Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Ένας Θεσπρωτός Πολέμαρχος του Μεσολογγίου…

Ο Στρατηγός Γεώργιος Κίτσιος ή Κίτζιου κατήγετο από την Πελσίβιτσα Φιλιατών. Στο Μεσολόγγι προσήλθε στις 22 Ιουλίου 1825, μαζί με 300 παλληκάρια.

Πέθανε στην Αθήνα το 1841 και θάφτηκε με έρανο…

Αργότερα το 1857 με «ελέη» κηδεύτηκε και η γυναίκα του. Μαρμάρινη προτομή του Στρατηγού Γ. Κίτσιου βρίσκεται στον κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι.

Στην πλούσια Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου και στον τόμο «Αλληλογραφία Φρουράς Μεσολογγίου 1825-1826», έκδοση 1963, βρήκα μια επιστολή, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1825, που αφορά τον πολέμαρχο του Μεσολογγίου, τον Θεσπρωτό Στρατηγό Γ. Κίτσιο, αδελφό της περιώνυμης Κυρά – Βασιλικής του Αλή Πασά.

Η επιστολή έχει ως έπεται:

«Σεβαστόν Εκτελεστικόν,
Ο στρατηγός Γεώργιος Κίτζιου, αναμένων εδώ εις Ναύπλιον διά να οικονομήση την εξαγοράν της αιχμαλώτου οικογενείας του, διετάχθη από την Σεβαστήν Διοίκησιν να εκστρατεύση εντός τριών ημερών, και δι’ όσα λαμβάνει από το Εθνικόν Ταμείον να αφήση επίτροπόν του να τα συνάξη.
Είναι δύο μήνες και επέκεινα οπού ο επίτροπός του δεν εδυνήθη να λάβη από το Εθνικόν Ταμείον μήτε καν την εξαγοράν της δυστυχούς οικγενείας του. Εις τας 25 Μαΐου διετάχθη νεωστί το Εθνικόν Ταμείον από την Σεβ. Διοίκησιν να πληρώση την ειρημένην εξαγοράν από το πρώτον δάνειον, αλλ’ εις τας 28 ιδίου εμποδίσθη πάλιν από την ιδίαν.
Ο στρατηγός Γεώργιος Κίτζιου είναι από την Τζαμουργιάν, και αν δεν ήτον ενωμένος με την ελευθέραν Ελλάδαν, βεβαίως η οικογένειά του δεν εκρατείτο αιχμάλωτος. Είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι από την αρχήν του Αγώνος τούτου, ότε η Σεβ. Διοίκησις εστερείτο των αναγκαίων, αυτός εβαστούσε τους στρατιώτας του με έξοδά του και επολέμησε τον εχθρόν εις διαφόρους μάχας. Μάρτυρες αυτών είναι ο φονευμένος αδελφός του Δήμος Κίτζιου και οι έτεροι συγγενείς του.
Η Σεβ. Διοίκησις είναι πληροφορημένη διά την άκραν ευπείθειαν, σέβας και ζήλον, οπού αυτός ο στρατηγός έδειξεν προς αυτήν. Μάλιστα εις τας δύο κρισίμους περιστάσεις, ότε εγένετο κίνησις μερικών εναντίον της, αυτός πρώτος, προκρίνων μάλλον το συμφέρον της Διοικήσεως από την ιδίαν του ζωήν. Η ζημία του είναι γνωστή εις την Σεβ. Διοίκησιν, οπού από τας ταραζάς εις Κόρινθον εσχάτως εδοκίμασεν.
Ευγνωμονούσα η Σεβ. Διοίκησις διά τα πατριωτικά του φρονήματα, υπεσχέθη να τω δώση τους πασιάδες δι’ ανταλλαγήν της δυστυχούς οικογενείας του, αλλ’ αι τωριναί περιστάσεις την εμπόδισαν κατά το παρόν να τους δώση.
Οι ίδιοι στρατιώταί του, αφού είδον από τα γράμματα ότι η οικογένειά του είναι εις τον έσχατον κίνδυνον, βασανιζομένη από τους εχθρούς διά να αλλάξη θρησκείαν, έλαβον συμπάθειαν και επρόσφερον εις τον στρατηγόν τους να επιχειρισθή τους μισθούς των προς απαλλαγήν της. Είναι πολύ περισσότερον ελπιζόμενον, ότι η Σεβ. Διοίκησις θέλει λάβει περισσοτέραν συμπάθειαν από εκείνην των στρατιωτών του, γνωρίζουσα την αγάπην και χρέη οπού ένας πατήρ έχει προς την οικογένειάν του, και να μην αφήσει έναν ευπειθή και καλόν πατριώτην να παραπονήται δικαίως διά μίαν τοιαύτην μικρήν ποσότητα χρημάτων, ενώ δίδει πολλά μεγαλυτέρας εις άλλους.
Η Σεβ. Διοίκησις ας κρίνη το δίκαιον και ας αποφασίση.
Μένω δε με βαθύτατον σέβας
Τη 4 Ιουνίου 1826 Ναύπλιον
Ο ευπειθής πατριώτης
Κωνσταντίνος Ιατρίδης»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλων στη Γαύδο

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, μία γυναίκα η οποία δέχθηκε επίθεση από δύο Ροτβάιλερ, στη Γαύδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 39χρονη γυναίκα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα