Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες και κακοποίηση παιδιών

Η βία κατά των γυναικών, η παιδοκτονία και γυναικοκτονία έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ιδιαίτερα της βίας κατά γυναικών και παιδιών, η ανδροκρατία σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις και τα αντι-παιδειακά πρότυπα στην ελληνική κοινωνία έχουν πολλαπλασιάσει τα περιστατικά βίας που φτάνουν ακόμη και στον θάνατο.

Η βία κατά γυναικών και παιδιών έχει βαθιά στηρίγματα στο παρελθόν, από τότε που η θέση της γυναίκας ήταν στο σπίτι, του άνδρα στο καφενείο και των παιδιών στο σχολείο. Αυτά τα πρότυπα βέβαια – τουλάχιστον οι ακραίες εκδοχές τους – χάθηκαν με τον καιρό, όμως είτε φτάσαμε στο άλλο άκρο, δηλ. την ασυδοσία και την παντελή έλλειψη σεβασμού μεταξύ των μελών της οικογένειας, είτε πολλά στοιχεία διατηρήθηκαν ατόφια παρά το γεγονός ότι εν μέρει έγιναν κάποιες βελτιώσεις.
Σήμερα η γυναίκα εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλη καταπίεση στο σπίτι και την εργασία, εκεί που τα σεξιστικά υπονοούμενα επιβεβαιώνουν τον κανόνα, πως ακόμη η θέση της γυναίκας παραμένει σε δεύτερη μοίρα.
Το αν αλλάξουν τα πράγματα, θα εξαρτηθεί από τις νοοτροπίες που θα επικρατήσουν εφεξής αλλά πάνω απ΄όλα από τον παραμερισμό της θεώρησης της γυναίκας ταυτόχρονα ως sex symbol και νοικοκυράς.
Από την άλλη, η βία κατά των παιδιών που συχνά ασκείται και από τους δύο γονείς, σχετίζεται με την ίδια τη σχέση του ζευγαριού αλλά πάνω απ΄όλα από τους εξαναγκαστικούς γάμους που πραγματοποιούνται επειδή έτσι «πρέπει» σύμφωνα με τις κληρονομημένες παραδόσεις, ήθη και έθιμα που ναι μεν πλέον λοιδορούν οι νέοι, δεν παύουν όμως να τηρούν σε αρκετές των περιπτώσεων τα έθιμα των αρραβώνων ή του λογοδοσίματος ή να παντρεύονται, όχι επειδή το θέλουν, αλλά για να μη σχολιάζει το οικογενειακό περιβάλλον.
Πολλές από αυτές τις συνήθειες έχουν βέβαια εκλείψει, εντούτοις οι εξαναγκαστικοί γάμοι συνεχίζονται και σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν αλλάζουν τα δεδομένα παρά μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους υπερσυντηρητικές νοοτροπίες καλυπτόμενες από ψευτο-παροχές καταναλωτικών αγαθών «γιατί έτσι θέλει το παιδί».
Βέβαια όταν κλείσει η πόρτα του σπιτιού, το ξυλοφόρτωμα και η λεκτική – ψυχολογική βία πάει σύννεφο και δεν φταίνε τα παιδιά που οι γονείς χαζεύουν επί ώρες το facebook και αυτά με τη σειρά τους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο tik – tok ή το Instagram.
Δεν έχουν αλλάξει λοιπόν πολλά. Οι δε αλλαγές είναι επιφανειακές και εικονικές, αφού το ενδιαφέρον είναι να σπουδάσει το παιδί, να περάσει σε μια σχολή, να πάρει ένα χαρτί, για να χαρεί ο μπαμπάς και η μαμά που το παιδί τους πέτυχε, και να συνεχίσουν να το μπολιάζουν να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά στη ζωή του.
Η νοοτροπία αυτή συνοδεύεται με βία και απειλές στην περίπτωση αποτυχίας, αφενός γιατί η μάνα «κακόμαθε» το παιδί, και αφετέρου γιατί το παιδί δεν εκτίμησε τον κόπο του πατέρα που «τρέχει όλη μέρα». Όλα αυτά τα στερεοτυπικά κλισέ συνεχίζουν να αναπαράγουν βία κατά των αδύναμων μελών της οικογένειας αλλά προς τα έξω όλα δείχνουν μέλι – γάλα για το φαίνεσθαι.
Δυστυχώς, λοιπόν, το αστυνομικό δελτίο καθημερινά αναφέρει και κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, βίας κατά γυναικών και παιδιών. Η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει σημάδια αλλαγής – τουναντίον αυτό που διαφαίνεται, είναι μια μόνιμη ενασχόληση των γονέων με οτιδήποτε άλλο εκτός των παιδιών τους.
Αποτέλεσμα είναι να κακοποιούνται ενίοτε τα παιδιά και η μητέρα, επειδή ο άνδρας γυρνά μεθυσμένος στο σπίτι, ή ζηλεύει, ή αρέσκεται να επιδεικνύει τον ανδρισμό του. Εξού και στο αστυνομικό δελτίο οι συχνές δολοφονίες ανδρών από τις γυναίκες τους, οι οποίες δεν άντεξαν την κακοποίηση.
Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμη για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Χρειάζεται εκπαίδευση από το σχολείο – που δεν υπάρχει – αλλά πάνω απ΄όλα Παιδεία.
Αν αυτό δεν γίνει, δεν πρόκειται αν αλλάξει τίποτε. Και καθημερινά το αστυνομικό δελτίο θα βρίθει από ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες και παιδοκτονίες. Οι δε νέοι μεγαλώνοντας θα γίνονται ίδιοι με τους γονείς τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα