Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

“Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο Ανθρωπος, ο Ηγέτης”

Το βιβλίο αυτό, και σ’ αυτό το μέγεθος, το περίμενα και το είχα κουβεντιάσει επανειλημμένα σε παρέες.
Διερωτόμουν, γιατί ο Νίκος Παπαδάκης να μην κάνει αυτό το μεγάλο βήμα, τη συγγραφή δηλαδή, μιας ολοκληρωμένης βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Πιστεύω πως δικαιολογημένα άφηνε τον χρόνο να κυλά.
Πιστεύω πως όλο αυτό το διάστημα συμπλήρωνε, μεθοδικά, το παζλ, για να μας παρουσιάσει τελικά αυτό το θαύμα!
Πιστεύω πως γι’ αυτή τη δουλειά ήταν ο μόνος κατάλληλος και για τον λόγο, πως για να κάνεις ένα τέτοιο κατόρθωμα, όπως η συγγραφή των δύο τόμων, έπρεπε πρώτα ν’ αγαπήσεις με όλη σου την καρδιά το θέμα που θα καταπιαστείς, να έχεις δώσει δείγματα και να διαθέτεις χρόνο και επιμονή! Με λίγα λόγια, να έχεις κάνει βίωμα την ανάγκη αυτής της προσφοράς, πράγμα που έκανε ο Ν.Π.
Ίσως πιστεύουν μερικοί πως το τεράστιο αυτό έργο έπρεπε να ανατεθεί σε Πανεπιστημιακούς καθηγητές. Όμως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος, πως ο Ν.Π. ήταν ο κατάλληλος. Τόσο, που πιστεύω πως θα είναι δύσκολο σε κάποιον να καταπιαστεί με αυτό το θέμα, από δω και πέρα, χωρίς να έχει οδηγητή το πόνημα του Ν.Π.!
Πιστεύω πως ο συγγραφέας έχει στο DNA του αυτό που έχουν οι παλιοί Βενιζελικοί. Μια αγάπη και ένα πάθος για τον Βενιζέλο, που πλησίαζε τα όρια της θρησκείας.
Γνώρισα, στα μικράτα μου, έναν απ’ αυτούς. Τον μπάρμπα μου τον Κασαπομάρκο (Μάρκο Πετράκη), έναν δίμετρο, στιβαρό άνδρα, που όταν έπινε ‘κάνα ποτηράκι παραπάνω, τον θυμούμαι να κατεβαίνει το καλντερίμι, παραπατώντας ελαφρά και να τραγουδά «Βενιζέλε μου μεγάλε μας πατέρα..!» Αυτός, ο αδερφός του και μερικοί ακόμα, είχαν παρατήσει την Αμερική και για την πατρίδα και τον Βενιζέλο επέστρεψαν να πολεμήσουν και να κατατροπώσουν τους Βούλγαρους στο Σκρα. Τον είχε μυήσει στην Βενιζελική ιδέα ο μπάρμπας του ο Αρχηγός Πετρομάρκος (Μάρκος Πετράκης), που φαίνεται πως γνώρισε τον Βενιζέλο στο Ακρωτήρι. Αργότερα, ήταν από τους πρώτους, γέρους και μπαρουτοκαπνισμένους, που προσέτρεξαν στο κάλεσμα του Βενιζέλου, με κάμποσους Ασιγωνιώτες, στο Θέρισο.
Το δίτομο βιβλίο του Ν.Π. είναι μια προσφορά βαρυσήμαντη και είναι γραμμένο σε γλώσσα σαφή και στρωτή νεοελληνική και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν εθνική προσφορά, άξια να τύχει της προσοχής του ελληνικού κοινού, γιατί αδιαμφισβήτητα είναι εργασία τεράστιου μόχθου και πολλών συγκεντρωμένων γνώσεων.
Ξεφυλλίζοντας τον πρώτο τόμο, τον ευχαριστώ για την εγκάρδια αφιέρωση.
Με συγκίνησε, αφάνταστα, η αφιέρωση στην αγαπημένη του γυναίκα, που δεν είναι πια μαζί μας!
Λόγω ελλείψεως χώρου, δεν τολμώ να κάνω -ούτε καν ενδεικτικά- μια παρουσίαση της ύλης των δύο τόμων. Το αφήνω για μια άλλη φορά.
Κρίνω σκόπιμο, όμως, να τονίσω, πως η προμήθειά τους είναι αναγκαία από κάθε Κρητική-Ελληνική οικογένεια!

* sifiPetraki@hotmail.com
Ασιγωνιώτης λαογράφος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες