Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι Έλληνες χρειάζονται σχέδιο ανάκαμψης χωρίς λιτότητα

Την ανάγκη να σταματήσει άμεσα η λιτότητα και να συγκληθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το χρέος, για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», η οποία φέρει τον τίτλο «Οι Έλληνες χρειάζονται ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς λιτότητα».

Ο κ. Τσίπρας ζητεί να υπάρξει μια ρήτρα για την αποπληρωμή των δανείων που να συνδέεται με την ανάπτυξη: «αν το ΑΕΠ είναι θετικό, πληρώνουμε, αλλιώς όχι». Προσθέτει ότι θα ήταν επίσης αναγκαίο ένα ”new european deal”, ένα μεγάλο πακέτο επενδύσεων για την ανάπτυξη -ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο- που να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη.

«Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ε.Ε. και όχι να την αποσυνθέσουμε. Είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και που δίχασαν τους λαούς», διευκρινίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον οποίον «η Ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 18 κρίκους. Αν σπάσει ένας, σπάει η αλυσίδα και κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «αν κερδίσει, το κόμμα του θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του κατά της λιτότητας και για τη Δημοκρατία. Διότι δεν μπορεί να τιμωρείται μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, διότι δεν θέλει να κυβερνήσει με τον τρόπο που αρέσει στην κυρία Μέρκελ».

Ερωτηθείς αν «θεωρεί τον εαυτό του λαϊκιστή», απαντά ότι «το να προσπαθείς να καταλάβεις τον κόσμο που υποφέρει δεν είναι λαϊκισμός. Αντιθέτως, όποιος καλύπτει την κρίση είναι δημαγωγός».

Σε σχέση με την ιταλική πολιτική, επισημαίνει ότι «δεν συμμερίζεται τις θέσεις του Μπέπε Γκρίλο, από τη στιγμή που έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για το οποίο και πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις».

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει ότι «η μεγάλη έκπληξη δεν θα είναι οι διάφορες μορφές λαϊκισμού ή εξτρεμισμού, αλλά η Αριστερά που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη».

Αναφέρεται ακόμη στη Χρυση Αυγη και υποστηρίζει ότι πρέπει να καταπολεμηθεί με πολιτικά προγράμματα. «Η απαγόρευσή της δεν είναι μια καλή ιδέα, διότι το αποτέλεσμα θα ήταν η αύξηση της επιρροής της».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα