Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα διαφορετικό μάθημα Αγγλικών

 

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Στον απόηχο των πολλών και καλών εκδηλώσεων που έγιναν εφέτος στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο σημερινός Παιδότοπος. Για την επίσκεψη που έκαμαν την αρχή του μήνα στο Συμμαχικό Νεκροταφείο, στον Βλητέ της Σούδας, με συνοδό την καθηγήτριά τους των Αγγλικών Χρύσα Κοντοχρήστου, τα παιδιά της Β3 τάξης του 4ου Γυμνασίου Χανίων ο λόγος. Να ’ναι καλά και αυτά και βέβαια η γνωστή στους αναγνώστες της στήλης καθηγήτριά τους Χρύσα Κοντοχρήστου. Δικό τους το διανθισμενο με υπέροχες, επίσης δικές τους, φωτογραφίες “δημοσιογραφικό” ρεπορτάζ απ’ την επίσκεψη. Μια επίσκεψη απ’ την οποία τα παιδιά πολλά είδαν και πολλά έμαθαν. Πάντα ανοιχτός ο Παιδότοπος να φιλοξενεί τις δραστηριότητες των μαθητών σου Χρύσα. Πάντα άξια!
Να χαίρεσαι τους μαθητές σου και να σε χαίρονται!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Β3 ΤΑΞΗ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

 

Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Την Τετάρτη 4/5/22 επισκεφθήκαμε το Συμμαχικό Νεκροταφείο στον Βλητέ στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών. Εκεί συναντήσαμε την Βρετανίδα στρατιωτική ακόλουθο στα Χανιά, η οποία μας μίλησε για τον χώρο και την ιστορία του και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις και τις απορίες μας.
Η πανέμορφη και γαλήνια αυτή έκταση, που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του κόλπου, αποτελεί παραχώρηση του ελληνικού κράτους σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους 1.527 πεσόντες συμμάχους της Μάχης της Κρήτης οι οποίοι αναπαύονται εδώ. Ο καθόλου μελαγχολικός χώρος κατασκευάστηκε το 1960 από Διεθνή Επιτροπή η οποία και τον διαχειρίζεται, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Louis de Soissons. Πέρα από την πανέμορφη, στρωμένη με βότσαλα είσοδο, όλη η έκταση είναι καταπράσινη, πάντα περιποιημένη, με πολλά λουλούδια.
Δίπλα στην είσοδο υπάρχουν επιγραφές με πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα. Υπάρχει επίσης ένας μικρός στεγασμένος χώρος με το αρχείο καταγραφής, όπου μπορούμε να αναζητήσουμε στοιχεία και πληροφορίες. Εκεί βρίσκουμε ένα βιβλίο στο οποίο οι επισκέπτες γράφουν ζεστά και συγκινητικά λόγια. Οι επιτύμβιες στήλες είναι όλες πέτρινες και ομοιόμορφες, με το όνομα, το όπλο, τον βαθμό και την ηλικία του πεσόντα, στην περίπτωση που αυτός έχει αναγνωριστεί.

ΕΝΘΑΔΕ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ

Όσοι αναπαύονται εδώ προέρχονταν από χώρες της τότε Βρετανικής Κοινοπολιτείας: Ηνωμένο Βασίλειο (862), Αυστραλία (197), Νέα Ζηλανδία (446), Καναδά (5) , Ν. Αφρική (9), Ινδία (1), κά. Οι μισοί σχεδόν δεν έχουν αναγνωριστεί, γι’ αυτό στο μνήμα τους αναγράφεται η φράση του ποιητή Rudyard Kipling «Known Unto God», δηλαδή «Γνωστός στον Θεό».
Στο μνήμα 15 C κείτεται ο Dudley Pekins, ο γενναίος Νεοζηλανδός μαχητής που έχασε τη ζωή του κοντά στους Λάκκους και η ιστορία του αναφέρεται στον “Κρητικό Δρομέα ” του Γ. Ψυχουντάκη.
Στο (10 E), ο σπουδαίος αρχαιολόγος J. D. S. Pendlebury, ο οποίος υπήρξε έφορος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και συνέχισε τις ανασκαφές που ξεκίνησε ο Άρθουρ Έβανς στην Κρήτη. Υπηρέτησε στον Βρετανικό στρατό όταν ξέσπασε ο πόλεμος και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κρήτη για να οργανώσει την αντίσταση. Το 1941 οι Γερμανοί τον έστειλαν στο απόσπασμα, ενώ εργαζόταν για την Βρετανική κατασκοπία.
Αισθανθήκαμε μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους νέους στην πλειοψηφία τους ανθρώπους που ήρθαν από την άκρη της γης για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και την ειρήνη με την ίδια τους τη ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο καταθέσαμε ένα στεφάνι στον Σταυρό της Θυσίας, το χαρακτηριστικό πολεμικό μνημείο των Αγγλόφωνων χωρών, o οποίος βρίσκεται στο κέντρο του κοιμητηρίου.
Το δικό μας στεφάνι ήταν δάφνινο, σύμφωνα με το ελληνικό τυπικό, ενώ το αντίστοιχο των Αγγλόφωνων χωρών αποτελείται από παπαρούνες. Αυτές τις παπαρούνες τις φορούν και στο πέτο όταν πραγματοποιούν τελετές μνήμης. Προς τιμήν των πεσόντων τις φορέσαμε και εμείς όταν καταθέσαμε το στεφάνι μας και κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

ΤΕΛΕΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ

Οι παπαρούνες (poppies) αποτελούν για τις Αγγλόφωνες χώρες σύμβολο μνήμης. Η μεγαλύτερη ετήσια τελετή πραγματοποιείται στις χώρες αυτές στις 11.00, της 11ης μέρας, του 11ου μήνα και σηματοδοτεί την ημέρα και την ώρα λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπογραφής εκεχειρίας, στις 11 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918. Αποκαλείται “Ημέρα Μνήμης” και την ημέρα αυτή τιμούνται οι πεσόντες αλλά και οι βετεράνοι όλων των πολέμων. Και μια λεπτομέρεια: Οι (τεχνητές) παπαρούνες έχουν ένα πράσινο φύλλο στη θέση που τα ρολόγια δείχνουν 11, ακριβώς για να συμβολίζουν την ημέρα αυτή.
Κάθε χρόνο, στον χώρο του δικού μας Συμμαχικού Νεκροταφείου πραγματοποιούνται δυο τελετές μνήμης: Τον Νοέμβριο (Ημέρα Μνήμης) και η ετήσια επέτειος της Μάχης της Κρήτης, τον Μάιο. Και στις δυο τελετές πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση και παρευρίσκονται ξένοι επίσημοι, εκπρόσωποι των Ελληνικών Αρχών και πολλοί Αγγλόφωνοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι Χανίων. Στο μνημείο κατατίθενται στεφάνια από παπαρούνες αλλά και από φύλλα δάφνης.
Πολλοί επισκέπτες φθάνουν εδώ από διάφορες χώρες, κυρίως Αγγλόφωνες, σε όλη την διάρκεια του έτους Την ώρα της δικής μας επίσκεψης, αν και ήταν νωρίς το πρωί, συναντήσαμε αρκετούς επισκέπτες που ακούσαμε να μιλούν Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ήταν μια πολύ χρήσιμη εκπαιδευτική επίσκεψη που μας άρεσε πολύ. Δεν γνωρίζαμε ότι αυτός ο όμορφος χώρος, τόσο σημαντικός για την τοπική ιστορία, ήταν τόσο κοντά μας. Μάθαμε πολλά που δεν γνωρίζαμε, αλλά και το σχετικό Αγγλικό λεξιλόγιο, το οποίο μας βοήθησε στην μικρή γραπτή εργασία που πραγματοποιήσαμε επί τόπου.
Θα θέλαμε να επισκεφθούμε και με άλλη ευκαιρία αυτόν τον χώρο, που με την ηρεμία και τη γαλήνη του μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική έννοια είναι η ειρήνη.
Ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου μας κύριο Απόστολο Παπαγιάννη για την διάθεση μεταφορικού μέσου με έξοδα του σχολείου αλλά και την παρουσία του.
Οι μαθητές του Β3 του 4ου Γυμνασίου Χανίων και η καθηγήτρια Αγγλικών Χρύσα Κοντοχρήστου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα