Κοκτέιλ υπάρχουν πολλά, κοκτέιλ όμως με ελαιόλαδο μόνο στα Χανιά και στην Κρήτη θα μπορούσε να φτιαχτεί! Δημιουργός του ο γνωστός bartender Μιχάλης Μποτωνάκης που χρησιμοποιεί βιολογικό λάδι από το ορεινό Σέλινο και μια σειρά από πρωτότυπα υλικά.
Τα κοκτέιλ θα παρουσιαστούν και επίσημα σε εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ενώ είναι πιθανό να αποτελέσουν τα “ισχυρά όπλα” του Μιχάλη σε κάποιον από τους πολλούς διαγωνισμούς για bartender που συμμετέχει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
«Πώς αποφάσισα να δουλέψω με το ελαιόλαδο; Γνωρίστηκα με τον Ευτύχη Ανδρουλάκη (ιδιοκτήτη της Pamako) και επειδή μου αρέσουν οι άνθρωποι που σκέφτονται όχι πώς είναι τα πράγματα, αλλά πως πρέπει να είναι, βρήκαμε αμέσως πεδίο συνεργασίας. Το ελαιόλαδο είναι ένα άριστο προϊόν, ο Ευτύχης κάνει ένα λάδι πολύ πάνω από αυτό που γνωρίζουμε με μοναδικά αρώματα, απίστευτη επίγευση. Ενα ελαιόλαδο που αποδείχθηκε ιδανικό για να “παίξεις” με αυτό! Πάντα “παίζω” με ιδιαίτερα υλικά -θυμηθείτε το απάκι που είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα- και η πρόκληση ήταν μοναδική» εξηγεί ο Μιχάλης.
Τα πρώτα σχόλια για τα δύο κοκτέιλ με ελαιόλαδο είναι πολύ θετικά -σε αυτά προστίθεται και η δική μας άποψη- και σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν να προσφέρονται στο μπαρ του Boheme. Πλέον για τους bartenders υπάρχει μια ισχυρή τάση αξιοποίησης νέων υλικών για τα κοκτέιλ καθώς «στο σύγχρονο bartending χρησιμοποιούμε υλικά και προσθέτουμε στοιχεία που πριν από 5 χρόνια ούτε εμείς οι ίδιοι δεν φανταζόμασταν» λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης.
Ποια είναι όμως τα δύο κοκτέιλ;
• Το πρώτο ονομάζεται “AROMATIC ELIXIR”. Λικέρ Μαστίχας, Σκίνος αρωματισμένος με ελαιόλαδο Pamako, λικέρ θυμάρι, λεμόνι, σπιτικό σιρόπι θυμαρίσιου μελιού με μπαχαρικά, σπιτικά bitters περγαμόντο.
«Πρόκειται για ένα κοκτέιλ με 100% ελληνικά, με δικά μας προϊόντα. Το μείγμα αυτό ελαιόλαδου, μαστίχας, θυμαριού έδωσε απίστευτα αρωματικά χαρακτηριστικά. Του έδωσα το όνομα “Aromatic Elixir” γιατί το λάδι και η μαστίχα έχουν μοναδικά αρώματα και παράλληλα εδώ και χρόνια αποτελούν “ελιξίρια” καθώς χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα.
• Το δεύτερο κοκτέιλ έχει το όνομα. “PROMISED LAND”. Εχει ως βάση το ρούμι Havana club 7 anos αρωματισμένο με ελαιόλαδο Pamako, μονοποικιλιακό, σπιτικό σιρόπι κανέλας, λικέρ γκρέιπφρουτ, λεμόνι. «Επειδή γη της επαγγελίας για μένα είναι και η Κρήτη και η Κούβα πήρα τα δύο βασικά τους προϊόντα το ελαιόλαδο και το ρούμι και έκανα ένα κοκτέιλ σίγουρα ενδιαφέρον» λέει ο bartender.
ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
«Για μένα το ελαιόλαδο αποτελεί ένα functional food που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, να γεμίσει ένα πιάτο με γεύσεις και αρώματα και γιατί όχι να μην μπορεί να γεμίσει και ένα ποτήρι, να αποτελεί το συστατικό ενός κοκτέιλ» δηλώνει ο Ευτύχης Ανδρουλάκης.
Ο Ευτύχης έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό προϊόν αξιοποιώντας το τσουνατόλαδο του Σελίνου το οποίο παράγει βιολογικά δίνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. «Πλην των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που έχουν να κάνουν με τα αρωματικά που προσπαθώ πάντα να ενδυναμώσω με φυσικό πάντα τρόπο, με ενδιαφέρουν οι φαινόλες του ελαιολάδου. Οι φαινόλες αποτελούν τα ισχυρότερα φαρμακευτικά στοιχεία του και δίνω πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτές» υπογραμμίζει.
Οσο για τα κοκτέιλ και ο ίδιος ο παραγωγός δηλώνει έκπληκτος από το πόσο έχουν “δέσει”. Χαρακτηριστικά τονίζει πως «δεν περίμενα πραγματικά ότι θα έδεναν τόσο πολύ το ελαιόλαδο με τα άλλα υλικά τόσο όμορφα χωρίς να υπερισχύει κάποιο από τα συστατικά, Δεν περίμενα ένα τόσο ομοιογενές προϊόν» καταλήγει.
Τα δύο κοκτέιλ θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση του ΕΒΕΧ τη Δευτέρα στο πλαίσιο της υποστήριξης της εξωστρέφειας των Κρητικών Επιχειρήσεων .