Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Εντυπωσιακές δημιουργίες από μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων

Τον πλούτο του βοτσαλωτού… ανακάλυψαν και αξιοποίησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων κατασκευάζοντας εξαιρετικά κομψοτεχνήματα με βότσαλα.

Στo πλαίσιo του μαθήματος “Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων” του τμήματος Α5 της Α΄ Τάξης του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Τσαχάκη Γεωργία και την κ. Μαρκαντωνάτου Γεωργία οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την τέχνη του βοτσαλωτού. Σε συνέχεια της επιτυχημένης δράσης που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2018-2019 με τίτλο «Ο πλούτος της ψηφίδας» κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές κατασκεύασαν ψηφιδωτά έργα, προχώρησαν στην επαφή και τη γνωριμία με μία άλλη μορφή της ψηφιδωτής τέχνης, το βοτσαλωτό. Η πέτρα έγινε, αυτή τη φορά, το βασικό μέσο με το οποίο οι μαθητές γνώρισαν μία νέα τεχνική που ανάγεται στα βάθη των αιώνων και έχει δώσει εκπληκτικά δείγματα τέχνης.
Με την καθοδήγηση του κ. Μανούσου Αποστολάκη, κηδεμόνα μαθητή του σχολείου, ο οποίος προσφέρει εθελοντικά την υποστήριξή του, οι μαθητές κλήθηκαν να προτείνουν οι ίδιοι σχέδια από τα οποία έγινε η τελική επιλογή και αποτυπώθηκαν με τα βότσαλα. Στα έργα τα χρώματα είναι το άσπρο και το μαύρο με γραμμικά και γεωμετρικά μοτίβα αλλά και ποικίλα σχέδια.

Στο 19ο επεισόδιο, ζούμε μια οδηγική «Οδύσσεια» στη Νέα Κυδωνία, δοκιμάζουμε το εμβόλιο και «αποκαλύπτουμε» την ύπαρξη εξωγήινων.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος οι μαθητές εξοικειώθηκαν στην εργασία σε ομάδες συντελώντας έτσι στην ανάπτυξη δεσμών συνοχής μεταξύ τους. Αναδείχθηκαν δεξιότητες και ταλέντα μαθητών, οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ανέπτυξαν ενεργή δράση καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο αποτέλεσε γι’ αυτούς μία πραγματική «όαση» στο πιεστικό γνωσιοκεντρικό πρόγραμμα του σχολείου. Η ενασχόληση των μαθητών με αυτήν τη μορφή τέχνης δεν έμεινε σε θεωρητικό και επιφανειακό επίπεδο αλλά προχώρησε σε βιωματική και ουσιαστική μάθηση ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσία και το μεγαλείο της καλλιτεχνική έκφρασης.
Η αξία της δράσης παίρνει άλλες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες και τους ανασταλτικούς παράγοντες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας. Με την επιστροφή τους στο σχολείο εκπαιδευτικοί και μαθητές τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων αφοσιώθηκαν στην ολοκλήρωση των έργων που τώρα κοσμούν τον περίβολο του σχολείου.
Η ολοκλήρωση και παρουσίαση των τελικών έργων στο τέλος της σχολικής χρονιάς αποδεικνύει τη θέληση, τον ζήλο και την επιμονή των μαθητών από τη μία αλλά και την εκπαιδευτική, παιδαγωγική και καλλιτεχνική αξία αυτής της δράσης που ευελπιστούμε να συνεχίσουμε με νέες και πρωτοποριακές ιδέες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Το 2 ΕΠΑΛ καινοτομεί ΠΑΝΤΑ . Συγχαρητήρια στα παιδιά στον κύριο Μανούσο Αποστολάκη αλλά και στον Διευθυντή του σχολείου που έχει ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία δίνοντας όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορεί προετοιμάζοντας συνειδητούς ενεργούς πολίτες. ΜΠΡΑΒΟ κύριε Θοδωρή Ψαρακη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα