Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Μουσείο ΑΟ Πλατανιά: Ένα εφηβικό όραμα συμπληρώνει φέτος 9 χρόνια

Ο πατέρας του Γιώργου, Αλέκος Σαψάκης, του συμνπαραστάθηκε σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 9 χρόνια στο Κεφάλι Κισσάμου.

Τον 9ο χρόνο λειτουργίας του διανύει το μουσείο του ΑΟ Πλατανιά το οποίο δημιούργησε με πολύ μεράκι ένας οπαδός του -έφηβος τότε- ο Γιώργος Σαψάκης στο καφενείο του πατέρα του στο Κεφάλι Κισσάμου.

Eνα χώρος που θα τον ζήλευαν και ΠΑΕ της Περιφέρειας με μεγάλη παρουσία στις εθνικές κατηγορίες που θα θυμίζει διαχρονικά την τεράστια πορεία της χανιώτικης ομάδας. Της πρώτης που αγωνίσθηκε στην κορυφαία εθνική κατηγορία και μάλιστα επί μία 6ετία.
Με την συμπαράσταση λοιπόν του πατέρα του Αλέκου Σαψάκη ξεκίνησε να τοποθετεί τις πρώτες φανέλες και καθώς εμπλουτίζει συνεχώς τη συλλογή αυτή έχει φθάσει στις 410.

Ο Γιώργος Σαψάκης με μερικά εκθέματα του Μουσείου

Μάλιστα όπως λέει η πρώτη φανέλα ήταν του Βάσκο Φάϊσκα από τον αγώνα Πλατανιάς- Άρης 2-1 τον Φεβρουάριο του 2014 στον οποίο ο Πορτογάλος είχε πετύχει το νικητήριο τέρμα το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα και προκάλεσε αρκετή ένταση καθώς αφορούσε ένα ντέρμπι παραμονής.

Από αυτές τις 410 φανέλες η μερίδα του λέοντος όπως είναι λογικό αφορούν τον ΑΟΠ και συγκεκριμένα οι 320 όμως υπάρχουν επίσης κάπου 90 που αφορούν άλλες ομάδες καθώς επίσης και τα την Εθνικής μας ομάδα.

Φυσικά υπάρχουν αρκετά ακόμα αναμνηστικά από την πορεία της ομάδας τόσο στη Σούπερ Λιγκ όσο και στις μικρότερες κατηγορίες.

Ο διεθνής Γιάννης Ζαραδούκας έχει προσφέρει στο Μουσείο 10 φανέλες της εθνικής και του Πλατανιά.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν παπούτσια από διάφορους παίκτες του Πλατανιά, 18 μπάλες επίσημες από το ελληνικό πρωτάθλημα, κασκόλ πολλών ελληνικών ομάδων και πάρα πολλά εισιτήρια από αγώνες του ΑΟΠ. Επίσης κορνίζες με τις έντεκαδες της “ερυθρόλευκης” ομάδας με παλαιότερη μία από την περίοδο της γερμανικής κατοχής το 1941!

Το πιο αγαπημένο του πάντως ενθύμιο είναι το εισιτήριο του τελικού του Champions League του 2019 στην Μαδρίτη Λίβερπουλ- Τότεναμ 2-0 το οποίο έχει βάλει σε κορνίζα. Ενώ πάνω στην ίδια λογική που ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός συλλόγου θα ήθελε να προσθέσει κάποια στιγμή στο Μουσείο μία φορεμένη φανέλα της εθνικής Ελλάδας από το Euro 2004 ή μία φορεμένη φανέλα του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

Σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει ο πρώην παίκτης του Πλατανιά (περίοδος 2014-15) διεθνής Γιάννης Ζαραδούκας που έχει χαρίσει στο Μουσείο 10 φορεμένες φανέλες όχι μόνο της χανιώτικης ομάδας αλλά και από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Εθνικής μας των διάφορων ηλικιακών κατηγοριών. Ανάμεσα τους και αυτή με την οποία έκανε το ντεμπούτο του.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση να επισημάνουμε ότι στόχος του Γιώργου Σαψάκη είναι να μαζέψει όσο περισσότερα αντικείμενα και φανέλες του Πλατανιά για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αυτό το μουσείο το οποίο “είναι στολίδι για τα Χανιά μας και για την αγαπημένη μας ομάδα” όπως λέει χαρακτηριστικά. Ελπίζοντας ότι σύντομα η ομάδα θα ξαναβρεθεί στις πρώτες εθνικές κατηγορίες μετά την φετινή περιπέτεια που την έφερε στη Γ’ Εθνική για εξωαγωνιστικούς λόγους χωρίς να γνωρίσει υποβιβασμό μέσα στα γήπεδα…

Οσον αφορά την πιθανότητα για μετεγκατάσταση των εκθεμάτων σε κάποιο άλλο χώρο μετά από σχετικό αίτημα από την ομάδα ή τον Δήμο Πλατανιά μας λέει ότι θα το σκεφτόταν πολύ θετικά. “Θα ήθελα το Μουσείο να βρίσκεται εκεί που πραγματικά αξίζει” μας απαντάει.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες