Ελπίδες για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής γεννούν νέες στοχευμένες, εξατομικευμένες θεραπείες, με λιγότερη τοξικότητα, για την αντιμετώπιση του καρκίνου που εφαρμόζονται στις Ογκολογικές Κλινικές της χώρας.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα “Διεπιστημονική εκπαίδευση για τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων” που ολοκληρώθηκε προχθές στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Το διήμερο συνέδριο, με τη συμμετοχή καταξιωμένων γιατρών και άλλων επιστημόνων από την Κρήτη και την Ελλάδα, περιελάμβανε ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με αμφιλεγόμενα θέματα που αφορούν την πρόληψη, τους παράγοντες κινδύνου, τη διάγνωση, την κλινική διαχείριση και νέες προσεγγίσεις σε στοχευμένες θεραπείες.
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Για τις νέες στοχευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου μίλησε ο παθολόγος – ογκολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Ι. Μπουκοβίνας, ο οποίος τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή έχουν γίνει σημαντικά βήματα πρόοδου στην εξέλιξη του γονιδιώματος και εξήγησε: «Μπορέσαμε και κατανοήσαμε τους μηχανισμούς καρκινογένεσης. Και κατόπιν τα εργαστήρια μπόρεσαν και κατασκεύασαν θεραπείες οι οποίες στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το μονοπάτι της καρκινογένεσης. Με αυτόν τον τρόπο, μεγάλοι καρκίνοι, π.χ. όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά ανάλογα με τον μοριακό υπότυπό τους. Παραδείγματος χάρη, εάν πούμε ότι το 50% των καρκίνων του πνεύμονα είναι αδενοκαρκινώματα, αυτά χωρίζονται σε πολλές μικρές υποομάδες ανάλογα με το ποιος μηχανισμός είναι ο επικρατών για την καρκινογένεση. Και για κάθε τέτοιο μηχανισμό υπάρχει ένα αντίστοιχο μικρό μόριο, όχι χημειοθεραπεία, αλλά αυτό που λέμε στοχεύουσα θεραπεία, η οποία μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του καρκίνου. Το ίδιο συμβαίνει στον καρκίνο του μαστού, το ίδιο συμβαίνει στο μελάνωμα, το ίδιο συμβαίνει στο σάρκωμα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και έπεται συνέχεια και για όλους τους όγκους».
Αρα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπουκοβίνας, «η θεραπεία του αρρώστου με καρκίνο που αφορά συστηματική θεραπεία και μόνο, θα είναι αυτό που λέμε “a la cart”, δηλαδή εξατομικευμένη. Για παράδειγμα θα έχουμε την ταυτότητα του όγκου του ασθενούς και ανάλογα θα παρεμβαίνουμε». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», αλλά «εάν δούμε πώς ήμασταν στις αρχές του 2000 σε σχέση με σήμερα, η πρόοδος είναι εξαιρετικά μεγάλη. Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται σε όλες τις Ογκολογικές Κλινικές της Ελλάδας, υπάρχουν οι μέθοδοι για να ανιχνεύσει κανείς τον επικρατούντα μηχανισμό καρκινογένεσης και να δοθεί η εξατομικευμένη θεραπεία».
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
Στην ετερογένεια των όγκων και την επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου αναφέρθηκε ο ογκολόγος – παθολόγος, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Μητέρα”, Ηλίας Αθανασιάδης.
Οπως επεσήμανε, οι καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου στο παρελθόν ήταν συνδεόμενοι κυρίως με το κάπνισμα και το αλκοόλ. «Ετσι η χώρα μας είχε πολλούς καρκίνους στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου. Τώρα φαίνεται πως και σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα, αναπτύσσεται μια ποικιλία του καρκίνου κεφαλής – τραχήλου, ειδικά στην περιοχή της αμυγδαλής, στον στοματοφάρυγγα, η οποία εμφανίζεται και σε μη καπνιστές και έχει σχέση με τον ιό HPV, δηλαδή με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων που μεταδίδεται σεξουαλικά. Είναι ο ίδιος ιός που κάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι, λοιπόν, μια διαφορετική νόσος».
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη «κάποιοι καρκίνοι έχουν διαφορετικό μονοπάτι ανάπτυξης, άρα άλλες ιδιότητες. Ετσι ένας καρκίνος που εμφανίζεται σε καπνιστή έχει άλλα ογκογονίδια που τον έχουν κινητοποιήσει, ενώ ένας καρκίνος που εμφανίζεται από τον ιό HPV έχει γονίδια που έχει δανειστεί από τον ιό. Επομένως είναι μια τελείως διαφορετική μορφή καρκίνου, διαφορετική δομή και διαφορετική βιολογική πορεία», κατέληξε ο κ. Αθανασιάδης.
Το συνέδριο διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία “Καρκίνος – Κοινωνία και Περιβάλλον”, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Ηρακλείου “Βενιζέλειο”, την Ογκολογική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων και την Αιματολογική Κλινική Γ.Ν. Χανίων υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτονοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Επαγγελματικής Ενωσης Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων και του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης Ατόμων με Καρκίνο “Ορίζοντας”.