Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Eνστάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο από προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων

Την έντονη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου για τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων δήλωσαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Χανίων που συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στις Μουρνιές. Παράλληλα ενέκριναν ψήφισμα που θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και να κατατεθεί στη συνέχεια στην Ένωση Δήμων και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι τοπικοί, στην πλειοψηφία τους, συζήτησαν επίσης προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Δήμου αλλά και των τοπικών συμβουλίων με τους παλαιότερους εξ’ αυτών (Μ. Σχοινάς- Μουρνιών) να επισημαίνουν πως σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των τοπικών συμβουλίων το 2011, σήμερα τα τοπικά σε γενικές γραμμές πηγαίνουν καλύτερα.
Οι τοπικοί αντιτίθενται ειδικά στον τρόπο εκλογής του όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο Βορίδη καθώς όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Σχοινάς θέλεις τις δημοτικές κοινότητες στην ουσία “υποχείρια” της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αναγκάζει τους συνδυασμούς να αναζητούν “στρατούς απροθύμων” να ασχοληθούν με τα κοινά, δημιουργεί επιπρόσθετο πρόβλημα καθώς εκτός της δυσκολίας του θέματος κάλυψης των γυναικών υποψηφίων με ποσόστωση, αυξάνει τον αριθμό των υποψηφίων γενικά, θα προκαλέσει διχασμό στις τοπικές κοινωνίες και θα τεθούν σε μεγάλη σύγκρουση φιλίες και οικογενειακές σχέσεις. Οι σύμβουλοι συμφώνησαν στο ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των τοπικών και να επιτρέπεται η κάθοδος ανεξάρτητων συμβουλίων ή σε αντίθετη περίπτωση να κατεβαίνει ένα κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους μέσα. Επίσης ζητούν την θεσμική αναβάθμιση των Δημοτικών κοινοτήτων και να έχουν την αντιμετώπιση που προβλέπει ο “Κλεισθένης” και ο “Καλλικράτης”, να εγκριθεί το ψήφισμα τους από το Δ.Σ. και να αποσταλεί στην ΠΕΔ και στο Υπουργείο.

Στο 56ο επεισόδιο, βάφουμε τα Χανιά «πράσινα» στους δασικούς χάρτες ενώ περιμένουμε την πρόταση του Δήμου Χανίων για τον Λόφο Καστέλι και «ταξιδεύουμε» στην μετά covid εποχή.

Τη σημασία της τεκμηριωμένης διεκδίκησης για όλα τα ζητήματα των τοπικών κοινοτήτων προέβαλλε ο κ. Πέτρος Μιχαηλίδης από την τοπική κοινότητα Περβολών, ενώ ο κ. Άρης Σοϊλεντάκης από την τοπική κοινότητα Αγίας Μαρίνας στάθηκε στην ανάγκη της θεσμικής ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων. Τέλος ο κ. Κοσμάς Καλομοιράκης από την Τ.Κ. Νεροκούρου ζήτησε να υπάρξει κοινή συμπόρευση των τοπικών σε πανελλήνια κλίμακα προκειμένου να έχει μια απήχηση η προσπάθεια τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες