Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ένας παλαιός Άγιος στο Σηρικάρι

Με την πρόσφατη τελετή εγκαινίων του Ι. Προσκυνηματικού ναού του θαυματουργού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο μαγευτικό Σηρικάρι, θυμήθηκα ότι εκεί τιμάται, από πολλά χρόνια πριν, και ένας Ερημίτης. Παραθέτω λίγα γι’ αυτόν από σχετικό βιβλίο μου σε κείμενο του 2013.

«Το Σηρικάρι στην Κίσσαμο είναι από τα πλέον δροσόλουστα χωριά των Χανίων και από εκεί αρχίζει το θαυμάσιο ομώνυμο φαράγγι. Απέχει 65 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων.
Σχεδόν 4 χιλιόμετρα από τον κεντρικό οικισμό βρίσκεται ο οικισμός Τζωρτζιανά, που ονομάστηκε έτσι από την εκεί ωραία εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην οποία φυλάσσεται μια ωραία εικόνα του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη. Σήμερα έχει μόνο δύο κατοίκους, τον Γιάννη Μοτάκη και τη γυναίκα του.
Τριακόσια μέτρα από τον οικισμό και λίγο ψηλότερα, μέσα σε μια βραχοσκεπή, υπήρχε από παλιά χτισμένο σ’ άγνωστο χρόνο, το εκκλησάκι του Ερημίτη, γιατί σύμφωνα με την παράδοση πέρασε και από εκεί και διέμεινε για άγνωστο χρονικό διάστημα. Τελευταία έχει αναστηλωθεί προσεκτικά.
Στο πανηγύρι του, την 7η Οκτωβρίου και την παραμονή, συρρέουν πιστοί από όλη την περιοχή και μάλιστα προσφέρονται στους προσκυνητές πλούσια εδέσματα, όπως φαίνεται και από τα τσιμεντένια τραπέζια και καθίσματα που έχουν κατασκευαστεί χαμηλότερα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα