Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Ένας ηθοποιός εκτός θέματος

Κύριε διευθυντά,

ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης διέκοψε τις παραστάσεις του “Ρινόκερου” του Ιονέσκο, επειδή αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι, δήλωσε ότι «Η Τέχνη είναι για όλους».

Ο κ. Σερβετάλης εννοεί μάλλον πως από την Τέχνη δεν κάνει να αποκλειστεί κανείς για ιδεολογικούς ή ρατσιστικούς λόγους. Μάλλον, μάλλον και πάλι, θεωρεί τον εμβολιασμό ή μη εμβολιασμό κατά του covid-19 θέμα ιδεολογίας.

Αν πραγματικά επρόκειτο για θέμα ιδεολογίας να εμβολιαστεί κανείς ή να μην εμβολιαστεί, θα είχε δίκιο ο κ. Σερβετάλης.

Ο κ. Σερβετάλης όμως κάνει λάθος συλλογισμούς -ή μάλλον, ξανά, δεν κάνει καθόλου συλλογισμούς- εφόσον η υπόθεση του εμβολιασμού είναι υπόθεση υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι ιδεολογικού, και μάλιστα τόσο δυνατά υγειονομικού ενδιαφέροντος που η ερώτηση είναι να ζει κανείς ή να μην ζει.

Γιώργος Κιαγιας

3 Comments

    • Όλοι οι νόμοι του κράτους ήδη περιορίζουν την ελευθερία σου. Επίσης οι νόμοι της ηθικής την περιορίζουν. Η ελευθερία του ό, τι γουστάρω κάνω θα υπήρχε αν ζούσες μόνος σαν τον Ροβινσώνα σε ένα έρημο νησί. Αν δεν εμβολιαστείς εκτός που βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο ( αυτό ας το πούμε δικαίωμα σου ), βάζεις και άλλους σε αυξημένο κίνδυνο και συνεισφέρεις επίσης σε αρνητικές συνέπειες στο υγειονομικό σύστημα, στην οικονομία και σε άλλες κοινωνικές συνθήκες, εδώ παύει η υπόθεση του εμβολιασμού να είναι προσωπική σου υπόθεση και έτσι ο νόμος μπορεί να σου επιβάλει να εμβολιαστείς εφόσον από τον εμβολιασμό δεν διατρέχεις σοβαρό κίνδυνο, τηρείται δηλαδή η αναλογικότητα μεταξύ αυτού που σου παίρνουν ( την αυτεξουσία ) και αυτού που εξυπηρετείται ( η δημόσια υγεία, προστασία της ζωής των άλλων, προστασία της οικονομίας και των κοινωνικών συνθηκών ). Σου παραβιάζουν δηλαδή μια προσωπική αξία ( χωρίς να κινδυνεύεις ή να χάνεις κάτι σημαντικό ) για να εξυπηρετηθούν πολύ μεγαλύτερες κοινές αξίες ( μεταξύ αυτών και η αξία της ζωής αντίς του θανάτου ). Βλέπεις, τα πράγματα με την ατομική μας ελευθερία δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται την πρώτη στιγμή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα