Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Τεράστιες οι ζημιές από τη χιονοθύελλα Filomena στους ελαιώνες της Ισπανίας
Προβλέψεις για μείωση παραγωγής και άνοδο τιμών

Τεράστιο φαίνεται να είναι το πλήγμα που επέφερε στους ελαιώνες της Ισπανίας η χιονοθύελλα “Filomena” που έπληξε προ ημερών την χώρα, φέροντας σε απόγνωση τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς και αναγκάζοντας την Κυβέρνηση να προβαίνει σε εσπευσμένες ανακοινώσεις σειράς μέτρων υποστήριξης των πληγέντων
Οι ζημίες που προκλήθηκαν αφορούν τα ίδια τα δέντρα που υπέστησαν ζημιές με σπασίματα κλώνων από το βάρος του χιονιού και τους δυνατούς ανέμους.
Αφορούν όμως και την ελαιοπαραγωγή που δεν είχε ακόμα συγκομιστεί, η οποία εκτιμάται ότι θα μειωθεί και ποσοτικά με την πτώση και το πάγωμα ελαιοκάρπου, αλλά και ποιοτικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού των καρπών που θα μείνουν τελικά στα δέντρα.
Αναμένονται όμως και άλλες μόνιμες ζημιές από παγετούς στα ελαιόδεντρα αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συν/σμών (FCAC), Antoni Galceran, έχουν ήδη καταγραφεί θερμοκρασίες γύρω στους -5ºC και -6ºC σε αρκετές περιοχές.
Σύμφωνα με την (FCAC) η χιονοθύελλα Filomena έπληξε συνολική έκταση ελαιώνων άνω από 350.000 στρεμμάτων με διάφορους τρόπους και θα καταγραφεί στην ιστορία λογά των σοβαρών επιπτώσεων της στην ελαιοκομία της χώρας.
Από την πλευρά της, η Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA) εκτιμά και αυτή ότι οι επιπτώσεις της Filomena θα είναι πολύ σοβαρές σε όλες τις ξυλώδεις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στις ελιάς αφού προβλέπονται θερμοκρασίες κάτω των -10ºC μετά την χιονοθύελλα.
Από την άλλη πλευρά η όλη εξέλιξη έχει θορυβήσει μεγάλο βαθμό και τα μεγάλα Συν/κα και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία τα οποία εκτιμούν ότι νέα έξτρα παρθένα δεν είναι πιθανό να υπάρξουν και έτσι σταμάτησαν τις πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων από τα υπάρχοντα αναμένοντας αυξήσεις τιμών.
Γεωγραφικά η Filomena έπληξε κυρίως την κεντρική Ισπανία γύρω από την Μαδρίτη και Τολέδο, έφτασε όμως ηπιότερη και νοτιότερα στην Ανδαλουσία μέχρι και την Μαλάγα. Στην περιφέρεια Μαδρίτης όπου οι ζημιές επικεντρώνονται στην ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία, η Πρόεδρος της  Isabel Díaz Ayuso, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν περί τα 16 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ο πρόεδρος της Asaja (Ένωση Νέων Αγροτών) Μαδρίτης Francisco García, εξήγησε ότι στις απώλειες των ελαιώνων της Μαδρίτης, έκτος από τις σημερινές ζημιές ( σπασμένα κλαδιά και τα πεσμένα δέντρα) πρέπει να προστεθούν οι μελλοντικές απώλειες από τα δέντρα που θα παγώσουν, οι όποιες εκτιμώνται σε 10 εκατ. €, κάθε χρόνο για 4-5 χρόνια
Στην επαρχία του Τολέδο η οποία αποτελεί μια τις πλέον πληγείσες περιοχές σύμφωνα με την τοπική Asaja, αρκετά ελαιόδεντρα έσπασαν από το χιόνι, αλλά και ο καρπός πάγωσε και αφυδατώθηκε. Ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο ο κίνδυνος να παγώσουν και τα ίδια τα δέντρα ελιάς, οπότε πρέπει να κοπούν στο σταυρό και να περάσουν τέσσερα τουλάχιστο χρόνια να επιστρέψουν στην παραγωγή.
Στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι ελαιώνες της χώρας, φαίνεται ότι οι ζημίες ήταν ηπιότερες αλλά πάντως σημαντικές.
Εκεί δεν έπεσαν πολλά χιόνια, έπεσαν όμως άφθονες βροχές οι οποίες εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν έως και 20 ημέρες την ολοκλήρωση της συγκομιδής…
Στην επαρχία της Κόρδοβα, παρατηρήθηκαν ζημιές παγετού και ζαρωμένων καρπών οι οποίες θα μεταφραστούν σε μειωμένες αποδόσεις και απώλεια ποιότητας, ενώ στην επαρχία της Μάλαγα υπάρχουν απώλειες έως και 30% της παραγωγής ακόμη και στη νότια περιοχή της Antequera, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας. Ωστόσο, «εκεί, ευτυχώς, πολλές ελιές είχαν ήδη συγκομιστεί»..
Πάντως κάποιοι εκτιμούν ότι η “Filomena” θα έχει και καλές συνέπειες. Τόσο το χιόνι όσο και η βροχή, θα είναι ένα πραγματικό μάννα για την συντήρηση των δέντρων αλλά και για την επόμενη συγκομιδή.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τη μνημειακή ελιά Βουβών στα Χανιά.

Η σύνδεση Γεωργίας και Τουρισμού στόχος του νέου υπουργού ΥπΑΑΤ
Πρόταση για προώθηση Ελαιοτουρισμού ετοιμάζει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ.

Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την χώρα μας με την νέα ΚΑΠ, θα είναι σύμφωνα με δηλώσεις του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Λιβανού, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό,
Βέβαια, η ιδέα αυτή, υπάρχει από χρόνια, αλλά δεν έχει καρποφορήσει μέχρι σήμερα. Έτσι, θα πρέπει να ευχηθούμε, αυτή την φορά, να σχεδιαστεί και υποστηριχθεί σωστά και αξιοποιώντας τις νέες τάσεις και αντιλήψεις για υγιεινή διατροφή και διαβίωση που αναπτύσσονται παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, να υλοποιηθεί στην πράξη και να γίνει πραγματικότητα.
Οπωσδήποτε μια ειδική και πολλά υποσχόμενη μορφή σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό είναι ο ελαιοτουρισμός για τον οποίο η χωρά μας και ιδιαιτέρα η Κρήτη, διαθέτει πολλά και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί συμβάλλει σοβαρά στην αξιοποίηση των φυσικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών αλλά και υγειονομικών πλεονεκτημάτων της ενδοχώρας. Ο ΣΕΔΗΚ τώρα και μερικά χρόνια έχει θέσει σε εφαρμογή δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των εμπλεκόμενων παραγόντων με ειδικές ημερίδες, ενθαρρύνοντας δράσεις ανάπτυξης υποδομών ενημέρωσης, υποδοχής και αναψυχής των τουριστών, ανάπλασης και ανάδειξης Μνημειακών ελαιοδέντρων και λειτουργίας Ελαιουργείων κ.α.
Παράλληλα ο ελαιοτουρισμός έχει ήδη κάνει στην πράξη σημαντικά βήματα στην Κρήτη με οργανωμένες επισκέψεις Τουριστών σε Ελαιοτριβεία και Μνημειακά ελαιόδεντρα όπως στην περίπτωση της Μνημειακής Ελιάς Βουβών στα Χανιά η όποια κατά την προ Κορωνοϊού θερινή περίοδο δέχτηκε επισκέψεις δεκάδων χιλιάδων τουριστών.
Έτσι, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ αποφασίστηκε η υποβολή υπομνήματος στην Περιφέρεια και στο ΥπΑΑΤ για την καθιέρωση κινήτρων και την δημιουργία προϋποθέσεων και υποδομών για προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη.

Προσδοκίες για αύξηση των τιμών λόγω των ζημιών από τις χιονοπτώσεις στην Ισπανία
Η διάθεση με διαγωνισμούς επεκτείνεται και σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία στην Κρήτη!

Ενώ η συγκομιδή ολοκληρώνεται σε όλη την χώρα με βασικό χαρακτηριστικό την αρίστη ποιότητα άλλα τις όχι καλές αποδόσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στις τιμές που διαμορφώνονται η πρόκειται να διαμορφωθούν με τις νέες εξελίξεις που παρατηρούνται στην εθνική και διεθνή αγορά.
Οι ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα «Φιλομένα» στην ελαιοπαραγωγή, της Ισπανίας διαμορφώνουν κλίμα αναμονής στην αγορά. Αρκετοί Συν/σμοί και μεγάλα Ελαιοτριβεία σταμάτησαν τις πωλήσεις εκτιμώντας ότι η παραγωγή της χώρας τελικά μπορεί να μειωθεί σημαντικά και να υπάρξει άνοδος των τιμών.
Σε επίπεδο Κρήτης θετική εξέλιξη αποτελεί η μικρή αύξηση των τιμών που σημειώθηκε στις περιπτώσεις διάθεσης με δημοπρασίες αλλά και η τάση που αρχίζει να διαμορφώνεται για επέκταση του τρόπου αυτού διάθεσης, που εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για τις εξελίξεις στις τιμές.
Όπως προκύπτει από τους διαγωνισμούς διάθεσης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), η δημοπρασία του Α.Σ. Τουρλωτής για ελαιόλαδο οξ. 0,30%, κατακυρώθηκε στα 2,80€/kg, η δημοπρασία του Α.Σ. Εμπάρου για ελαιόλαδο οξύτητας 0,23ο κατακυρώθηκε στα 3,12€/κ και του Α.Σ. Ζάκρου για ελαιόλαδο οξ. 0,37ο κατακυρώθηκε στα 3,05€/κ (περιλαμβανόμενου ΦΠΑ 13%)
Παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που έχουν ανακοινωθεί των Αγρ. Συν/σμών Κριτσάς και Σελίνου καθώς και του Ιδιωτικού Ελαιοτριβείου του Μ. Χαιρετάκη στην Κίσσαμο.
Η διενέργεια διαγωνισμού από ιδιωτικό ελαιοτριβείο που γίνεται προφανώς για λογαριασμό των παραγωγών πελατών του αποτελεί οπωσδήποτε ενέργεια πρωτοποριακή που βρίσκεται στα πλαίσια των όσων κατά καιρούς δημοσιεύονται στα ΕΛΑΙΟΝΕΑ, γιαυτό και χαιρετίζεται ιδιαίτερα με την ευχή να επιτύχει και να αποτελέσει παράδειγμα.
Στην συνήθη αγορά, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών της 19-1-21 (www.sedik.gr), οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ελλάδα κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας (Πιν.1) και κυμαίνονται στα 2,70€/κ οι μέγιστες και στα 2,50-2,60€/κ οι ελάχιστες. Εξαίρεση αποτελεί το Ελαιοτριβείο «Λούβρος & Σια ΟΕ στην Κέρκυρα το οποίο δίδει την υψηλότερη τιμή 2,80€/κ για οξύτητα 0,7ο
Στην Ισπανία η κινητικότητα της αγοράς είναι περιορισμένη και οι λίγες αγοραπωλησίες που γίνονται κρατούν τις τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων με τις μέγιστες να φτάνουν στα 3,45€/kg και τις ελάχιστες στα 2,25€/κ
Στην Ιταλία οι τιμές συνεχίζουν σταθερά υψηλότερες στα 4,90€/kg οι μέγιστες, στα 4,40€/κ οι ελάχιστες και στα 4,75€/κ ο μέσος όρος της χώρας.

Οι πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ Μινωική Ελιά που θα απονεμηθούν στους βραβευόμενους.

Αθρόα η συμμετοχή στον διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής για Ελιά και Λάδι
Ικανοποιητική όμως, τελικά και η συμμετοχή στους διαγωνισμούς ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου

Αισιόδοξα τελικά είναι τα μηνύματα από την μέχρι σήμερα πορεία των διαγωνισμών για την ελιά και το λάδι που έχει προκηρύξει ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, το Ινστιτούτο Ελιάς και το ΜΑΙΧ.
Οι Διαγωνισμοί Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής για την ελιά και το λάδι, εξ αρχής προκάλεσαν σημαντικό ενδιαφέρον και προσέλκυσαν αρκετές δηλώσεις συμμετοχής που ήταν μάλιστα ομοιόμορφα κατανεμημένες γεωγραφικά από όλη την Κρήτη ενώ δεν έλειψαν και συμμετοχές έκτος Κρήτης. Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν συνολικά μέχρι σήμερα φθάνουν τις 66 (31 Λογοτεχνία , 35 Ζωγραφική), ενώ παρά την λήξη της τυπικής προθεσμίας δηλώσεων το ενδιαφέρον συνεχίζεται.
Τα διαγωνιζόμενα έργα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με οδηγίες που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΣΕΦΗΚ www.sedik.gr τις όποιες θα πρέπει να συμβουλευτούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ειδικές επιτροπές δειγματοληψίας θα λάβουν δείγματα από παρτίδες τουλάχιστον 20 τόνων μέσα σε δεξαμενές των ελαιοτριβείων.

Ενδιαφέρον και για την Ποιότητα και Διάθεση

Όμως και το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου, παρά το ότι αρχικά φάνηκε μειωμένο, τελικά, υπήρξε σχετικά ικανοποιητικό. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 25 δηλώσεις ενδιαφέροντος από Συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία όλης της Κρήτης, παρά το ότι οι υγειονομικές συνθήκες και η ένταση των εργασιών για ολοκλήρωση της συγκομιδής, φαίνεται ότι δεν επέτρεψαν σε πολλά ελαιοτριβεία να ασχοληθούν με το θέμα.
Ωστόσο η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι κάπως μεγαλύτερη δεδομένου ότι οι διαγωνισμοί αυτοί αποσκοπούν στην ανάδειξη και προβολή της φετινής καλής ποιότητας και συνακολουθά στην επίτευξη καλύτερων τιμών, πράγμα το οποίο ενδιαφέρει παραγώγους αλλά και ελαιουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι λήψη των δειγμάτων που θα εξεταστούν, θα γίνει από παρτίδες τουλάχιστον 20 τόνων μέσα σε δεξαμενές των ελαιοτριβείων, ώστε το αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζει ολόκληρη περιοχή και θα γίνει από ειδικές επιτροπές δειγματοληψίας, οι όποιες θα συγκροτηθούν κατά περιοχές και θα αρχίσουν τις εργασίες τις επόμενες ήμερες.
Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ Μινωική Ελιά και Έπαινοι που μπορεί να είναι περισσότερα του ενός ή και κανένα σε κάθε βαθμίδα και επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τροχαίο με έναν νεκρό και 4 τραυματίες στον ΒΟΑΚ (φωτ. – vid.)

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στον Βόρειο Οδικό Άξονα, στο ύψος περίπου του Γερανίου Ρεθύμνου, με την εμπλοκή τριών οχημάτων, που συγκρούστηκαν. Σύμφωνα με...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Χανιώτισσες μαμάδες στο Πανεπιστήμιο!

Οι μαμάδες... πάνε Πανεπιστήμιο! Μπορεί να έχουν οικογένεια, μικρά ή πιο μεγάλα παιδιά, να έχουν σπουδάσει ή όχι, να εργάζονται πολλές ώρες αλλά όλα...

Εσπερινό ΕΠΑΛ: Σχολείο – σταθμός στη γνώση (φωτ.)

Με το πτυχίο στα χέρια, χαμογελαστοί και σε πολύ καλή διάθεση οι απόφοιτοι του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων γιόρτασαν χθες το βράδυ μια πολύ επιτυχημένη...

Δικογραφία για το ελικόπτερο στη Χρυσή Ακτή (video)

Την προσγείωση ενός ελικοπτέρου το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και ειδικότερα στο γήπεδο μπάσκετ στο δυτικό τμήμα της Χρυσής Ακτής...

Πανελλαδικές 2022: Υψηλές επιδόσεις και φέτος από Χανιώτες υποψηφίους

Υψηλές επιδόσεις είχαν και τη φετινή χρονιά πολλοί μαθητές από τα Χανιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν μόρια σε υψηλό...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα