Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ελλειψη νερού – Η επόμενη κρίση;*

Του δρος ΚΩΝ/ΝΟΥ ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗ, ερευνητή
“Το νερό είναι ζωή. Είναι ο φυσικός πόρος που όπου ρέει, παρά τις διαφορετικές χρήσεις και εδαφοκλιματικές συνθήκες, συνδέεται με την επιβίωση του ανθρώπου. Είναι αυτός που μας ενώνει”.
“…Είμαστε πεπεισμένοι, αναφέρει ο δρ Ν’ Ντόου, δ/ντής του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., ότι πολλοί από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του 21ου αιώνα θα διεξαχθούν για το νερό”.
“Η κατανομή του ανανεώσιμου νερού στον πλανήτη ακολουθεί τις φυσικές διεργασίες που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία περιοχών με υγρό, εύκρατο και ξηρό κλίμα.
Οι τελευταίες περιοχές έχουν έλλειψη φυσικών υδατικών πόρων και υποφέρουν από χρόνια έλλειψη νερού”.
“Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό και την εφαρμογή επαρκών υγειονομικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο”.
“Η εκβιομηχάνιση και αστικοποίηση, χαρακτηριστικά των τελευταίων δεκαετιών, παράγουν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, που συνήθως διατίθενται σε χώρους που σε πολλές περιπτώσεις, άμεσα ή έμμεσα, επηρεάζουν την ποιότητα του νερού”.
“Η ανεπάρκεια νερού λόγω έλλειψης ή υποβάθμισης της ποιότητας που επηρεάζει άμεσα την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα και οδηγεί σε απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια”.
“Το νερό θεωρείται σαν θείο δώρο από την κοινωνία στις περισσότερες χώρες, ακόμη και σήμερα. Ετσι, ακόμη και οι πολιτικοί, δεν είναι συνήθως πλήρως ενημερωμένοι για το μέγεθος της κρίσης, για το νερό, που μπορεί να προκύψει, μέχρι που η κρίση να φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα.
Η κρίση για το νερό δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι διάφορες άλλες κρίσεις όταν θα συμβούν.
Η αντιμετώπιση της κρίσης για το νερό απαιτεί λύσεις με μακροχρόνιους σχεδιασμούς και διάρκεια εφαρμογής, πέρα από τις άμεσες αποφάσεις στα γραφεία”.
“Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 υπήρξε μια μεταφορά οικονομικών πόρων σε επενδύσεις για το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως για άρδευση και ύδρευση”.
“Το μεγαλύτερο μέρος των στόχων που έχουν τεθεί μπορεί να επιτευχθεί, αφού δεν είναι πολυσύνθετοι και το κόστος τους είναι σχετικά μικρό, αλλά απαιτεί σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις.
Τα οφέλη που θα προκύψουν, είναι τόσο μεγάλα που η πολιτική βούληση να εφαρμοσθούν οι νέες πολιτικές πρέπει να βρεθεί για το καλό της ανθρωπότητας”.
…(*) Είναι ο τίτλος της εισήγησης.
Είναι τα εμπνευσμένα και υπεύθυνα επιστημονικά αποσπάσματα από τον δρα κ. Κώστα Χαρτζουλάκη.
Επιστήμονας – ειδικός, που τιμά τον τόπο μας, με τη γνώση και τη συνέπειά του.
Μ’ αυτά έχει αφοσιωθεί στο αντικείμενό του χρόνια τώρα και την 1η Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση που έγινε στον Πύργο Καστελίου, ήταν ο κεντρικός ομιλητής.
Οταν θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές θα ’χει κλείσει η εβδομάδα – αφιέρωμα στο ΝΕΡΟ!
Η “Προσευχητική Ινδικτιώνα” την πρωτομηνιά “τίμησε” το Μέγα Αγαθό του πλανήτη, στη βραδιά για το περιβάλλον.
Καθιερωμένο πρόγραμμα κάθε χρόνο, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται πάντα από φορείς και κόσμο, στην πόρτα του τροπαιοφόρου μας…
Ο Αγιος Γεώργιος φωτίζει την αυλή του να γεμίσει κόσμο…
Ο αιδ. Αντώνιος Κουμής, ο σεβαστός εκτιμητέος και αγαπημένος μας ενορίτης, καλωσορίζει και κάθε χρόνο και φέτος.
Ο Σεβασμιώτατος από την Εκκλησία προσφέρει τον χαιρετισμό και την ευλογία του…
Ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μουντάκης καλησπερίζει και συγχαίρει για την επιτυχία και ο κόσμος πολύς, πάρα πολύς, παρακολούθησε, ενημερώθηκε και χειροκρότησε… φιλοξενήθηκε όμως ακόμη.
Φιλοξενήθηκε στη δροσερή αυλή με το κρασί της προσφοράς.
Η ταβέρνα “Στέλιος και Κατίνα” διά των αδελφών Σκουνάκη πρόσφερε το πλούσιο δείπνο, εις μνήμην του συγγενούς τους, επιτρόπου επί σειρά ετών στην εν λόγω εκκλησία, αγλάισμα και θρησκευτική αναφορά της γειτονιάς του Πύργου και όχι μόνο “Καθαρό νερό” στην εθιμική μας ζωή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα