΑΝΙΑ 1821-2021 και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και τον Δήμο Πλατανιά, προγραμματίζει πλήθος εκδηλώσεων βασισμένες σε δύο βασικούς άξονες: Την Προβολή καιι την Μνήμη. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. με ομιλία και θέμα: Ηρωικό ‘21 – Έμπνευση και οδηγός για τον νέο αιώνα που ανατέλλει – ομιλητής Πρέσβης Κυριάκος Ροδουσάκης. Η εκδήλωση θα προβληθεί live streaming από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Κισσάμου σε facebook και Youtube.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Στο μεταξύ, μία εκ των δράσεων της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” είναι η ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το εγχείρημα θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC TIE Lab). Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές θα δίνουν έμφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης, μία από τις οποίες είναι τα Χανιά. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου 2021.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Στο μεταξύ, μηνύματα για την 25η Μαρτίου έστειλαν χθες πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων.
Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αγώνες του παρελθόντος για ελευθερία και δημοκρατία αποτελούν παρακαταθήκη σε αυτόν τον δρόμο που χαράζουμε, με εθνική συνείδηση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία καλείται ν’ αλλάξει, με βάση το πνεύμα και τις αξίες του Φιλελληνισμού που προκάλεσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Επανάσταση του 1821. Η Ελλάδα αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί, παρά τις αντιξοότητες».

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζει ότι «μέσα στις συμπληγάδες της πανδημίας η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στέλνει το μήνυμα ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, σημειώνει ότι «σε αυτή την ιστορική συγκυρία, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε αυτή την Επέτειο στη συλλογική μνήμη ως κάτι ξεχωριστό και να εμπνεύσουμε την νέα γενιά με τις αξίες και τις αρχές της ανδρείας, της γενναιότητας και της ομοψυχίας που χαρακτήριζαν τους αγωνιστές και μας διδάσκουν ότι οι μάχες για Ελευθερία και Δικαιοσύνη κερδίζονται με πίστη και όραμα».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, Αλ. Μαρκογιαννάκης, τονίζει: Η σημερινή Εθνική Επέτειος ας γίνει αφορμή αναστοχασμού κι απολογισμού του παρελθόντος, αλλά κυρίως ώθησης με όραμα και ορμή προς το μέλλον. Περήφανοι για τους προγόνους μας, ας κάνουμε, με την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, περήφανους και τους απογόνους μας».

Ο Γενικός Συντονιστής Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Επιτροπάκης τονίζει ότι «για μία ακόμη φορά τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Ας εμπνευστούμε από το ηρωικό παράδειγμα των προγόνων και με ενότητα,ομοψυχία και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συγκυρίες».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων τονίζουν ότι «η σημερινή επέτειος αποτελεί μία ευκαιρία για την εθνική μας αυτογνωσία, για στοχασμό κι αναστοχασμό και για ένα διαρκή Διαφωτισμό» και, μεταξύ άλλων, συμπληρώνουν ότι «η ιστορική συνείδηση διδάσκει και προτάσσει την πράξη ως απόδειξη της αληθινής αγάπης για την Πατρίδα».

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης υπογραμμίζει ότι «έπειτα από την συμπλήρωση 200 χρόνων ελεύθερης Ελλάδα αναγνωρίζουμε την ευθύνη που κληρονομήσαμε έτσι ώστε ως μελλοντικοί μηχανικοί να συμβάλουμε και εμείς στην αναβάθμιση και εξέλιξη της Ελλάδας παρέχοντας με την σειρά μας τις υπηρεσίες μας στην χώρα και να αποτελέσουμε μια αξιόλογη επένδυση για την ίδια».

Η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, σημειώνει ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να αντλήσουμε δύναμη από τους ηρωικούς πρωτεργάτες και αγωνιστές του 1821 για να βγούμε νικητές από αυτή την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες