Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Eλπίδες για αξιοποίηση κληροδοτήματος

Χαραμάδα” αισιοδοξίας αναφορικά με την αξιοποίηση -επιτέλους- του κληροδοτήματος Μαλινάκη στο Νοσοκομείο Χανίων αφήνει η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Η μεταβίβαση αυτή για την οποία υπήρξε καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις προσπάθειες της Επιτροπής που έχει αναλάβει να διαχειριστεί το κληροδότημα ώστε να προχωρήσει τη διαδικασία αξιοποίησής του. Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος της Επιτροπής μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός σημείωσε πως η προσπάθεια να αξιοποιηθεί το κληροδότημα για τους σκοπούς που επιθυμούσε ο Γιώργος Μαλινάκης (κατασκευή συμπληρωματικής πτέρυγας 700 τ.μ. που θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων) βοηθιέται από το ότι την ευθύνη για το κληροδότημα έχει πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Είναι θετικό που το θέμα έχει κατέβει στο Ηράκλειο. Με την αλλαγή της νομοθεσίας ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουμε για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε ο κ. Δαμασκηνός.

Αναφορικά με το μέγεθος του κληροδοτήματος η Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα έχει αναζητήσει περισσότερα στοιχεία σε Υποθηκοφυλακεία της Αθήνας, Χανίων, στον Αποκόρωνα και αλλού. «Περιμέναμε κάποιες εγκρίσεις, να δούμε τι θα κάνουμε με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και άλλα γραφειοκρατικά θέματα. Στις αρχές Οκτωβρίου έχουμε Συμβούλιο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε για τη μελέτη που πρέπει να γίνει για το κτηριολογικό και τη νέα ψυχιατρική μονάδα», είπε ο κ. Δαμασκηνός.

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟ ΤΟ… 2008

Σημειώνεται ότι η δωρεά του Γεώργιου Μαλινάκη στο Νοσοκομείο Χανίων για την κατασκευή συμπληρωματικής πτέρυγας 700 τ.μ. που θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων αναφερόταν στη διαθήκη του. Μετά τον θάνατό του τον Δεκέμβρη του 2008 και το άνοιγμα στη συνέχεια της διαθήκης είχε επισημανθεί η μεγάλη αξία της προσφοράς του που θα επέτρεπε στο Νοσοκομείο Χανίων να ενισχυθεί με μια νέα πολύ σημαντική δομή. Ομως η απαρχαιωμένη νομοθεσία αναφορικά με τα κληροδοτήματα και η καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών να εγκρίνει τον προϋπολογισμό κατασκευής της νέας μονάδας ήταν οι βασικές αιτίες που ακόμα και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί για τον σκοπό του. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για το κληροδότημα είχε ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις, μεγάλο αριθμό ακινήτων από τα οποία εισπράττονταν μισθώματα, τιμαλφή, λίρες Αγγλίας και δολάρια Αμερικής σε θυρίδες κ.ά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα