Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Ελεύθεροι χώροι

Η καραντίνα λόγω κορωνοϊού της χώρας μας, εδώ και δύο σχεδόν μήνες, προκάλεσε θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία! Μια κοινωνία που για πρώτη φορά στα χρονικά, βιώνει μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση! Μένουμε σπίτι, το σύνθημα που κυριαρχεί και προστάζει, μοιάζει με εφιάλτη από το μέλλον! Ένα μέλλον απρόβλεπτο, αόρατο, άγνωστο! Ωστόσο ο άνθρωπος, όν κοινωνικόν, δεν μπορεί να πάψει να ζει σε διάφορες ομάδες, ελπίζει, υπομένει, δημιουργεί! Στη φύση του, ωστόσο, βρίσκεται η σωματική άσκηση και η καλλιέργεια σώματος και ψυχής, προτάσσοντας από τα αρχαία χρόνια το απόφθεγμα του Ιπποκράτη: «νους υγιής εν σώματι υγιεί»!
Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργήθηκαν πολλές ανάγκες άθλησης και φυσικής άσκησης, όπως πεζόδρομοι, γυμναστήρια, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, υπαίθριες, αθλητικές εγκαταστάσεις, δωμάτια με όργανα γυμναστικής στα σπίτια κ.ά. Στον πολεοδομικό σχεδιασμό σύγχρονων πόλεων εντάσσονται όλο και περισσότερο χώροι ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών. Βλέπουμε σε διάφορες πόλεις του κόσμου οργανωμένους χώρους αναψυχής και βαδίσματος των πολιτών με έμφαση τους τεράστιους πεζόδρομους ( Βλέπε La rambla Βαρκελώνη) και τη σμίκρυνση ή και την κατάργηση των αυτοκινητόδρομων!
Η πόλη μας ενώ έχει μια σχετική άνεση κυκλοφορίας των πολιτών, κυρίως στην παλιά πόλη με τις πεζοδρομήσεις που έχουν γίνει τελευταία, η προσβασιμότητα, ωστόσο, γενικά στην πόλη και η κυκλοφορία των πεζών έχει τεράστιο βαθμό δυσκολίας! Με ανύπαρκτα πεζοδρόμια, με στοιχειώδεις διαγραμμίσεις, με επικίνδυνα σημεία, με αδιέξοδα, με εμπόδια, με λακκούβες!
Το πολυσυζητημένο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, που κατά καιρούς οι Δημοτικές Αρχές έχουν εντάξει στα προγράμματά τους την αξιοποίησή του, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, παραμένει μια ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης! Είναι τουλάχιστον υποκρισία ένα στρατόπεδο με λιγοστούς φαντάρους να βρίσκεται σε λειτουργία!
Ενας χώρος 55 στρεμμάτων να είναι αναξιοποίητος και στην ουσία μη λειτουργικός! Ενας πνεύμονας πρασίνου και περιπάτου που λείπει από την πόλη μας να καταλαμβάνει ένα τόσο τεράστιο χώρο!
Αν μια πόλη, θέλει να λέγεται σύγχρονη, λειτουργική και όμορφη, πάνω απ’ όλα θα πρέπει να σέβεται τους πολίτες της και για να σέβεται τους πολίτες της θα πρέπει να τους παρέχει ασφάλεια, άνετη μετακίνηση, χώρους πρασίνου και περιπάτου! Στην πράξη, όχι στα σχέδια!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα