Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Εντυπωσίασαν οι μαθητές των Χανίων

«Ακόμα και με σπασμένα φτερά θέλω να πετάξω» Μίλτος Σαχτούρης
Εφηβικός… αέρας στον ερτζιανό αέρα των Χανίων όλη μέρα προχθές Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Κυριολεκτικά όμως. Αφού από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, έφηβοι από έξι Γυμνάσια και Λύκεια των Χανίων «κατέκτησαν» τις ερτζιανές συχνότητες έξι τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών με πρόγραμμα δικής τους επιλογής.

• Τις «κατέκτησαν» με το σπαθί τους, αφού κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των Χανιωτών ακροατών που μετά το πρώτο ξάφνιασμα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το πρόγραμμά τους και -πολλοί ακροατές- συμμετείχαν τηλεφωνικά για να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους για τις επιλογές και τη δυναμική των εφήβων, παρακολουθώντας στη συνέχεια τον… μαραθώνιό τους σε όλες τις συχνότητες που ακολουθούσαν. Φυσικά, κολλημένοι στα ραδιόφωνά τους ήταν και οι συμμαθητές κάθε σχολείου, οι συνάδελφοι καθηγητές και οι γονείς, τα αδέλφια και οι συγγενείς των παιδιών, που ήταν ενήμεροι.
• Επιτυχημένη δράση, λοιπόν, πολλαπλά χρήσιμη για τους εφήβους, αλλά όσο κι αν φανεί παράξενο χρησιμότερη για γονείς, εκπαιδευτικούς και την κοινωνία μας. Αφενός επειδή μέσα από τα θέματα που θίγουν μπορούν να τους πλησιάσουν και αφετέρου για να διαπιστώσουν ότι τα παιδιά σήμερα είναι καταρτισμένα σε πολλά θέματα και έχουν απλές αλλά απόλυτα εφαρμόσιμες λύσεις.

Βία και κρίση
• Ποικίλη η θεματολογία που επέλεξαν και ως επί το πλείστον διαφορετική σε κάθε ραδιοφωνική συχνότητα.
• Στις περισσότερες εκπομπές τους είχαν χωριστεί σε ομάδες με διαφορετικό θέμα η κάθε μια ή με διαφορετική-ειδικότερη προσέγγιση του ιδίου θέματος. Φρεσκάδα, ζωντάνια και ωριμότητα, υπευθυνότητα και… ετοιμότητα είχαν οι παρουσιάσεις τους. Θέματα σοβαρά ή χιουμοριστικά, πολλή μουσική, κινηματογράφος, το δύσκολο θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων στην κοινωνία και στη μαθητική κοινότητα.
• Το θέμα της ενδοσχολικής βίας, αλλά και τις βίας σε άλλες μορφές απασχόλησε πολλές εκπομπές. Ενα θέμα το οποίο φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, αφού τα παιδιά παρουσίασαν ακόμα και προσωπικές μαρτυρίες και εξέφρασαν το «παράπονο» (ασκώντας ουσιαστικά κριτική σε πολιτεία, γονείς, εκπαιδευτικούς) ότι αντιμετωπίζεται με θεωρητικές ομιλίες και στην πράξη δεν υπάρχει πραγματική πρόνοια πρόληψης.
• Αρνητικά τους απασχολεί και το θέμα της οικονομικής κρίσης που θεωρούν ότι είναι και κοινωνική. Εκφράζουν δε την άποψη ότι φταίνε και οι μεγάλοι και οι γονείς που ψηφίζουν ανθρώπους που δημιούργησαν τα προβλήματά της χώρας.
• Τις οικονομικές δυσκολίες είπαν ότι τις ζουν όλοι στα σπίτια τους και ασφαλώς αυτό τους κάνει να μελαγχολούν και να αγχώνονται για το μέλλον τους. Αλλά παρ’ όλα αυτά όπως είπε μία μαθήτρια, “εγώ θα ελπίζω επειδή όπως έχει πει ο Μίλτος Σαχτούρης «πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Πρόγραμμα
• Το πρόγραμμα του εφηβικού ραδιοφωνικού μαραθώνιου ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τη συχνότητα 87,5 του Ράδιο Αμόρε με μαθητές από το τμήμα Γερμανικών του 1ου Γυμνασίου και υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Κων/να Παπαδοπούλου. Ενδοσχολική βία, αλλά και βία γενικότερα ήταν το κύριο θέμα. Με δικές τους μουσικές επιλογές, σχόλια και άνοιγμα τηλεφωνικών γραμμών για διάλογο με ακροατές και συμμαθητές τους. Από τα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που είπαν τα παιδιά, παραθέτουμε την εξής ατάκα που δείχνει τη βαθιά κατανόησή τους για το θέμα: «Η βία είναι ένα SOS μήνυμα που στέλνει κάποιος για να πει πως υπάρχει. Πως κάτι αξίζει κι αυτός».
• Στις 10 το πρωί παρέδωσαν την σκυτάλη στον Χανιά Sport FM 90.5 με ομάδες μαθητών του 5ου γυμνασίου και υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Νέτα Βελημβασάκη. Αθλητισμός, το αθλητικό ιδεώδες, η βία στα γήπεδα, πρωταθλητισμός, σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού, το πρώτο θέμα που συζήτησαν. Με τα παιδιά πολύ προσγειωμένα να κάνουν διαπιστώσεις, αλλά και προτάσεις. Τα κορίτσια μίλησαν για σχολικό εκφοβισμό και ηλεκτρονικό εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, κάνοντας σχετικές μουσικές επιλογές. Πολλές ήταν και οι τηλεφωνικές συμμετοχές συμμαθητών τους που έλεγαν και δικές τους εμπειρίες από θέματα σχολικού εκφοβισμού.
• Από τα εκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου ήταν η επόμενη ομάδα μαθητών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Στέλλα Μαριδάκη στον ΚΡΗΤΗ FM 101,5. Εδώ υπήρχαν ομάδες τόσο από το γυμνάσιο όσο και το λύκειο. Η ιντερνετική φιλία και οι κίνδυνοι, ήταν ένα από τα θέματα που πραγματεύτηκαν οι ομάδες λυκείου. Και βέβαια τα social media για τα οποία και τα ίδια ανέφεραν ότι υπάρχει σχετικό «κόλλημα» από τους νέους που πλέον σε όποιο καφέ και να πάνε ψάχνουν τον κωδικό του WIFI. Οι ομάδες γυμνασίου ασχολήθηκαν με τη διατροφή στην εφηβεία αντλώντας, όπως είπαν, τα στοιχεία από την έρευνα που παρουσίασε στα Χανιώτικα Νέα ο Παρασκευάς Περάκης με θέμα «Υπέρβαρα δύο στα δέκα Χανιωτάκια». Κινηματογράφος, κουίζ, σπαζοκεφαλιές και μουσικά σάουντρακ ήταν επίσης μέσα στην ποικιλία των θεμάτων τους.
• Ακολούθησε το Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νεκτάριο Σολανάκη στον ΜΑΧ FM 100.2. Η ενδοσχολική βία ήταν το θέμα μιας ομάδας με αναφορές για τις προσπάθειες που γίνονται με σχετικές εταιρείες ψυχικής υγείας, ενώ τα παιδιά είχαν φτιάξει και σχετικό ερωτηματολόγιο για θέματα ενδοσχολικής βίας το οποίο είχαν μοιράσει στο σχολείο τους και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Άλλη ομάδα μίλησε για χώρους των Χανιών που αρέσουν στους νέους και άλλη για το πολύ δύσκολο θέμα των σχέσεων μεταξύ μαθητών – καθηγητών, αλλά και τις κοινωνικές και όχι μόνο σχέσεις μεταξύ των εφήβων.
• Το Λύκειο Σούδας με υπεύθυνη τη καθηγήτρια Μαρία Μαράκη κατέκτησε την συχνότητα 96.2 του D-Code από 4-6 το απόγευμα. Θέμα τους η οικονομική και κοινωνική κρίση για την οποία είπαν ότι τους συγκλονίζει αρνητικά. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν θα σταματήσουν να ελπίζουν κατά που λέει και ο Μίλτος Σαχτούρης «ακόμα και με φτερά σπασμένα». Επικριτικά για πολιτικούς αλλά και γονείς τοποθετήθηκαν οι μαθήτριες στα ραδιοφωνικά τους σχόλια σχετικά με τις αιτίες της κρίσης, ενώ τα κατάφεραν εξαιρετικά και στον διάλογο διατυπώνοντας μεστές και καθαρές απόψεις απαντώντας σε δύσκολες κοινωνικές – πολιτικές ερωτήσεις που τους έθετε ο παραγωγός του D-Code κ. Μαζανάκης. Η ύπαρξη/ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου και η φιλία, εντός και εκτός οικογένειας, βρέθηκαν επίσης μέσα στα ενδιαφέροντα θέματα που έθιξαν και οι μαθητές του λυκείου Σούδας.
• Ο εφηβικός μαραθώνιος τελείωσε στον Super FM 89.6 με μαθητές του 7ου Γυμνασίου και υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Βίκυ Κόλλια. Ξεκίνησαν με σειρά από ανέκδοτα – αρκετά σχετικά με την σχολική ζωή (Κανόνας πρώτος για τη σχολική ζωή: ο μαθητής έχει δίκιο, κανόνας δεύτερος: ο μαθητής έχει πάντα δίκιο, κανόνας τρίτος: σε περίπτωση που ο μαθητής έχει άδικο, ισχύουν οι κανόνες ένα και δύο). Ακολούθησαν αστείες μαντινάδες, σχόλια επί παντός επιστητού, συζήτηση για το γκράφιτι και τις επιρροές του, και κατέληξαν με μια εξαιρετική, επαγγελματικού επιπέδου θα τολμούσαμε να πούμε, των Brit Awards που απονεμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα (είναι τα βρετανικά βραβεία της μουσικής βιομηχανίας).
• Σε κάθε εκπομπή είτε μέσω κουίζ ή απλών τηλεφωνικών συμμετοχών ανάλογα με την επιλογή των μαθητών γινόταν κλήρωση του αστυνομικού μυθιστορήματος «ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ», που διαδραματίζεται στα Χανιά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, που συνδιοργάνωσαν τον εφηβικό ραδιομαραθώνιο.

Πομποί και δέκτες
• Ενα σύντομο πρώτο συμπέρασμα από τη δράση του πρώτου εφηβικού ραδιομαραθώνιου είναι ότι έδωσε ευκαιρίες σε πολλούς μαθητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επικοινωνία και ταυτόχρονα να πάρουν στα χέρια τους και να μάθουν να χειρίζονται τη δύναμη του μέσου που μπορεί να είναι πομπός και δέκτης επικοινωνίας μαζί.
• Ενα δεύτερο είναι ότι η δραστηριότητα αυτή φάνηκε να προκαλεί το ενδιαφέρον μαθητών, γονέων, καθηγητών και της τοπικής κοινωνίας, και επομένως είναι καλό να θεσμοθετηθεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Έρχεται η «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022...

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Άλλο ένα τροχαίο στον Κατσαμπά στα Χανιά

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά και μάλιστα στη διασταύρωση Δαγκλή και Κωνταντίνου Μητσοτάκη, ένα σημείο που έχει βρεθεί...

Μουσικό φινάλε για τις “Γιορτές Ρόκκας” στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατακλύστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας στο πλαίσιο των "Εορτών Ρόκκας", που συνεχίστηκαν για...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα