Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Ενα ευρώ το λίτρο… οι φόροι στη βενζίνη!

Θύματα άγριας φορολογίας στην τιμή της βενζίνης παραμένουν οι οδηγοί – καταναλωτές!
Αυτές τις μέρες στα Χανιά η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης είναι στο 1,64 ευρώ το λίτρο. Χωρίς τους φόρους που έχουν επιβληθεί, η τιμή θα ήταν περίπου 0,60 λεπτά το λίτρο.
Με άλλα λόγια, οι φόροι της βενζίνης αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής τιμής.
Σύμφωνα με τον π2 KWTSOSρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλη Κώτσο, ο οποίος μίλησε χθες στα “Χανιώτικα νέα”, οι φόροι που έχουν επιβληθεί στη βενζίνη, είναι περίπου 1 ευρώ.
Σήμερα στα Χανιά, εξηγεί ο ίδιος, «η τιμή της βενζίνης θα είχε γύρω στα 0,60 λεπτά αν δεν υπήρχαν οι φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης, τελωνειακά έξοδα, Φ.Π.Α. κ.ά.)».
Σταθερός, μάλιστα, παραμένει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για μείωσή του.
Οπως εξηγεί ο κ. Κώτσος, όσον αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης «η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί μόνο στα λόγια και μάλιστα μόνο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης: Ναι μεν εξήγγειλε ο υπουργός κ. Μάρδας τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τον Οκτώβριο, όμως δεν έχει περάσει τον νόμο αυτό από τη Βουλή. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και όχι βέβαια την τελευταία στιγμή».
Σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών τόνισε την ανάγκη μείωσής του.
Ο κ. Κώτσος εξηγεί ότι «ο ειδικός φόρος είναι πολύ υψηλός με αιτιολογία το λαθρεμπόριο. Λαθρεμπόριο αυτή τη στιγμή σε επίπεδο πρατηρίων δεν υπάρχει με το σύστημα εισροών – εκροών».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι παρατηρείται μία ασυνέπεια λόγου και πράξης και απ’ αυτή την κυβέρνηση και τόνισε ότι αν «δεν δούμε πράξεις (υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και νόμους) το αμέσως επόμενο διάστημα, θα σημαίνει ότι τίποτα από ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά στον τομέα της λαθρεμπορίας και των τιμών των καυσίμων δεν θα έχει υλοποιήσει».

Προς μικρή μείωση η τιμή της αμόλυβδης
Αισιόδοξος για μικρή μείωση στην τιμή της αμόλυβδης εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών. Οπως μας λέει ο κ. Κώτσος «μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να μειωθεί η τιμή διότι το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου αυτές τις μέρες και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πτωτική τάση. Αρα περιμένουμε να το δούμε αυτό μέσα στην εβδομάδα τόσο στις χονδρικές τιμές (αγοράς) όσο και στις λιανικές τιμές πώλησης, στα ταμπλό των πρατηρίων».
Σημειώνεται ότι χθες στα Χανιά η αμόλυβδη επωλείτο από 1,60 έως 1,70 ευρώ με τον μέσο όρο να είναι περίπου 1,64 ευρώ το λίτρο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες