Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ένας Βραζιλιάνος φανατικός Παναθηναϊκός

» Μιλάει στα “Χ.ν.” για την αγάπη του για το μπάσκετ μέσα από την οποία λάτρεψε το τριφύλλι και τους οπαδούς του

Μέσα από την αγάπη του για το μπάσκετ, λάτρεψε τον Παναθηναϊκό και τους οπαδούς του, γνώρισε την Ελλάδα και πλέον μαθαίνει τη γλώσσα ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει να επισκεφθεί τη χώρα μας!

Ο 30χρονος εκπαιδευτικός Thiéres Rabelo είναι μόνιμος κάτοικος του Bello Horizonte -μια μεγάλη πολιτεία- στο εσωτερικό της Βραζιλίας. Τον γνωρίσαμε από την έντονη δραστηριότητα του στο twitter. Έχοντας το λογαριασμό PanathinaikosBrazil παρακολουθεί αγώνες, κάνει σχόλια, συνομιλεί με φίλους της ομάδας και ρωτάει πληροφορίες τους Έλληνες συνομιλητές του για το club και τη χώρα. Τα “Χανιώτικα νέα” είχαν την ευκαιρία για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Thiéres Rabelo.

Δεν θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε πως αυτός ένας Βραζιλιάνος γνώρισε τον Παναθηναϊκό και τον Ελληνικό αθλητισμό. «Είμαι φίλος του μπάσκετ από τότε που ήμουν 9 ετών! Στην αρχή παρακολουθούσα NBA μέχρι τα 12 και ήμουν φανατικός με αυτό. Όμως από το 2009 άρχισα να παρακολουθώ και λίγο Ευρωπαικό μπάσκετ και γρήγορα το ερωτεύτηκα. Παρακολουθήσα πρώτη φορά την Ευρωλίγκα την περίοδο 2011-2012 και βλέποντας τους οπαδούς του Παναθηναικού στις εξέδρες είπα ότι «αυτή είναι η ομάδα μου». Ο Παναθηναικός είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο, ελάχιστες έχουν πετύχει όσα έχει πετύχει τα τελευταία 25χρόνια.»

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ…

Ο Thiéres ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα για την ιστορία της ομάδας κάτι όχι και τόσο εύκολο όπως μας εξηγεί. «Ακόμα δεν έχω μάθει καλά ελληνικά για να διαβάζω και είναι σχεδόν αδύνατο να βρω βιβλία γύρω από τον Παναθηναικό και την ιστορία του στα Αγγλικά στην περιοχή μου. Πέρα από αυτό η εισαγωγή βιβλίων από το εξωτερικό στη Βραζιλία είναι απίστευτα ακριβή. Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλά για την ιστορία της ομάδας από το 1990 και πριν» λέει με ειλικρίνεια.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων ο Βραζιλιάνος συνομιλητής μας είναι πολύ δραστήριο στο twitter, κάνει σχόλια, μιλάει για φάσεις, πανηγυρίζει, απογοητεύεται, ότι κάνει ένας φίλος μιας ομάδας. Πόσο δύσκολο είναι όμως να δει αγώνες της αγαπημένους του ομάδας στη Βραζιλία ; «Είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο» δηλώνει και συνεχίζει « πριν από λίγους μήνες το Ευρωπαικό μπάσκετ δεν ήταν πουθενά στη Βραζιλιάνικη TV. Έτσι αναγκαζόμουν να ψάχνω στο διαδίκτυο σε stream για να βρω τα παιγνίδια. Με το να γίνω φίλος με πολλούς Έλληνες στο Twitter μου πρότειναν το website της ΕΡΤ όπου δείχνει αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος έτσι εκεί έβλεπα αρκετά παιγνίδια . Ευτυχώς φέτος ένας βραζιλιάνικο σταθμός το Bandsports ξεκίνησε να δείχνει δύο παιγνίδια της Ευρωλίγκας κάθε εβδομάδα και αισθάνομαι τυχερός όταν ένα από τα παιγνίδια αυτά είναι του Παναθηναικού!».

ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Βάζουμε στοίχημα Thiére ότι θα λάτρευες να βρεθείς στο ΟΑΚΑ για κάποιο αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκε του τριφυλλιού ή και στον “Τάφο του Ινδού” για κάποιο αγώνα βόλει ; «Φυσικά! Μαθαίνω Ελληνικά για αυτό το σκοπό. Αν κάποια στιγμή ο Θεός με αξιώσει να έλθω στην Ελλάδα θα παρακολουθήσω όσους αγώνες μπορώ. Επίσης επειδή παίζω (ερασιτεχνικά ) ράγκμπι εδώ στη Βραζιλία ίσως θα με ενδιέφερε να παίξω και ένα αγώνα με την ομάδα του Παναθηναϊκού!».

Αν κάποιος σου έδινε δωρέαν αεροπορικό εισιτήριο και κάλυπτε τα έξοδα διαμονής σου για να έλθεις στην Ελλάδα αλλά με όρο να παρακολουθήσεις αγώνα του Ολυμπιακού θα το έκανες; Είναι η επόμενη ερώτηση μας… «Μόνο να παρακολουθήσω αγώνα του Ολυμπιακού;

Σίγουρα! Απλά θα υποστηρίζω την αντίπαλη (γέλια). Αλλά αν οι όροι είναι να φοράω Τ- shirt του Ολυμπιακού και να τους υποστηρίζω τότε η απάντηση μου θα ήταν….σίγουρα όχι! »

Στο Παναθηναικό αγωνίζονται αρκετοί Βραζιλιάνοι, όχι στην ομάδα Μπάσκετ, αλλά στην ομάδα του Βόλευ όπως ο Ragel, αλλά και στο ποδόσφαιρο οι Mauricio και Vital. Του ζητάμε να μας κάνει ένα σχόλιο για αυτούς.

«Ο Ράνγκελ είναι από την πόλη μου και έχουμε μιλήσει μερικές φορές στο Instagram. Ωραίος τύπος! Ελπίζω ότι ο Βιτάλ κάποια στιγμής θα γίνει μεγάλος παίκτης του παναθηναικού. Δυστυχώς στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν ήταν πολύ καλός αλλά πιστεύω ότι θα βελτιωθεί, απλά πρέπει να έχει χρόνο !»

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

Βλέποντας το πάθος του και για την Ελλάδα δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τις επιδόσεις του και στην εκμάθηση Ελληνικών.

«Ξεκίνησα πριν από δυόμιση μήνες να μαθαίνω τη γλώσσα. Δουλευώ πολύ σκληρά πάνω σε αυτό. Παράλληλα προσπαθώ να παρακολουθώ Ελληνική τηλεόραση και να ακούω ελληνικό ραδιόφωνο για να κάνω πρακτική στο listening. Για την ώρα το μοναδικό πράγμα που με μπερδεύει είναι οι κλήσεις (Ονομαστικής, Γενική, Aιτιατική, Kλητική).

Αυτά δεν τα έχουμε στα Πορτογαλικά που μιλάμε εδώ στη Βραζιλία! Είναι κάτι ολότελα διαφορετικό για μένα.» Όσο για το τη γνωρίζουν οι Βραζιλιάνοι για την Ελλάδα και αν ζούν Έλληνες στην περιοχή του ο Thiéres απαντάει πως «γενικά όχι, για να είμαι ειλικρινής οι βραζιλιάνοι δεν ξέρουν τίποτα για την σύγχρονη Ελάδα. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό πολλοί Έλληνες δεν θα ξέρουν για τη Βραζιλία.

Οι χώρες μας δεν συνδέονται πολιτισμικά. Έφτιαξα μια σελίδα στο instagram @AmorGrecia από την οποία προσπαθώ να μεταδώσω νέα και ειδήσεις για την Ελλάδα. Στη πόλη μου δεν ξέρω Έλληνες, αλλά είναιι μεγάλη πόλη – 6 εκατομμύρια με τα προάστια – και σε μια τέτοια έκταση σίγουρα θα υπάρχει έστω ένας!».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα