Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Ελλείμματα Προνοητικότητας την Εποχή των Ειδικών

KΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ*
Επιτρέπεται την εποχή των ειδικών και της διάχυσης της πληροφορίας να έχουμε ελλείμματα προνοητικότητας, αυτοπροστασίας και επιχειρηματικότητας;
Η απάντηση στο ερώτημα όσων ασκούν την κοινή λογική είναι αρνητική. Κι αυτό γιατί σήμερα οι πολίτες έχουν πολλούς διαύλους πληροφόρησης, ελέγχου κι αξιολόγησης κάθε θέματος της καθημερινότητας. Πηγές για να επιλέξουν, να προνοήσουν και να αποφασίσουν  ορθά.
Κι όμως συμβαίνει το αντίθετο. Τα μικρά προσωπικά μας ελλείμματα γίνονται μέτριας σπουδαιότητας στην τοπική τους διάσταση και μεγεθύνονται επικίνδυνα όταν καλύπτουν την επικράτεια.
Στο σημείωμα θα δούμε πως οι ιδιωτικές συμπεριφορές επηρεάζουν το δημόσιο, δηλαδή το κοινό συμφέρον.
Στο διαδΙκτυο
Η ανυπαρξία ουσιαστικής ενημέρωσης των χρηστών του διαδικτύου για τις δυσκολίες ελέγχου της αξιοπιστίας των πληροφοριών προκαλεί χασούρα οικονομική. Νέος Χανιώτης επιχειρηματίας παραπονιέται για την συκοφάντηση της επιχείρησης του σε παγκόσμιο δίκτυο πληροφόρησης τουριστών από κάποιο άγνωστο, προφανώς ανταγωνιστή του.
Διευθύνσεις  στο διαδίκτυο με το συνθετικό  τελεία com καλλιεργούν φρούδες ελπίδες για δήθεν θαυματουργά σκευάσματα. Οι λίγοι προνοητικοί  χρήστες του διαδικτύου που θα αναζητήσουν την έγκριση κυκλοφορίας τους από αρμόδιες αρχές (π.χ. Food and Drugs Administration) θα ανακαλύψουν ότι η ψευδής διαφήμιση τους έχει απαγορευτεί. Οι άλλοι όμως, οι μη προνοητικοί, πέφτουν θύματα.
Η κινδυνολογία για τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου μας κατακυριεύει κι έτσι παραλείπουμε να τους εκπαιδεύσουμε ώστε να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του για δημιουργικότητα, πειραματισμό, έρευνα και συνεργασία.

Επιχειρηματικότητα
Προ ημερών, άκουσα ιδιοκτήτρια ακινήτων στο κέντρο της πόλης να απορεί με την ταχύτητα που ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις στα Χανιά.
‘Τα βλέπω, μας έλεγε να ανοίγουν και μετά από 2-3 μήνες να κλείνουν και στη θέση τους να ανοίγουν άλλα κι η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Ποιοι τους συμβουλεύουν να κάνουν αυτές τις επιχειρήσεις;’.
‘Προφανώς κανένας. Κι όμως υπάρχουν ειδικοί, σύμβουλοι αγοράς – marketing.’  απαντήσαμε. ‘Αν είχαν ερωτηθεί, θα τους είχαν συμβουλεύσει ότι κατάστημα πώλησης  γουνών, για παράδειγμα, έχει ελάχιστες πιθανότητες σε μια περιοχή της οποίας το κλίμα έχει μετατραπεί σε υποτροπικό’.
Προχθές, παρατήρησα ότι στο Ηράκλειο δεν τηρείται η νέα διάταξη περί καπνιζόντων σε επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία. Γιατί; Έτσι για λόγους ‘δημοκρατίας’. Όταν νιώσουν το μόνιμο έλλειμμα στα έσοδα τους θα είναι αργά.

ΟδικΗ συμπεριφορΑ
Ευρήματα δείχνουν ότι όσο πιο εξελιγμένο τεχνολογικά είναι ένα αυτοκίνητο, τόσο μη προνοητικός είναι ο οδηγός του! Δηλαδή, αγνοεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σκεπτόμενος ότι θα τον προστατεύσει η τεχνολογία του οχήματος του.                                                                                Μια άλλη κατηγορία οδηγών, με έλλειμμα ανθρωπιάς, δεν θυσιάζει μερικά δευτερόλεπτα για να δώσει χρόνο σ’ ένα ανήμπορο πεζό που διασχίζει το οδόστρωμα.
Άλλοι δεν διαθέτουν ελάχιστα λεπτά για να πάνε από τον κόμβο, αλλά προτιμούν να κάνουν αναστροφή επί τόπου.
Όλα είναι ελλείμματα αυτοπροστασίας, σεβασμού των κανόνων και της ανθρώπινης ζωής που τα ακριβοπληρώνουμε ατομικά και συλλογικά.

ΔιατροφικΕς συνΗθειες
Πρόσφατο δημοσίευμα -www.medscape- αποδεικνύει ότι οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν όχι μόνο την σωματική μας υγεία, αλλά και την πνευματική. Παρατηρείται δηλαδή το οξύμωρο σχήμα η διανόηση μας να αδυνατεί να αυτό-προστατευτεί. Συγκεκριμένα οι ερευνητές βρήκαν ότι  η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, αναψυκτικών, επεξεργασμένων τροφών, λίπους και ζάχαρης προκαλεί επιθετικότητα, υπερ-κινητικότητα, κακή ψυχική διάθεση, άγχος και γνωστικά ελλείμματα. Τα ευρήματα αφορούν νεογνά, παιδιά, εφήβους, γυναίκες κι άνδρες σε πολλές χώρες.
Συμπερασμα
Τα ατομικά μας ελλείμματα στην  προνοητικότητα, στην αυτοπροστασία και στην επιχειρηματικότητα προκαλούν μετρήσιμες βλάβες. Τα ελλείμματα μας γίνονται δημόσιος κίνδυνος μόλις περάσουν ένα στατιστικό κατώφλι.
Το αποτέλεσμα είναι να τα πληρώνουμε όλοι συλλογικά και ατομικά. Αυτό το χούι μας μπορεί να αναστραφεί, μόνο αν οι ειδικοί αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο κι η εκπαίδευσή μας στην προνοητικότητα γίνεται συστηματικά.
*συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα