Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

“Εν Χανίοις” με αφιέρωμα σε δύο μεγάλες επετείους

Σε δύο μεγάλες επετείους, στα 150 χρόνια από την Επανάσταση του 1866 και στα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι αφιερωμένος ο 10ος τόμος της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων: “Εν Χανίοις”, που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ).

Παράλληλα, ο τόμος αυτός παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την παρουσία του στη Λήμνο το 1934.
Οπως είπε σε υνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η επιμελήτρια της έκδοσης, ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, «οι 15 συγγραφείς που περιελήφθησαν στον τόμο, ασχολούνται με θέματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πολύ προσιτά προς το ευρύ κοινό. Το “Εν Χανίοις” είναι προσιτό και προσβάσιμο από τον μέσο αναγνώστη, προσφέροντας γνώση για την ιστορία, αλλά και για πολλά άλλα θέματα και σε άλλα πεδία».
Η κ. Σημανδηράκη ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συγγραφή και συμμετοχή στον τόμο, επισήμανε δε ότι «ο κάθε συγγραφέας εκτός του τόμου που δικαιούνται, εφόσον είναι συνεργάτης του βιβλίου, δικαιούνται και τα 50 ανάτυπα της εργασίας του».
Σε ό,τι αφορά τη θεματολογια του “Εν Χανίοις”, η επιμελήτρια της έκδοσης εξήγησε ότι «συνηθίζουμε να τηρούμε τις ανάλογες επετείους. Του χρόνου είναι η Επανάσταση του 1897. Τον επόμενο χρόνο είναι η Κρητική Αυτονομία το 1898. Κατά κύριο λόγο λοιπόν οι εργασίες ζητούμε περίπου να ανταποκρίνονται σε αυτά τα πεδία, χωρίς ομως να αποκλείονται άλλες σημαντικές παράμετροι των θεμάτων».
Στις τελευταίες σελίδες του νέου τόμου, περιλαμβάνεται παράρτημα με φωτογραφικό λεύκωμα για τις δύο προαναφερόμενες επετείους (για την Επανάσταση του 1866 και για τον Ελευθέριο Βενιζέλο) που έχει επιμεληθεί ή ίδια η κ. Σημαντηράκη.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, σημείωσε ότι «η δωρεάν διανομή αυτού του τόμου στους συμπολίτες μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν πλευρές του παρελθόντος και του παρόντος μας σε ιστορικό, κοινωνικό, λογοτεχνικό, λαογραφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό επίπεδο και συγχρόνως αναδεικνύει μελέτες κι εργασίες σημαντικών ανθρώπων, που ασχολούνται με τον τόπο μας». Παράλληλα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί εργαλείο τοπικής ιστορίας ενώ ευχαρίστησε την Επιμελήτρια της έκδοσης, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, καθώς και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής, όπως επίσης και τους συνεργάτες – συγγραφείς του τόμου.
Να σημειώσουμε ότι στη Συντακτική Επιτροπή του “Εν Χανίοις 2016” συμμετέχουν η φιλόλογος – ιστορικός Στέλλα Αλιγιζάκη, ο δάσκαλος – λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων, Μαρίνα Αρετάκη, η ειδική συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη και η προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων, Παρασκευή Χουδαλάκη.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων, είναι ήδη διαθέσιμα και τα σχετικά ανάτυπα για τους συγγραφείς, ενώ το αναγνωστικό κοινό θα μπορεί να παραλαμβάνει την έκδοση, η οποία θα διατίθεται δωρεάν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης για την παρουσίασή της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα