Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

“Εμπλοκή” στη στελέχωση Δήμων;

“Πάγο” στα σχέδια των Δήμων, ανάμεσα τους και ο δ. Χανίων, να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους με προσωπικό μέσα από συμβάσεις με τη ΔΕΠΑΝ (δίκτυο πόλεων), βάζει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική σχετική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Χερσονήσου και του αναπτυξιακού οργανισμού “ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.”.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Χανίων σχεδιάζει να στελεχώσει την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) με 7 μηχανικούς με σύμβαση με τη ΔΕΠΑΝ. Μάλιστα, όπως μας επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Χαζιράκης χθες Δευτέρα ο Δήμος έλαβε την τελική σύμβαση από τη ΔΕΠΑΝ προκειμένου στη συνέχεια να την προχωρήσει για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να την στείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα Αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης η μείζονα ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Χερσονήσου με τον αναπτυξιακό οργανισμό “ΕΥΔΗΜΟΣ”, με την οποία ο Δήμος επιχειρούσε να αναθέσει το σύνολο των οικονομικών του υπηρεσιών στον αναπτυξιακό οργανισμό καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την προγραμματική σύμβαση καθώς εκχωρούνται σε ιδιώτες υπηρεσίες που οφείλει να εκτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ – ΟΤΑ (πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση) κάνει λόγο για «μεγάλη δικαίωση για την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και πως η απόφαση του Ελεγκτικού «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «σταθμός», ή φραγμός στα ύπουλα σχέδια των Δημοτικών Αρχών που επιχειρούν την εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών, της Μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού “ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.”. Υπενθυμίζουμε, ότι με την Προγραμματική Σύμβαση, ο Δήμος είχε επιχειρήσει να αναθέσει το σύνολο των Οικονομικών Υπηρεσιών του στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού. Κατά της ως άνω Προγραμματικής Σύμβασης η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είχε παρέμβει, κατ’ αρχήν ενώπιον της Επιτρόπου, υποβάλλοντας υπόμνημα και εν συνεχεία ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας να κριθεί, ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα, η ανάθεση σε Αναπτυξιακές Εταιρίες του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα