Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Ένα κατευόδιο ανθρωπισμού, έμπνευσης και δύναμης

Σε κάθε σχολείο πρέπει να υπάρχει ευγενική ποιότητα μάθησης και μεγάλη αίσθηση στοργής.
Θεμέλιο της Ανθρωπιστικής Παιδείας

Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός για την τυχαία παρακολούθηση μιας τελετής αποφοίτησης την περασμένη εβδομάδα.
Ήταν ενός μεγάλου Γυμνασίου της χώρας μας και την ανακάλυψα στο διαδίκτυο.
Μαθητές και μαθήτριες ήταν ντυμένοι απλά, λευκό πουκάμισο ή λευκή μπλούζα και μπλε ή μαύρο παντελόνι τα αγόρια και λευκό πουκάμισο ή λευκή μπλούζα και μπλε ή μαύρη φούστα τα κορίτσια.
Στο σημερινό σημείωμα παραθέτω αυτούσιο τον ολιγόλεπτο αποχαιρετισμό της Γυμνασιάρχου.
Ένας στοργικός απολογισμός
Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στους μαθητές μας, της Γ’ Γυμνασίου οι οποίοι αποφοιτούν σήμερα.
Αγαπητή τρίτη Γυμνασίου,
Είστε σίγουρα οι μαθητές με τους οποίους περάσαμε το λιγότερο χρόνο στο φυσικό μας χώρο, στις τάξεις μας.
Από αυτή την άποψη θα έλεγε κανείς πως δεν σας έχουμε γνωρίσει αρκετά, πως σας ξέρουμε λιγότερο από κάθε άλλη γενιά αποφοίτων μας
Αισθάνομαι πως δεν είναι έτσι. Όλα αυτά που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια, οι δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που μοιραστήκαμε νομίζω πως μας έφεραν κοντά με έναν αξέχαστο και μοναδικό τρόπο. Στους ατελείωτους μήνες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ήσασταν για μας κάτι παραπάνω από τους μαθητές των τμημάτων μας.
Ας μου επιτραπεί μία προσωπική αναφορά.
Αυτό το διαδικτυακό καλημέρα κυρία, τα πρόσωπά σας στην κάμερα, τα χαμόγελα σας, το γεια σας κυρία ήταν για μένα πηγή δύναμης, ήταν η υπόσχεση πως η επόμενη μέρα θα έρθει και θα είναι καλύτερη
Σας ευχαριστώ πολύ, αγαπητοί συνοδοιπόροι στο δύσκολο ταξίδι του 2020 – 21.

Θεμέλιο σας η εκπαίδευση

Αγαπητοί μαθητές,
Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει, που αγωνιά, που μάχεται, που αλλάζει με ρυθμούς ταχύτατους που δυσκολεύουν την προσαρμογή και την κατανόηση των νέων συνθηκών.
Αγωνιά και μάχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σύνθετα και απειλητικά, την υγειονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, τη διαρραγή των παγκόσμιων ισορροπιών…
Σε αυτό τον ασταθή και μεταβαλλόμενο κόσμο του 21ου αιώνα η εκπαίδευση παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας, ένας παγκόσμιος φάρος, ένα μοναδικό σημείο αναφοράς.
Αυτήν ακριβώς την εκπαίδευση αγωνιστήκαμε να σας δώσουμε στα γυμνασιακά σας χρόνια.
Σταθήκαμε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε τη γνώση που θα σας επιτρέψει να βλέπετε καθαρά τον κόσμο γύρω σας και να τον κατανοείτε.
Αγωνιστήκαμε για να σας δώσουμε την παιδεία που θα στηρίξει την ψυχή σας τα δύσκολα χρόνια, που θα σας βοηθήσει να γίνετε άνθρωποι με σωστή κρίση, με εν-συναίσθηση, με ισορροπία, με αγάπη για τον άνθρωπο, με όρεξη για τη μάθηση και την δημιουργία.

Παρακαταθήκη για το μέλλον

Αγαπητοί μαθητές,
Το Γυμνάσιο ήταν ο επίλογος της παιδικής σας ζωής, το Λύκειο είναι ο προθάλαμος της ενηλικίωσης σας. Στο Γυμνάσιο ολοκληρώσατε τις βασικές σας σπουδές, διευρύνατε τις δεξιότητές σας, εξερευνήσατε τον κόσμο έξω από την οικογένεια σας και θεμελιώσατε αρχές και αξίες που θα σας συνοδεύουν σε όλη σας τη ζωή.
Στο Λύκειο θα χρειαστεί να εμβαθύνετε σε όλα αυτά, να ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας, να κάνετε επιλογές και να πάρετε σημαντικές αποφάσεις.
Όλα αυτά όμως, τα γνωρίζετε αγαπητοί μαθητές.
Γνωρίζετε για την αγάπη και τη στήριξη της οικογένειας, για τις προσδοκίες των καθηγητών σας, για την προσπάθεια που χρειάζεται το κάθε βήμα στη ζωή.
Πάνω από όλα γνωρίζετε τη φωνή που ακούγεται μέσα σας που φουσκώνει τα πανιά της ζωής σας και σας λέει πως όλα μπορείτε να τα πετύχετε και πώς μπορείτε να φτάσετε όπου θέλετε με όπλο τα νιάτα σας.
Και τα εφόδια που ήδη έχετε και αυτά που θα αποκτήσετε με τη συστηματική δουλειά και τη στόχευση που είναι απαραίτητο να έχετε τα επόμενα χρόνια.
Ακούστε αυτή τη φωνή μέσα σας και προχωρήστε στη ζωή με αρχές και αξίες που αντέχουν στο χρόνο.
Οι ευχές και η αγάπη μας θα σας συνοδεύουν πάντα.’
Μαγνητισμένος από την ανθρωπιστική προσέγγιση του αποχαιρετισμού της Γυμνασιάρχου αποφάσισα να παρακολουθήσω την τελετή λίγο ακόμη.
Σημειολογικά κυρίαρχο σημείο στην απονομή ήταν η ταύτιση της γλώσσας σώματος της Γυμνασιάρχισσας και της ευχής που έδινε ξεχωριστά στο κάθε παιδί. Αυτή η ειλικρινής ταύτιση αποκάλυπτε την αγάπη της για τα παιδιά και για το λειτούργημα της.

Συμπερασματικά

• Αυτό το από καρδιάς κατευόδιο αφιερώνεται στους περίπου 100.000 μαθητές και μαθήτριες που αποφοίτησαν φέτος από τα Γυμνάσια της χώρας μας.
• Η ταπεινή καταγωγή της Διευθύντριας από ορεινό χωριό της Αρκαδίας κάνει τα λόγια της να βαραίνουν περισσότερο.
• Ο μεστός ρεαλιστικός γεμάτος ανθρωπιά και στοργή λόγος της κράτησε λίγα λεπτά -μόλις 500 λέξεις- έστειλε μηνύματα σε πληθώρα αποδέκτες.
• Ήταν ένας ειλικρινής απολογισμός – αποχαιρετισμός μιας μάνας που αποχωρίζεται τα παιδιά της.
• Σε κάθε ατομικό χαιρετισμό, το βλέμμα της έστελνε μήνυμα ελπίδας και βελτιοδοξίας για προσωπική ευτυχία και προκοπή.

Τα βιβλία του “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”, “Γνωστική ανάπτυξη” διατίθενται
από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες