Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Εμβόλιο ή πρόστιμο;

Σ’ αυτή την κρίσιμη επιδημιολογική περίοδο η ύπαρξη των αντιεμβολιαστών ανάγκασε την κυβέρνηση να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, και στους μη συμμορφωμένους να επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο ψηφίστηκε από τη Βουλή με τροπολογία, καταψηφίστηκε απ’ όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, χαρακτηρίστηκε ως «νομοθετική κλοπή» και από πολλούς «τιμωρία και οικονομική εξόντωση». Από μέρους όμως της κυβέρνησης θεωρήθηκε «δίκαιη επιλογή», η οποία έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο πριν.

Για να αντέξει το σύστημα και ν’ αποτραπεί η πρόκληση εσωτερικών αναταραχών είναι ανάγκη να μειωθεί το ποσοστό των ανεμβολίαστων 60άρηδων και άνω, που προσβάλλονται ευκολότερα. Με βάση αυτή τη λογική κινήθηκε η κυβέρνηση σ’ αυτό το μέτρο. Για την επιλογή της υποχρεωτικότητας οι ειδικοί επιμένουν ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι μόνο διά της πειθούς θα αλλάξουν οι καχύποπτοι. Οι αρνητές επιμένουν πρώτον από άγνοια του κινδύνου και δεύτερον από φόβο. Η άρνηση τους έχει τεράστιο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος, αν αρρωστήσουν. Η κάθε ΜΕΘ κοστίζει σε ιατροφαρμακευτική και έμψυχο υλικό από 2 έως 2,5 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, εκτός της στέρησης θέσεων σε εκτός covid ασθενείς, των οποίων η θεραπεία μετατίθεται στο απώτερο και αδιευκρίνιστο μέλλον.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.

Όπου έχει εμβολιαστεί το 95%, η απώλεια των ζωών είναι 10 φορές λιγότερη απ’ όσο στη χώρα μας. Απ’ τους διασωληνωμένους το 70% είναι άνω των 60 ετών. Απ’ αυτούς οι 8 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Το πλέον απογοητευτικό και αποτρόπαιο είναι οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι, λες και βρισκόμαστε σε τριτοκοσμική χώρα, όπου «η θεραπεία είναι υποβαθμισμένη και επικίνδυνη», όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, δ/ντης της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης.

Επιδημιολόγοι, δημοσιολόγοι, συνταγματολόγοι κ.ά. βρίσκονται σε δίλημμα «εμβόλιο ή πρόστιμο» και πιστεύουν ότι το πρόστιμο είναι λάθος. Αφαιρείται εισόδημα από τους ηλικιωμένους, πράγμα που ελήφθη πρόχειρα, χωρίς να μελετηθούν οι παρενέργειες.

Θεωρείται αντισυνταγματικό, διότι δεν ισχύει η αναλογικότητα. Άλλο να παίρνεις τα 100 ευρώ απ’ τον χαμηλοσυνταξιούχο και άλλο απ’ αυτόν με 3500 ευρώ σύνταξη. Άγνωστη θα είναι η αποτελεσματικότητα απ’ αυτό το μέτρο. Η covid προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους και επειδή συμβαίνει τούτο, τους αφαιρείται βασικό εισόδημα. Ετσι μετριέται η υποχρεωτικότητα με την επιβολή τιμωρίας; Αντί να ζητά το κράτος να πληρώνει ο πολίτης, πράγμα ακραίο, να τον πείθει με καμπάνιες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ή να δοκιμάζει άλλου είδους μέτρα.

Η πολιτεία τον τιμωρεί, διότι «δεν συνεμορφώθη προς τάς υποδείξεις», προκειμένου να προστατευθεί ο ίδιος και η δημόσια υγεία.

Το μέτρο δείχνει την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, όπως εφαρμόστηκε αφενός και αφετέρου την προσπάθεια να αποκρυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες, τις οποίες επιρρίπτουν στους πολίτες, αφού δεν μπόρεσαν ν’ ανακαλύψουν άλλα μέσα πειθούς για τους ανεμβολίαστους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα