Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ενας αιώνας ιστορίας – πολλά χρόνια απαξίωσης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (Ι.Α.Κ.) με τα Αρχεία να παραμένουν δυστυχώς σε τροχιά απαξίωσης από την κεντρική εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τρίτο συνεχή χειμώνα το Υπουργείο Παιδείας δεν διέθεσε καν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τα χρόνια προβλήματα υγρασίας και έλλειψης συντήρησης του νεοκλασικού επί της οδού Σφακιανάκη έχουν ουσιαστικά ακυρώσει μια ολόκληρη αίθουσα και πολλά σπάνια ντοκουμέντα βρίσκονται παραδομένα μέσα στη μούχλα.
Τα “Χ.ν.” κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει, μέσα από τις σελίδες τους, ότι το Ι.Α.Κ. αποτελεί έναν αναξιοποίητο πολιτιστικό και ιστορικό θησαυρό.
Δυστυχώς, όμως, η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για την τύχη του Αρχείου είναι σχεδόν διαχρονική. Πέρα από την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του κτηρίου επί της οδού Ι. Σφακιανάκη που έγινε το 2015 έτερον ουδέν.
Το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο υπάγεται το Ι.Α.Κ. εξασφαλίζει μόνο την πληρωμή των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος και νερού. Από εκεί και πέρα, οι τρεις μόλις εργαζόμενοι του Αρχείου αλλά και ο Σύλλογος Φίλων του Ι.Α.Κ. περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει για την αποκατάσταση του κτηρίου.
«Είχαμε μια επαφή με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Βασίλη Διγαλάκη και τον πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Νικόλαο Καραπιδάκη για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την επισκευή των κτηρίων στην οδό Σφακιανάκη και το πρώην Δημαρχείο Ν. Κυδωνίας», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Γιάννης Πλατσιδάκης.
Οπως τόνισε για το θέμα αυτό έχουν ήδη γίνει εδώ και καιρό αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΕ-ΤΔΚ, έχει διαπιστωθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, ωστόσο, οι μελέτες που χρειάζονται δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πλατσιδάκη, οι κ. Διγαλάκης και Καραπιδάκης διαβεβαίωσαν ότι θα τρέξουν οι σχετικές μελέτες για την αποκατάσταση του κτηρίου.
«Οι υποσχέσεις έχουν δοθεί και για το κτήριο της Σφακιανάκη αλλά και το πρώην δημαρχείο Ν. Κυδωνίας που είχε προσφέρει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για να μεταφερθούν εκεί τα αρχεία προκειμένου να γίνουν στο κτήριο τής Σφακιανάκη οι επισκευές», σημείωσε ο κ. Πλατσιδάκης και διευκρίνισε ότι για το πρώην Δημαρχείο απαιτούνται λίγα αλλά βασικά πράγματα, όπως εγκατάσταση συναγερμού, συστήματος πυροπροστασίας κ.ά.
«Φέτος είναι τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αρχείου και είναι διπλή ντροπή που το Ι.Α.Κ. είναι σε αυτή την κατάσταση. Ευελπιστούμε ότι, μέχρι το φθινόπωρο που θα διοργανώσουμε μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση, θα έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει», είπε καταλήγοντας ο κ. Πλατσιδάκης.

1 Comment

  1. Μόλις είδα το ενδιαφέρον άρθρο σας στην σελίδα fb Hellenic Geneaology Geek. Οι κυρίες που διεκδικούν την σελίδα, ζήτησαν να μοιραστεί το άρθρο σας. Φαντάστηκαν οτι Κριτικές ομογενειακές οργανώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
    Έχετε έλθει σε τετοια επαφή; Γίνεται κατι τέτοιο, η είναι κλειστό θεμα με το Υπουργείου Παιδείας.
    Δια μέσα της σελίδας, μαζεύτηκαν κάτι χρήματα για το ΓΑΚ Λακωνια και το ΓΑΚ Αρκαδίας. Ευχομαι κάτι παρόμοιο να μπορεί να γίνει

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα