Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Ένα τριαντάφυλλο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη

» Μια επιθυμία που εκπληρώθηκε

Ένα από τα πολύτιμα εκθέματα που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με έργα από τη συλλογή Κρασάκη αυτό το διάστημα είναι “δάνειο” από άλλη ιδιωτική συλλογή.

Πρόκειται για την Προσωπογραφία ενός Βαυαρού αξιωματικού ο οποίος μεταξύ 1832 και 1835 είχε συνοδεύσει τον Όθωνα στην Ελλάδα. Το έργο εκτίθεται δίπλα σε μια άλλη προσωπογραφία Υπασπιστή του Όθωνα, από την συλλογή Κρασάκη. Οι δύο ζωγραφικοί πίνακες έτσι όπως εκτίθενται συναποτελούν «ιδανικό ζευγάρι», χαρακτηριστικό της βαυαρικής επίσημης τέχνης της εποχής, που συνδέεται άμεσα με την οθωμανική Ελλάδα.

Ο μοναδικός όρος που έβαλε ο Γερμανός συλλέκτης Dr. Fecker για να παραχωρήσει το έργο του προσωρινά για την έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη ήταν το ζεύγος Κρασάκη να αφήσει ένα τριαντάφυλλο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του Κρητικού συγγραφέα.

Πράγματι πριν λίγες μέρες το ζεύγος Κρασάκη εκπλήρωσε την επιθυμία του. Αναχώρησε από τα Χανιά για το Ηράκλειο και η Τίνα Κρασάκη εναπόθεσε πάνω στον τάφο του Καζαντζάκη στον Λόφο Μαρτινέγκο, ένα λουλούδι μαζί με ιδιόχειρο σημείωμα του συλλέκτη.

Μια συγκινητική ιστορία που δείχνει πώς ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας και το έργο του παραμένει διαχρονικό συνεχίζοντας να εμπνέει…

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα