Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

– (Ένας υπέροχος Χανιώτης) Όσοι είχαμε την τύχη να πρωτοεπισκεφθούμε στο άνοιγμά του το μουσείο της Ελεύθερνας (Ρέθυμνο) και να ξεναγηθούμε από τον τότε διευθυντή του και καθηγητή Αρχαιολογίας, τον Χανιώτη Ν. Σταμπολίδη (φωτ. 1, BHMAgazino 19/9), μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε για τον άνθρωπο και επιστήμονα. Ο οποίος αποκάλυψε με τις συστηματικές ανασκαφές του στην περιοχή της Ελεύθερνας έναν απίθανο κόσμο (3000 π.Χ.με 1300 π.Χ.) αναδεικνύοντας την περιοχή ως τουριστικό χώρο υψίστης αξίας. Κατέστησε την Ελεύθερνα και το μουσείο της, ίσως τον σημαντικότερο επισκέψιμο χώρο μετά την Κνωσό, στην Κρήτη! Έτσι, δεν μας εκπλήσσει διόλου, αντίθετα μας χαροποιεί και μας κάνει περήφανους, ο διορισμός του ως πρώτου διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης (Αθήνα). Οι ευχές μας τον συνοδεύουν και στη νέα του θέση. Οι δε προσδοκίες μας για μια εξίσου επιτυχή παρουσία, έστω κι αν είναι μεγάλες οι ευθύνες του (“επιστροφή μαρμάρων του Παρθενώνα”), τον συνοδεύουν πάντα.

– (Το καλό να λέγεται) Μικρός οργασμός έργων επικρατεί στο αλσύλλιο των Αγ. Αποστόλων και συγκεκριμένα στο χώρο αναψυχής και άθλησης.
Η δημιουργία ενός νέου φανταστικού χώρου/παιδικής χαράς (φωτό, 2) ήταν αιτούμενο χρόνων. Η κατασκευή με το πειρατικό ξύλινο καράβι και τους γύρω χώρους απασχόλησης των μικρών δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Αρκεί βέβαια να προβλεφθούν και τρόποι διαφυγής των νερών που αναπόφευκτα θα λιμνάζουν τους χειμώνες εκεί. Υπάρχει σχέδιο;

– (Βρετανο-Αυστραλο-Αμερικανικό Σύμφωνο) Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας (A.UK.US.) για την επικυριαρχία στον Ειρηνικό ωκεανό, δείχνει απροκάλυπτα τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς τις χώρες που βρίσκονται νότια της Κίνας. Πολλοί μιλούν για νέο “Ψυχρό Πόλεμο”, με αλλαγή αντπάλων. Αλλά τότε, ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, όταν δημιουργούνται άλλα “σύμφωνα” με αυθαίρετους αποκλεισμούς “συμμάχων”; Η πρώτη και ηχηρή συνέπεια από την τριμερή αγγλοσαξωνική αυτή συμφωνία, δεν είναι άραγε η επιδεικτική περιφρόνηση της ΕΕ; Πώς; Με την ακύρωση, εν μέρει, των εξοπλιστικών συμφωνιών (υποβρύχια, Γαλλία-Αυστραλία); Επιτέλους, η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Χωρίς δικό της ισχυρό στρατό δεν αποτελεί καν διεθνή δύναμη. Όσο για τη χώρα μας, μάλλον χάνει ερείσματα και διεθνές ενδιαφέρον, οπότε θα πρέπει να βασίζεται μόνο και πρωτίστως στον εαυτό της.

 

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες