Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

«Εν Χανίοις»: Αφιέρωμα στην κατάληψη των Χανίων από τους Τούρκους

Στην κατάληψη της πόλης των Χανίων από τους Τούρκους το 1645 είναι αφιερωμένος ο 9ος τόμος της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις». Η νέα έκδοση θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).

«Η ιστορία φαίνεται πως μας θέλει πάντα πρωταγωνιστές. Η Κρήτη είναι ένα σταυροδρόμι ως εκ τούτου ακόμα και να μην το θέλουμε έχουμε πάντα ραντεβού με την ιστορία», σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ζαχαρένια Σημανδηράκη η οποία επιμελήθηκε την έκδοση, τη συντακτική επιτροπή η οποία αποτελείται από τους: Στέλλα Αλιγιζάκη (φιλόλογος), Σταμάτη Αποστολάκη (δάσκαλο – λαογράφο), Ζαχαρένια Σημανδηράκη (ειδ. συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους), Κωνσταντίνο Φουρναράκη (φιλόλογο) και την Παρασκευή Χουδαλάκη (προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων) καθώς και τους συγγραφείς του τόμου που κατέθεσαν τον πνευματικό τους μόχθο.

«Ως Δήμος Χανίων επιμένουμε στην έκδοση αυτή αν και οι καιροί είναι χαλεποί και οι εποχές δύσκολες. Θεωρούμε όμως ότι οφείλουμε πολλά στο ιστορικό μας παρελθόν κι έχουμε μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά την οποία σαφέστατα πρέπει να συνεχίσουμε και να την αναδεικνύουμε γιατί είμαστε υπόλογοι στο μέλλον», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Περράκη.

«Ο Δήμος έχει μια παράδοση στην εκδοτική του προσπάθεια ξεκινώντας από την παλιά έκδοση “Χανιά”, μετά με την “Ελλωτία” και πλέον με την “Εν Χανίοις” όπου άλλαξε τον τίτλο και την υφή της έκδοσης θέλοντας να προσδιορίσει τον τόπο έκδοσης και την ιστορικότητα του χώρου αλλά και κυκλοφορώντας επίσημα κάθε χρόνο 1η Δεκεμβρίου να τιμήσει την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα», δήλωσε η επιμελήτρια της έκδοσης Ζαχαρένια Σημανδηράκη.

Τόνισε δε ότι πέρα από το αφιέρωμα στον κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους, στον 9ο τόμο του “Εν Χανίοις” θα βρει κανείς εργασίες από παλαιότερους και νεότερους συνεργάτες της έκδοσης που αφορούν στην ιστορία, τη λαογραφία, την αρχαιολογία και τις κοινωνικές επιστήμες.
Καταλήγοντας η κα Σημανδηράκη ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση και κάλεσε τον κόσμο να έρθει στην παρουσίαση του τόμου που θα γίνει στο ΚΑΜ, όπου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να προμηθευτούν τον νέο τόμο του «Εν Χανίοις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα