Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024

Ένας καλύτερος κόσµος: Μεγάλοι στοχαστές, µεγάλες ιδέες

Πριν 25 χρόνια, το περιοδικό New Scientist ζήτησε από 25 επηρεαστικά άτοµα να προτείνουν πώς θα γίνει ο κόσµος µας καλύτερος…

Παραθέτω τις προτάσεις τους σε περίληψη…                                                            

Με το σηµερινό σηµείωµα η στήλη συµπληρώνει 25 χρόνια.

1

Ιδανικά ο κόσµος θα γίνει καλύτερος αν δηµιουργήσουµε µια αυτοσυντηρούµενη αποικία στον Άρη.

Αυτό θα µας έκανε ένα είδος 2 πλανητών, θα βελτίωνε τις µακροπρόθεσµες προοπτικές επιβίωσής µας και θα άλλαζε την πορεία της παγκόσµιας Ιστορίας.

J.Richard Gott, αστροφυσικός, Πανεπιστήµιο Princeton

2

Η κλιµατική αλλαγή θα διαµορφώσει τον κόσµο. Είµαστε πολύ αργοί και ανίκανοι για να επιβραδύνουµε τον ρυθµό της αλλαγής. Η Γη, µας οδηγεί σε έναν κόσµο θερµότερο κατά 5°C. Ας καταβάλουµε τουλάχιστον ίσες προσπάθειες προσαρµογής στην παγκόσµια θέρµανση και στην επιβράδυνσή της. Το σύστηµα της Γης είναι πολύ πιο ισχυρότερο. Κοινή µας επιταγή είναι η επιβίωση.

James Lovelock, The Gaia Hypothesis

3

Ο κόσµος θα ήταν καλύτερος εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ ήταν ανεξάρτητοι από τα οικονοµικά συµφέροντα.

Αν ακολουθούσαν πολιτικές µε νόηµα κι όχι συγκέντρωσης δολαρίων για τις εκστρατείες τους.   

Lawrence Lessig, καθηγητής Harvard

4

∆ηµόσια υγεία και Ιατρική έχουν αποδειχθεί ανεκτίµητες για τη βελτίωση της διεθνούς κατανόησης και συνεργασίας. Οι εθνικές προσπάθειες είναι κατακερµατισµένες, ασυντόνιστες και υπό-χρηµατοδοτούµενες. Ας δηµιουργήσουµε έναν ισχυρό Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας που θα χρηµατοδοτείται και θα υποστηρίζεται µε σοβαρότητα.

D.A.Henderson, Εκστρατεία εξάλειψης της ευλογιάς

5

Σήµερα οι άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισµένοι. Είναι σηµαντικό να κατανοήσουµε ότι µπορούµε να κάνουµε τη διαφορά µαζικά. Αν όλοι -και ιδιαίτερα οι ισχυροί στη βιοµηχανία και την κυβέρνηση- ανακτούσαµε τη χαµένη σοφία και σκεφτόµασταν τις µελλοντικές γενιές,   ο κόσµος θα γινόταν καλύτερος.

Jane Goodall, Ανθρωπολόγος, Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ

6

Πρέπει να αναλάβουµε δράση για την ισότητα στον τοµέα της Υγείας. Εάν καταφέρουµε να πείσουµε τον ΟΗΕ, την Παγκόσµια Τράπεζα, το ∆ΝΤ και τις κυβερνήσεις να σκέφτονται για αυτό θα είναι µια καλή αρχή. 

Michael Marmot, επιδηµιολόγος, University College London

7

Ο πιο αποτε-λεσµατικός τρόπος για να γίνει ο κόσµος καλύτερος είναι µέσω της εκπαίδευσης που διαµορφώνει το µέλλον. Η Εκπαίδευση περιορίζει τη βία και τον πόλεµο, ενδυναµώνει τις γυναίκες, περιορίζει τη φτώχεια και τον πληθυσµό, ενισχύει την κριτική σκέψη, την  περιέργεια και την επιθυµία για µάθηση.

Max Tegmark, κοσµολόγος, MIT

8

Η πιο σηµαντική µεµονωµένη µας ενέργεια είναι να σκεφτόµαστε.    Να αναπτύξουµε την ικανότητα λύσης προβληµάτων ερευνώντας ένα θέµα, διαβάζοντας βιβλία, ιστοσελίδες και συµµετέχοντας σε συνέδρια.

Jimmy Wales, ιδρυτής της Wikipedia

9

Ο κόσµος θα ήταν καλύτερος αν όλοι µάθαιναν να σκέφτονται σαν επιστήµονες.

Εννοώ να βασίζουν τις πεποιθήσεις τους σε στοιχεία και να είναι καχύποπτοι για οτιδήποτε είναι αστήρικτο.

Richard Dawkins, εξελικτικός βιολόγος, Πανεπιστήµιο Οξφόρδης

10

Προτεραιότητά µας, ας είναι η ανάπτυξη των ανθρώπινων ικανοτήτων. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη υγεία, υψηλότερη οικονοµική ανάπτυξη και µακροπρόθεσµα σε καλύτερη διακυβέρνηση. Η εκπαίδευση δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, όµως βελτιώνει τις πιθανότητες περισσότερο από οτιδήποτε άλλη παρέµβαση.

Wolfgang Lutz, ακαδηµαϊκός-συγγραφέας

11

Η διακοπή της αύξησης του CO2 της ατµόσφαιρας είναι απα-ραίτητη.

Αν και θα απο-δειχθεί ένα τεράστιο και δαπανηρό έργο.

Η εξοικονόµηση ενέργειας και η ενέργεια χωρίς ορυκτά καύσιµα από µόνες τους δεν είναι αρκετή. Επιπλέον, η δέσµευση και αποθήκευση CO2 θα διαδραµατίσει µεγάλο ρόλο.

Wallace Broecker, περιβαλλοντικός επιστήµονας

12

  Οι υπολογιστές θα είναι ένα δισεκατοµµύριο φορές πιο ισχυροί σε 25 χρόνια. Νέες µορφές γονιδιακής θεραπείας θα είναι ένα εκατοµµύριο φορές πιο αποτελεσµατικές σε 20 χρόνια.

Θα µπορούσαµε να δηµι-ουργήσουµε ένα εύχρηστο σύστηµα διάγνωσης υγείας µε βάση την τεχνητή νοηµοσύνη που θα επέτρεπε την άµεση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας διάγνωση και αποκατάστασης για τις πιο κοινές ασθένειες.

Ray Kurzweil, εφευρέτης-µελλοντολόγος

13

Οι προσωπικές επιλογές, όταν πολλαπλασιάζονται, είναι ένα ισχυρό εργαλείο αλλαγής. Αν όλοι αρνούµασταν να πιούµε οτιδήποτε άλλο εκτός από βιολογικό καφέ, αυτό θα είχε θετική επίδραση στα µεταναστευτικά ωδικά πτηνά, των οποίων η µείωση συνδέεται στενά µε την καταστροφή και τη δηλητηρίαση του οικοτόπου τους.

Αν απαγορεύαµε το ψάρεµα µε τράτα, η καταστροφή του βυθού θα σταµατούσε πριν είναι αργά.

Margaret Atwood, συγγραφέας

14

Αν ο καθένας έκανε το καθήκον του, ο κόσµος θα γινόταν απείρως καλύτερος. Οφείλουµε να µην περιµένουµε από τους άλλους να διορθώσουν τα λάθη τους, αλλά να εκµεταλλευτούµε τα δυνατά µας σηµεία.

  

Arianna Huffington, συγγραφέας -The Huffington Post

15

Για να γίνει ο κόσµος καλύτερος, οι κοινωνίες πρέπει να κλείσουν το πολιτιστικό χάσµα. Εάν περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τις βασικές λειτουργίες του κόσµου, ο πολιτισµός έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει βιώσιµος. Όταν πολλοί εξοικειωθούν µε το οικοσύστηµα, τη δηµογραφία και το γεγονός ότι η ωφέλιµη ενέργεια που δίνει µια  µηχανή είναι µικρότερη από την ενέργεια που της δόθηκε τότε το µέλλον µας θα είναι λαµπρό

Paul R. Ehrlich, Πανεπιστήµιο Stanford

16

Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι στο επίκεντρο των φιλοδοξιών µας.               

Η µεγαλύτερη ισότητα στην κατάσταση της υγείας των λαών, είναι βασικό µέτρο προόδου των πολιτισµένων  κοινωνιών. 

Margaret Chan, Γ. ∆ιευθύντρια Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας

17

Οι άνθρωποι να κάνουν µικρές κοινωνικές ενάρετες πράξεις. Να ενεργούν κοινωνικό-κεντρικά βοηθώντας άλλους που έχουν ανάγκη, χωρίς να προσδοκούν απτή ανταµοιβή.

Philip Zimbardo, ψυχολόγος, Πανεπιστήµιο Stanford

18

Αν θέλουµε να κάνουµε τον κόσµο καλύτερο, πρέπει να είµαστε εξαιρετικές προσωπικότητες, αφοσιωµένοι και ηθικοί στη δουλειά µας και στην ιδιότητά µας του πολίτη.

  Howard Gardner, ψυχολόγος, Harvard University

19

Να αποθαρρυνθεί η χρήση προϊόντων-υπηρεσιών που αυξάνουν τη συγκέντρωση CO2. Επίσης, να βλέπουµε τη φωτεινή πλευρά της ζωής! Ζούµε σε εποχή εκπληκτικής παγκόσµιας ευηµερίας, ανεκτικότητας και ελευθερίας σε σύγκριση µε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Ας αφιερώνουµε χρόνο για να το εκτιµήσουµε.                                                        

Έλον Μασκ, SpaceX-Tesla Motors

20

Η µοναδική επένδυση που θα βοηθούσε τον κόσµο είναι ηκαταπολέµηση του υποσιτισµού και της πείνας.                                    

Bjørn Lomborg, Κέντρο Συναίνεσης της Κοπεγχάγης

21

Στον ∆υτικό κόσµο, το προσδόκιµο ζωής είναι 78 έτη. Στόχος µας ας είναι όλοι να ζουν µέχρι τα 70. Επειδή έχουµε ξεπεράσει αυτόν τον αριθµό σε πολλές χώρες «Τι θα λέγατε για µερικά ακόµη καλά χρόνια ζωής;».   

Dara O’Briain, κωµικός

22

Έχουµε αποσυνδεθεί από το περιβάλλον, έτσι κάνουµε µη βιώσιµες επιλογές. Πρόοδος σηµαίνει να συνειδητοποιήσουµε τη βαθιά διασύνδεση µεταξύ κοινωνιών, οικονοµιών και παγκόσµιου περιβάλλοντος και να επανασυνδεθούµε για να αντιµετωπίσουµε τις παγκόσµιες προκλήσεις ως µια ανθρωπότητα. 

Sheila Watt-Cloutier, περιβαλλοντολόγος

23

Εάν ο παγκόσµιος πληθυσµός συνεχίσει να αυξάνεται, τα προβλήµατα παροχής τροφής, νερού και ενέργειας θα επιδεινωθούν. Η πρότασή µου για χαµηλότερη γονιµότητα περιλαµβάνει µείωση της βρεφικής θνησιµότητας, συµβουλές  αντισύλληψης, και εκπαίδευση των γυναικών. 

Martin Rees, αστροφυσικός, πρόεδρος Royal Society

24

Αποτελεσµατική πρόταση για την ανθρωπότητα είναι η νοµοθετική και οικονοµική προστασία των τροπικών δασών. Η δέσµευση οφείλει να περιλαµβάνει συντονισµένη δράση για τον περιορισµό της πληθυσµιακής πίεσης στους πόρους του πλανήτη.

Richard Branson, Virgin Group-Virgin Galactic

25

Είναι ανάγκη για πλήρη-δωρεάν ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων παντού. Αυτό θα επιτρέψει την πρόοδο, την ανάπτυξη και τους µετασχηµατισµούς που απαιτούνται, στις Επιστήµες, την Ιατρική και την Τεχνολογία. Επίσης, θα βοηθήσει να υιοθετήσουµε λύσεις για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, της επισιτιστικής ανασφάλειας και της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονοµική περίθαλψη.   

Mary Robinson,

The Ethical

Globalization Initiative

*Ο Κυρ. Βασιλομανωλάκης είναι Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr    

Τα βιβλία ‘In the search of mythical Talos’, ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα