Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Ελαιώνας με λευκές ελιές στα Μεσκλά (φωτ.)

Τον πρώτο ελαιώνα από λευκές ελιές έχει συστήσει σε υψόμετρο 580 μ. ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσκλών και ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να παράξει λάδι από αυτές και να αν μπορέσει να επεκτείνει την καλλιέργεια!

Την ίδια ώρα ο συνεταιρισμός συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2016 για την εκμετάλλευση των 5.000 αγριελιών που υπάρχουν γύρω από το χωριό. Ήδη έχει καταφέρει να παράγει 1 τόνο αγριέλαιο τη χρονιά της “βεντέμας” το οποίο τυποποιεί όλο με τη βοήθεια της ΑΒΕΑ και το διαθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!
Με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Μανούσο Βουλγαράκη βρισκόμαστε στον μικρό ελαιώνα με λευκές ελιές. Λευκές λόγω του καρπού τους όταν ωριμάζει αυτήν την περίοδο. «Ψάχνοντας τις αγριελιές του χωριού βρήκαμε μια λευκή ελιά πριν από μια τετραετία δίπλα σε ένα αγροτικό δρόμο, μεγάλη, κάποια ηλικίας που κανείς δεν ήξερε ποιος την είχε φυτέψει. Από εκεί κάναμε μεταφυτεύσεις πριν από ένα χρόνο και τώρα έχουμε ένα μικρό ελαιώνα με 25 λευκές ελιές και σύντομα θα προσθέσουμε άλλες 40 κάνοντας το μπόλιασμα σε ισάριθμα δέντρα» μας εξηγεί ο κ. Βουλγαράκης.
Τα μικρά δέντρα παρότι μόλις ενός έτους έχουν δώσει του πρώτους καρπούς που αυτές τις ημέρες γίνονται λευκοί “όπως τα κουφέτα” λένε οι κάτοικοι της περιοχής. «Ιστορικά ξέρουμε ότι τις έφεραν τις ελιές αυτές οι Ναίτες ιππότες στον ελλαδικό χώρο. Τη χρησιμοποιούσαν περισσότερο για θρησκευτικές τελετές. Εχει καταπληκτικό άρωμα το λάδι της, το “τεστάραμε” σε σύγκριση με τις τσουνάτες, τις λιανολιές και είδαμε ότι είναι ασύγκριτο και περιμένουμε να βγάλουμε την πρώτη σοβαρή παραγωγή κάτι που περιμένουμε να γίνει σε 2-3 χρόνια, ώστε να δούμε ποια είναι τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και αν μπορούμε να το τυποποιήσουμε. Σε κάθε περίπτωση έχει γίνει γνωστή η προσπάθεια μας για αυτό μας ζητάνε υποκείμενα από όλη την Ελλάδα χωρίς εμείς φυσικά να μπορούμε αυτήν την εποχή να τους εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους» τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσκλών.
«Το χαρακτηριστικό αυτό της λευκής ελιάς δεν είναι πολύ συνηθισμένο, ωστόσο υπάρχουν λευκόκαρπη ποικιλία αγριελιάς που είχε καταγραφεί παλιότερα» είχε σημειώσει στα “Χ.Ν.” ο ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Νίκος Μιχελάκης αναφορικά με τη λευκή ελιά των Μεσκλών.

Η ΑΓΡΙΕΛΙΑ
Τα τελευταία χρόνια ο συνεταιρισμός ξεκίνησε μια προσπάθεια ώστε να μαζεύονται οι καρποί και να παράγει ελαιόλαδο από τις 5.000 αγριελιές που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή των Μεσκλών. Οι περισσότερες σε ρεματιές, ανάμεσα σε πρίνους και άλλα δασικά δέντρα για χρόνια θεωρούνταν μην εκμεταλλεύσιμες. Ο συνεταιρισμός δίνει κίνητρα στους παραγωγούς ώστε να μαζέψουν τις αγριελιές τους και παράγει και τυποποιεί το λάδι τους. «Ξέρουμε ότι είναι ποιοτικό λάδι, έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Και εμείς βέβαια αν μια αγριελιά βρίσκεται δίπλα σε ελαιώνα που ψεκάζεται ή λιπαίνεται δεν παίρνουμε τον καρπό της. Παράγουμε περίπου 1 τόνο ανά διετία που το τυποποιούμε σε συσκευασίες των 150 και 250 ml. Το δεύτερο δίνεται μάλιστα στην τιμή των 6 ευρώ και όλη η παραγωγή μας είναι ανάρπαστη! » τονίζει ο κ. Βουλγαράκης.
Στρατηγική του συνεταιρισμού είναι να αναδείξει τα ποιοτικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελιάς ώστε να αποκομίσει από εκεί την υπεραξία. «Επειδή είμαστε ορεινή περιοχή δεν μπορούμε να έχουμε τη μεγάλη παραγωγή των πεδινών περιοχών, και επίσης έχουμε μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και στο τσουνατόλαδο και στο λάδι της λιανολιάς που παράγουμε. Για αυτό και δίνουμε έμφαση στη βελτίωση της παραγωγής μας – για αυτό και έχουμε από τα πιο σύγχρονα ελαιουργεία στο Νομό – αλλά και στην ανάπτυξη ιδιαίτερων καλλιεργειών όπως της λευκής ελιάς και της αγριελιάς​» καταλήγει ο κ. Βουλγαράκης.

 

Στο 12ο επεισόδιο της σειράς “On/Off the record” μήνυμα ζωής στέλνει η Βούλα Θαμνοπούλου, μητέρα τριών παιδιών, η οποία ζει στα Χανιά και πριν δύο χρόνια ακριβώς έδωσε τον δικό της αγώνα με τον καρκίνο του μαστού όταν υπεβλήθη σε ολική μαστεκτομή. Σήμερα έχοντας περάσει από αυτήν την δύσκολη δοκιμασία, η Βούλα, τονίζει πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές και αφηγείται την δική της ιστορία , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, μία ημέρα – σύμβολο για όσες/ους έδωσαν ή δίνουν με γενναιότητα την μάχη απέναντι στη νόσο.

1 Comment

 1. Πρώτο θέμα σας σήμερα θα έπρεπε να είναι αυτό το “έκτρωμα” ο πτωχευτικός που θα είναι η ταφόπλακα της ΝΔ & του ΣΥΡΙΖΑ που τους βλέπω να κάνουν παρέα στο ΚΙΝΑΛ με 5–6%.
  Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί το πρότεινε, η δε ΝΔ γιατί και θέλει να το υλοποιήσει και είναι εμπλεκόμενη η σύζυγος του ιδίου του πρωθυπουργού η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη που είναι μέτοχος σε αυτά τα fund-κοράκια.
  Τι θέλουν δηλ.; Να ψηφίσουμε τελικά τον Λαφαζάνη που είναι ο μοναδικός που αντιτίθεται με σθένος στους πλειστηριασμούς;
  Κύριοι της Ν.Δ. δείτε τι πάτε να κάνετε και ξανασκεφτείτε το. Οταν δεν θα έχει πλέον να χάσει κάτι ο πολιττης δεν θα του είναι δύσκολο να πάρει τα όπλα και όπου σας βλέπει να σας κηνυγά.
  Θέλετε να πετάξετε στο δρόμο όλο τον κόσμο; Γνωρίζετε κ.κ. της Ν.Δ. ότι υπάρχει και κόσμος που πήρε μικροποσά σε δάνεια των 10-20.000 γιατί είτε δεν είχε δουλειά είτε δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς λόγω ανεργίας ή υπέρογκων μειώσεων που πάλι εσείς είχατε ψηφίσει;
  Μετά αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν άλλα πολιτικά μορφώματα. Ξεχάσατε ότι και ο Χίτλερ έτσι ανέβηκε; Λόγω της εξαθλίωσης του λαού του.
  Ξανασκεφτείτε το πριν το ψηφίσετε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες