Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ENOUGH! – ΑΡΚΕΤΑ! Μέρος Πρώτο

Οι “Γιατροί του Κόσμου” και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες παρουσίασαν τα αποτελέσματα ενός έτους μελέτης και καταγραφής των ρατσιστικών φαινομένων στη χώρα μας…

Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που οδηγεί σε έξαρση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού οι “Γιατροί του Κόσμου” και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ένωσαν τις δυνάμεις τους υλοποιώντας το πρόγραμμα “ENOUGH!” – «ΑΡΚΕΤΑ!».

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τις επώδυνες επιπτώσεις του ρατσισμού, η καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας που τα συνοδεύει, η προστασία των θυμάτων και η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τη χάραξης μιας επίσημης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω και της εκπόνησης Εθνικής Έκθεσης. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι δύο οργανώσεις έλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας που συνοδεύει τα ρατσιστικά εγκλήματα εξασφαλίζοντας την ιατρική, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη των θυμάτων και προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συμβάντων.

Παράλληλα, επισκέφτηκαν σχολεία και μίλησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ δημιούργησαν οπτικοακουστικό υλικό στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σε χρονικό διάστημα ενός έτους καταγράφηκαν 75 θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, η αποτρόπαια επίθεση στη Μανωλάδα, και πολλά άλλα περιστατικά που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχους εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων όπως οι αρμόδιες εθνικές εισαγγελικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FRA), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) και το γραφείο για τα Δημοκρατικά Ινστιτούτα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).

Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφτηκε το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ και συνομίλησε με θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκέφτηκε τα γραφεία των ΓτΚ, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων κρατών όπως η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής και ο Σουηδός υπουργό για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις.

Τρεις παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, μια στην ετήσια συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και πολλαπλές σε εκδηλώσεις και ημερίδες στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια ενός έτους (1.2.2013 – 1.2.2014) καταγράφηκαν 75 θύματα ρατσιστικής βίας, 67 άνδρες, 4 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά εκ των οποίων δύο ήταν ασυνόδευτα. Όλα τα περιστατικά αφορούσαν σωματικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών που επέφεραν σοβαρούς τραυματισμούς, εκτός από μια περίπτωση που κατεγράφη άρνηση της πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και δύο όπου κατεγράφη εκτός των άλλων η πρακτική εθνοτικού προφίλ (racial profiling).

Όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν από τις δύο Οργανώσεις με φυσική παρουσία των θυμάτων κατά την καταγραφή. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η κοινή Φόρμα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ώστε: α. να μην διαταραχθεί η συστηματική καταγραφή και β. γιατί οι Γιατροί του Κόσμου περιθάλπουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θυμάτων και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να λείπει η καταγραφή τους από το Δίκτυο.

Η φόρμα όμως επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες που ήταν απαραίτητες ειδικά για τους σκοπούς του ENOUGH! Τα θύματα προέρχονταν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν (25), το Μπαγκλαντές (7), το Πακιστάν (6), την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας (5), την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (5), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (4), τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας (4), τη Συρία (3), τη Δημοκρατία της Γκάνας (2), την Αλβανία (1), το Μαρόκο (2), το Σουδάν (2), την Μπουρκίνα Φάσο (2), τη Μαυριτανία (1), τη Δημοκρατία της Γουινέας (1), το Κράτος της Ερυθραίας (1), τη Λιβύη (1), τη Νέα Γουινέα (1), τη Σομαλία (1) και την Ελλάδα (1)2. Τέσσερα θύματα ήταν ανήλικοι κάτω των 17 ετών, 31 θύματα ήταν από 18 έως 30 ετών, 28 από 31 έως 40 ετών και 10 ήταν άνω των 40 ετών. Δύο άτομα δεν θέλησαν να δηλώσουν την ηλικία τους.

Σχετικά με το διοικητικό καθεστώς των θυμάτων 38 ήταν αιτούντες άσυλο, 30 δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, 4 είχαν λάβει προσφυγικό καθεστώς, 2 καθεστώς επικουρικής προστασίας, 1 άτομο είχε ελληνική ιθαγένεια. Τα περισσότερα θύματα διέμεναν σε επισφαλείς συνθήκες, αναλυτικότερα 16 ήταν άστεγοι, 1 διέμενε σε ξενοδοχείο, 13 φιλοξενούνταν προσωρινά από ομοεθνείς τους, 34 συγκατοικούσαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ μόνο μια περίπτωση διέμενε σε ιδιόκτητη κατοικία. Γεωγραφική διασπορά: Τα 58 από τα 75 περιστατικά συνέβησαν εντός της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Ομονοίας. Δύο επιθέσεις στη Νίκαια και από μια στην Κομοτηνή, τη Λαμία, τη Ραφήνα.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι καταγραφές αποτυπώνουν επιθέσεις και σε περιοχές όπως ο Άλιμος, η Παλλήνη και ο Πειραιάς. Επίσης, 4 επιθέσεις έλαβαν χώρα εντός αστυνομικών τμημάτων. Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου στην περιοχή της Κω Οι “Γιατροί του Κόσμου” ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους» με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά, αλλά και σε ευπαθή πληθυσμό με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Οι Κινητές Μονάδες των “Γιατρών του Κόσμου”, κατάλληλα στελεχωμένες από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση, καρδιογράφημα, δερματολογικό έλεγχο και οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς επίσης παροχή επιπλέον ιατρικών ειδικοτήτων και εξετάσεων και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάση κοινωνικό – οικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων ευαλωτότητας.

Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής. Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», το οποίο τη χρονιά που πέρασε προσέφερε ιατρικό έλεγχο σε περισσότερα από 9.000 άτομα σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου όπως διαμορφώθηκε με την υποστήριξη και την σημαντική συνδρομή τοπικών φορέων έχει ως εξής: Τετάρτη 7/5: Αγροτικό Ιατρείο Κεφάλου Πέμπτη 8/5: Κέντρο Υγείας Αντιμαχείας Παρασκευή 9/5: Κέντρο Υγείας Αντιμαχείας …Eνα τρίποντο για τη ζωή… Εδώ και 2 μήνες στο κλειστό στάδιο του Ταυρωνίτη ερασιτεχνικές ομάδες μπάσκετ από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά μας έδωσαν ένα μάθημα ζωής, αλληλεγγύης, συνεργασίας, αγωγής και πάνω από όλα ανθρωπιάς, με τη δυναμική παρουσία τους στο 3 τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά και η περιφέρεια. Σε κάθε αγώνα εκτός της αθλητικής κατάρτισης των παικτών ανέβλυζε η προσφορά, η διάθεση για βοήθεια και η αλληλεγγύη.

Οι παίκτες σε κάθε αγώνα εκτός από την εθελοντική συμμετοχή τους προσέφεραν τρόφιμα και φάρμακα τα οποία θα διατεθούν στους “Γιατρούς του Κόσμου” για να διανεμηθούν σε ανθρώπους που η κρίση τους καθιστά ανήμπορους και αδύναμους… Ο αθλητισμός στέκεται για άλλη μια φορά στο πλευρό των αδύναμων με αξιοπρέπεια και ήθος εφαρμόζοντας αυτό που ξέρουν καλά… κάνοντας τρίποντο στη ζωή…

Τα στατιστικά του πολυϊατρείου από 28/4/2014 έως 2/5/2014 είναι:

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ
ΑΛΒΑΝΙΑ 5
ΑΛΓΕΡΙΑ 1
ΒΕΛΓΙΟ 1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 11
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1
ΕΛΛΑΔΑ 20
ΙΤΑΛΙΑ 1
ΜΑΡΟΚΟ 6
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ 1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 5
ΠΟΛΩΝΙΑ 1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3
ΣΕΡΒΙΑ 1
ΣΥΡΙΑ 8
ΣΥΝΟΛΟ 65

Χριστίνα Ψαρρά


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα