Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Ένας αστεροειδής στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Ο θόρυβος δεν αποδεικνύει τίποτα. Συχνά, η κότα που έκανε απλά ένα αυγό κακαρίζει λες και έχει γεννήσει έναν αστεροειδή». Λες και γράφτηκαν για τα Χανιά της τελευταίας διετίας τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουαίην.

Με πανηγυρικούς λόγους και χειροκροτητές, κήρυττε ο δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης πριν από ενάμιση περίπου χρόνο τον… ανένδοτο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ.

Για μια τράπεζα που «διαρρηγνύει τη σχέση που έχει με την τοπική κοινωνία» μίλαγε τότε, για «απαράδεκτη στρατηγική της» και χαρακτήριζε ως «πέραν από κάθε φαντασία το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ» που αξίωναν τα “Κρητικά Ακίνητα”, διαμηνύοντας -τότε- πως…«την τελική λύση θα τη δώσει η Ελληνική Δικαιοσύνη…».

Από τις τότε επιθέσεις του δεν είχε γλυτώσει ούτε ο δήμαρχος Αποκορώνου. «Ντροπή στον κ. Κουκιανάκη και ντροπή στους υπερασπιστές που έχει εδώ μέσα» είχε αναφωνήσει ο κ. Σημανδηράκης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων της 10ης Ιουνίου 2020, επειδή ο συνάδελφός του αυτοδιοικητικός δεν είχε στηρίξει την προσφυγή του στην Αποκεντρωμένη.

Στην ίδια συνεδρίαση είχε στοχοποιηθεί και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πρωτοπαπαδάκης, με τον δήμαρχο να τον κατηγορεί ότι «υπερασπίζεται τα “Κρητικά Ακίνητα”». Τότε μάλιστα ο κ. Πρωτοπαπαδάκης είχε επιφυλαχθεί ότι θα κάνει μήνυση στον δήμαρχο ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχω ούτε μία μετοχή στην Τράπεζα Χανίων».

Ίσως μοιάζουν μακρινή ανάμνηση όλα τα παραπάνω, αλλά πέρασαν 17 μήνες από την κήρυξη του “πολέμου” για να φτάσουμε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, όπου ο κ. Σημανδηράκης ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμβιβαστική λύση με την Τράπεζα Χανίων, ζητώντας να εγκρίνει το σώμα την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ έναντι 4.940.000 ευρώ.

Τα 5,5 εκατομμύρια ήταν «πέραν από κάθε φαντασία». Τα 4,94 είναι «περήφανη διαπραγμάτευση» του κ. Σημανδηράκη.

Εν ολίγοις, αποδείχθηκε -έμπρακτα- ότι η Τράπεζα Χανίων είχε κάθε καλή διάθεση να παραχωρήσει το οικόπεδο πολύ κάτω από την εμπορική του αξία στον Δήμο Χανίων. Όπερ και εγένετο.

Τι άλλο αποδείχθηκε; Ότι ο κ. Σημανδηράκης “μανούριαζε” για το θεαθήναι, προκάλεσε (μέχρι και χθες) πρωτοφανείς εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο (με την ανοχή του προέδρου κ. Δαμιανάκη) για να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να έχει κλείσει εύκολα και συναινετικά.

Ίσως το πάθημα, να γίνει μάθημα στη δημοτική Αρχή και σε επόμενη ευκαιρία να προτάξει την ουσία, έναντι της δημιουργίας εντυπώσεων.

Για τις χθεσινές απαράδεκτες επιθέσεις κατά του Γρηγόρη Αρχοντάκη και του Τάσου Βάμβουκα, αλλά και για τα περί δωρητών που θα πρέπει να… ευγνωμονούν οι δημότες Χανίων, θα έχουμε την ευκαιρία να τα σχολιάσουμε τις επόμενες μέρες.

4 Comments

 1. Κύριε Περράκη ο ελληνικός λαός και οι πολιτικοί του κατά κανόνα υποτιμούσαν τον οικονομικό παράγοντα και την συνακόλουθη χρεοκοπία της χώρας προ δεκαετίας!
  Αυτή τη στιγμή είμαστε από τις πλέον χρεωμένες χώρες σε ένα έντονα ανταγωνιστικό κόσμο και εν μέσω πανδημίας!
  Παρόλα αυτά θα ξοδέψουμε πάνω από επτά εκατομμύρια ευρώ (δήλωση Βάμβουκα) για ένα πάρκο+χώρο στάθμευσης στην Νέα Χώρα!
  Πόσα χρήσιμα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν με αυτά τα χρήματα;
  Είμαι ως δημότης υποστηρικτής του Δημάρχου Χανίων…….. αλλά;;

  • Χαίρομαι που κάποιοι δεν ξεχνάνε την ανεκδιήγητη (εκ του αποτελέσματος κι όλας) στάση του Δημάρχου απέναντι στην Τράπεζα Χανίων. Και μιλάμε για ένα ιδιόκτητο οικόπεδο της Τράπεζας που η διοίκησή της έκανε κάθε σωστή και απαραίτητη ενέργεια, ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του οργανισμού. Σωστές κινήσεις και πάντα προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλά την μπάλα.
   Αντίθετα ο κ. Σημανδηρακης σαν άλλωτε αντάρτης και επαναστάτης ανέβαζε συνεχώς του τόνους και τις περισσότερες φορές εκθέτωντας τον Δήμο, είτε με λανθασμένες κινήσεις, είτε με λανθασμένες ανακοινώσεις και χαρακτηρισμούς. Σίγουρα το να πανυγηρίζει σήμερα δεν τον τιμά, όφειλε να κρατήσει πάλι χαμηλά τον πύχη και φυσικά να μιλάει για μια ”νίκη” όλου του Δ.Σ.Χ και όχι προσωπική. Σίγουρα όμως όφειλε και μια συγνώμη προς την διοίκηση της Τράπεζας Χανίων, αφού ήταν ο καθόλα υπεύθυνος για τις τριγμούς ανάμεσα στην σχέση του Δήμου και της Τράπεζας.
   Όσον αφορά τους συμπολίτες μας που κατακρίνουν ότι θα πεταχτούν τα λεφτά. Αρχικά μιλάμε για ένα κομμάτι γης που θα παραμείνει στον Δήμο. Ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο. Δεύτερον, όσοι υποτιμάτε ένα πάρκινγκ σε μια πόλη, που ειδικά το καλοκαίρι και -ειδικά εμείς οι κάτοικοι της παλιάς πόλης- υποφέρουμε με αυτό το θέμα κάνετε μεγάλο λάθος. Και ναι! Είναι τεράστιο έργο για την περιοχή. Όπως φυσικά και το να μείνει στο παραλιακό μέτωπο ένας χώρος πρασίνου. Ίσως και ο τελευταιός, καθώς κάθε σπιθαμή γης σε αυτή την πόλη τσιμεντώνεται για να ξεφυτρώσουν ξενοδοχεία και πολυτελής σουίτες. Αναπολώ καμιά φορά τα Χανιά προς 20ετίας. Φιλόξενα, όμορφα, γραφικά και προς τους ντόπιους και προς τους τουρίστες. Και πλέον, ζούμε σε ένα αποκλειστικά τουριστικό θέρετρο. Σε μια πόλη προιόν που διώχνει τα παιδιά της και τους πολίτες της που δεν ασχολούνται με τον τουρισμό, γιατί φυσικά τα υπερλούξ δωμάτια και η έλλειψη προσφοράς σπιτιών προς μακροχρόνια μίσθωση έχουν εκτινάξει το κόστος διαβίωσης σε αυτή την πόλη.

 2. Η στάση του Δημάρχου, βάσει το παραπάνω σχόλιο,δεν ήταν ανεκδιήγητη!
  Ήταν στάση στο πνεύμα και κλίμα της εποχής και μάλιστα στα πρώτα στάδια της θητείας του ως Δήμαρχος!
  Επιπλέον δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη από καμμία τράπεζα!
  Ο Δήμος είναι ο ανώτερος θεσμός της τοπικής κοινωνίας και εκπροσωπεί την αξιοπρέπεια όλων των χανιωτών!
  Κανείς δεν είπε πάντως να μην γίνει πάρκο στην Νέα Χώρα!. Για το κόστος μιλάμε.

 3. αφού οι παλιότεροι δήμαρχοι (και υπεύθυνοι πολοεδομιας) τους δώσανε υψυλους συντελεστές δόμηση (ακριβηναν το οικόπεδο) και δεν κάνανε καμία κίνηση απόκτησης τότε που έβρεχαν τα λεφτά στο δήμο . και βέβαια τώρα εχουν θαρασος και μιλάνε και από πάνω ότι πήραν ακριβά το οικόπεδο .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες