» Στην «Κουζίνα της Νεκταρίας» στον Πλάτανο
Στο πλαίσιο της ηµερίδας πραγµατοποιήθηκε επίδειξη Γευσιγνωσίας ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις του Ελαιοτουρισµού Κέντρου «Nectaria’s Kitchen» που βρίσκεται στην θέση Πλάτανος µε εξαιρετική πανοραµική θέα τον κόλπο Μεραµβέλλου και το νησί Ψείρα.
Εκεί οι συµµετέχοντες παρακάθισαν στα εντυπωσιακά παραδοσιακά ξύλινα τραπέζια του κέντρου σε σχήµα Π, έχοντας µπροστά τους τα ειδικά έντυπα, ποτήρια και συσκευασµένα δείγµατα των κύριων ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου.
Η επίδειξη εγινε από τις ειδικές επιστήµονες του Ινστιτούτου Ελιάς Χανιών κύριες Ε. Μπαρµποπούλου και Σ. Παπαµανωλιουδάκη οι όποιες αφού εξήγησαν πως γίνονται αντιληπτές οι γεύσεις και ποιότητες του ελαιολάδου, προσέφεραν στους συµµετέχωnτες και δοκίµασαν οι ίδιοι δείγµατα µε διάφορες ποιότητες.
Ακολούθησε σύντοµη εισήγηση της ιδιοκτήτριας του Κέντρου, γνωστής από την Τηλεόραση Νεκταρίας Κοκκινάκη, η οποία εξήγησε παραστατικά στους συµµετέχοντες ποιά ελαιοεδέσµατα θεωρούνται κατάλληλα για προσφορά στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται ελαιοτουριστικές εγκαταστάσεις.
Με της ελιάς τα φύλλα αλλάζει ο χρόνος!
και αναβοσβήνουν τα άστρα στα νερά της θάλασσας!
Η Θεά των ανέµων παραστέκει κρυφά µες στα φύλλα της ελιάς.
Κι ο θυµός των θεών κυκλοφέρνει των ανθρώπων τους πόθους.
Φωτιά στη φωτιά των ερώτων, που µηδέποτε άλλη δεν υπήρξε γλυκύτερη από κείνη του πόθου στον ίµερο.
Στα πύραυνα της ∆ήµητρας καίει η φωτιά των ανθρώπων στα πάθη.
Χορηγός της ζωής.
«ΖΕΥΒΑΣΙΛΕΥΚΑΙΓΑΙΑΚΑΙΟΥΡΑΝΙΑΙΦΛΟΓΕΣΑΓΝΑΙ»
Ιερίγια Ανέµων! Θεά. Παµµήτειρα Φύση. Πότνια Θηρών. Ερασµία.
Μικρό απόσπασµα
από τη διασκευή µε τίτλο
«Αρρήτων τρόποι – Με
τα φύλλα της Ελιάς»
του Ορφικού ύµνου «ΟΡΦΕΥΣ
ΠΡΟΣ ΜΟΥΣΑΙΟΝ. – Ευτυχώς
χρω εταίρε»
του δηµοσιογράφου Νίκου
Ζερβονικολάκη από
τη Λάστρο Σητείας
Πλήρης η διασκευή έχει αναρτηθεί
µε µουσική υπόκρουση στο
www.sediκ.gr
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


