Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Ελάτε να φυτέψουμε στον κήπο μας λουλούδια (Δ’ Παιδικός Σταθμός Χανίων)

Αυτή ήταν η πρόσκληση που πήραν γονείς και παιδιά του 4ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Χανίων. Μια ιδιαίτερη γιορτή της Ανοιξης πραγματοποίησαν το απόγευμα 4-5-2015 τα παιδιά του σταθμού με τα χεράκια τους και με τη βοήθεια των γονιών τους.
Σαν τα μελισσάκια έφθασαν στην κυψέλη τους όλα χαρούμενα, γελαστά και το προσωπικό τα υποδέχτηκε στην αυλή με μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά.
Ο διώροφος παιδικός σταθμός, κατάλληλα διαμορφωμένος, ήταν πεντακάθαρος μέσα κι έξω και τα παιδάκια στον δικό τους χώρο έλαμπαν από χαρά. Ενα σκάμμα παραλληλόγραμμο μέσα στην αυλή έγινε ανθόκηπος. Μερικά ελαστικά αυτοκινήτων, βαμμένα με διάφορα έντονα χρώματα, αποτελούσαν τον περίγυρο στο σκάμμα και στη μέση μια λιμνούλα με νερό ήταν διαμορφωμένη από ένα μεγάλο ελαστικό πιθανώς από τρακτέρ. Κάποιος επιμελήθηκε και με τη βοήθεια των παιδιών γέμισε τις ελαστικές γλάστρες με χώμα. Οι γονείς ξετύλιγαν με προσοχή τα φυντάνια, τα παιδιά δίπλωσαν τα κορμάκια τους, σχημάτισαν μικρούς κύκλους και έγιναν με μιας σπουδασμένοι γεωπόνοι. Με προθυμία άρπαξαν τα σκαπτικά τους παιχνίδια, άνοιγαν μικρούς λάκκους μέσα στις ελαστικές γλάστρες και με τα χεράκια τους φύτευαν τα λουλούδια και από πίσω άλλη ομάδα κρατώντας μικρά ποτιστήρια τα πότιζε. Η αυλή εμύρισε από χώμα, έλαμψε από λογής – λογής λουλούδια και χρώματα και ο χώρος μεταξύ του τοίχου της αυλής και του σκάμματος φιλοξένησε πράσινα φυτά που έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στον ανθόκηπο.
Στο τέλος έριξαν τα παιδιά πολύχρωμα νούφαρα στη λιμνούλα και τα κόκκινα ψαράκια ξαφνιάστηκαν και άρχισαν να τρέχουν μέσα στο νερό που ξετρέλαναν τα παιδιά. Ολες αυτές τις ώρες της δημιουργίας τις συνόδευε μια γλυκιά ανοιξιάτικη μουσική με ανθισμένα τραγούδια που εξυμνούσαν την άνοιξη: «Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μου μυρωδάτε» και το άλλο: «Ελάτε να διαλέξουμε ρόδα και κρίνα… να φτιάξουμε τον κήπο με εκείνα».
Ενθουσιάστηκαν τα παιδιά, άνοιξαν κύκλους, τραγουδούσαν, πηδούσαν και χόρευαν ξέφρενα, σαν να γιόρταζαν τα δικά τους ανθεστήρια! Ετσι εξηγείται ότι τα λουλούδια είναι το ωραιότερο και τελειότερο δημιούργημα της φύσης και δεν εμπνέουν μόνο ζωγράφους, ποιητές και γλύπτες, αλλά και τα πιο μικρά πλάσματα της γης. Ετσι μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά ν’ αγαπούν τη φύση, το περιβάλλον και να συνηθίζουν στην ιδέα της ανακύκλωσης. Η γιορτή ήταν τέλεια, αφού δεν έλειπε ούτε το κέρασμα. Οι δημοτικοί εκπρόσωποι των παιδικών σταθμών συνεχάρηκαν το προσωπικό και έδειξαν μεγάλη ικανοποίηση από αυτήν την προσπάθεια. Οι εκπαιδευτικοί και όλο το προσωπικό του σταθμού ευχαρίστησαν τους γονείς για την άψογη συνεργασία τους και όλους τους χορηγούς για την προσφορά τους. Δεχτείτε και τις δικές μας ευχές για υγεία σε όλους και θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και την αγάπη σας στα παιδιά.
Ενα ποίημα αφιερωμένο στους καινούργιους κηπουρούς:
«Σκάβω, ανοίγω λακκουβάκια, με τα δυο μου τα χεράκια
Λουλουδάκια να φυτέψω και τον ήλιο να καλέσω
Φως και ζεστασιά ν’ αφήσει και δροσοσταλιές να ρίξει
Ο κήπος μας να πρασινίσει και λουλούδια να γεμίσει
Τα μικρούτσικα αβγουλάκια θα κρυφτούν στα φυλλαράκια
και θα γίνουν ζουζουνάκια.
Πεταλούδες, μελισσάκια, πασχαλίτσες, τζιτζικάκια
Το σχολείο μας μες στα χρώματα, θα γεμίσει αρώματα!».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες