27.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Ενα μυθιστόρημα που μέσα από το χθες σχολιάζει το σήμερα

2Στα ταραγμένα και σκοτεινά νερά της ιστορίας και συγκεκριμένα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρει τους αναγνώστες του ο Δημήτρης Στεφανάκης στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Άρια – Ο κόσμος από την αρχή” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο συγγραφέας κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Θεοδωράκη στον Κάτω Δαράτσο στα Χανιά, «δεν πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά για ένα μυθιστόρημα που στοχεύει ευθέως στη σημερινή κατάσταση».
Ο κ. Στεφανάκης στην “Άρια” ανατρέχει στην περίοδο 1939 – 1944 και με καμβά μια μυστική επιχείρηση που οργανώνεται από τους Εγγλέζους για την προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων, βουτά την πένα του στην ιστορική αυτή περίοδο για να μιλήσει όμως για το σήμερα.
Η υπεύθυνη του Κέντρου Παιδικής Δημιουργίας Αγίου Ιωάννη Ελισάβετ Τζιγκουνάκη, η οποία μίλησε για το βιβλίο, σχολίασε σχετικά ότι «η “Άρια” μυεί τους αναγνώστες στον κόσμο της αρχαιολογίας και της διπλωματίας, τους ταξιδεύει σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, τους συστήνει εξαρχής την ιστορία και το πολιτικό παρασκήνιο του δεύτερου Μεγάλου Πολέμου στο τέλος του οποίου ο παλιός κόσμος χάνεται κι ένας νέος δημιουργείται από την αρχή».
Από την πλευρά του ο συγγραφέας ερωτηθείς για το αν η “Άρια” αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα απάντησε: «Ουσιαστικά η ιστορία μου είναι αδιάφορη. Είναι ένα πρόσχημα για να μελετήσω μια εποχή που σίγουρα μοιάζει με τη δική μας και όπου πράγματα που έγιναν τότε επαναλαμβάνονται σήμερα. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι ένα έμμεσο σχόλιο στην επικαιρότητα. Δεν πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά για ένα μυθιστόρημα που στοχεύει ευθέως στη σημερινή κατάσταση». Ο κ. Στεφανάκης τόνισε ακόμα ότι σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην εποχή εκείνη και το σήμερα χωρίς, ωστόσο, να μπορεί κανείς να προφητεύσει ανάλογα δεινά με εκείνα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κι αν για την πολιτική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και η Ευρώπη ο συγγραφέας δήλωσε απαισιόδοξος, δεν συνέβη το ίδιο όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του βιβλίο σε σχέση με την τεχνολογική εξέλιξη.
«Το μέλλον του βιβλίου δεν κινδυνεύει τόσο από την τεχνολογία όσο από τους ίδιους τους συγγραφείς. Από εμάς εξαρτάται αν θα συνεχίσει οι κόσμος να διαβάζει. Την ανάγνωση πάντως δεν μπορεί να την εξαφανίσει η τεχνολογία, είναι ανάγκη για τον άνθρωπο. Επίσης, η σχέση ανάμεσα στον αναγνώστη και συγγραφέα είναι κάτι μοναδικό», σχολίασε σχετικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα