Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Παράταση προθεσμιών για τους διαγωνισμούς ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου
■ Μέχρι 14 Ιανουαρίου οι δηλώσεις ενδιαφέροντος ελαιουργείων

Παρατείνεται η προθεσμία για δηλώσεις ενδιαφέροντος Συνεταιρικών και Ιδιωτικών Ελαιοτριβείων που προτίθενται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου μέχρι 14 Ιανουαρίου 2021.

Οι πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ, και ΧΑΛΚΙΝΗ Μινωική Ελιά που θα απονεμηθούν στους βραβευόμενους

Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων από ενδιαφερόμενα ελαιοτριβεία τα οποία, λόγω των εορτών και της πανδημίας αλλά και λόγω φόρτου εργασιών, δεν έλαβαν έγκαιρα γνώση της ανακοίνωσης για τους διαγωνισμούς αυτούς.
Μέχρι την 8-1-2021 οι δηλώσεις ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν από όλη την Κρήτη ήταν 18. Από αυτές οι 16 προέρχονταν από την Ανατολική Κρήτη ( Λασίθι και Ηράκλειο) και μόνο 2 από Χανιά, πράγμα που οπωσδήποτε δημιουργεί κάποια εύλογα ερωτηματικά. Και αυτό γιατί οι διαγωνισμοί αυτοί, που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ και άλλους φορείς είναι τελείως δωρεάν και δεν απαιτούν καμιά οικονομική επιβάρυνση από τους συμμετέχοντες.
Βασικοί στόχοι των διαγωνισμών είναι να αναδειχθεί και αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής ελαιοπαραγωγής αλλά και οι ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου από τα Ελαιοτριβεία, προς όφελος των ίδιων και των παραγωγών.

Πώς θα αξιολογηθεί η ποιότητα

Με τον διαγωνισμό αυτό θα βραβευτούν μεγάλες ομοιόμορφες παρτίδες ελαιολάδου 20-100 τόνων που βρίσκονται σε δεξαμενές οι οποίες τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αποφυγή ποιοτικών αλλοιώσεων.
Τα δείγματα θα ληφθούν από επιτροπές δειγματοληψίας που θα συγκροτηθούν κατά περιοχές, θα εξεταστούν με λεπτομερή χημική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση στα πιστοποιημένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς, στα οποία θα παραδοθούν με ειδικούς κωδικούς, χωρίς ονόματα.
Τα δείγματα θα ληφθούν μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερομένους περί τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.

Ορθές πρακτικές για τη διάθεση

Στόχος του διαγωνισμού αυτού είναι να προάγει διαδικασίες πρακτικών διάθεσης που εξασφαλίζουν διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα των αγοραστών και καλύτερα αποτελέσματα ως προς τις τιμές παραγωγού.
Με τον διαγωνισμό διάθεσης θα βραβευτούν Συν/κές οργανώσεις και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν ορθές, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες διάθεσης ελαιολάδου συμβάλλοντας σε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς.
Ιδιαίτερα θα εκτιμηθούν οι διαδικασίες:
-Από κοινού διάθεσης με διαγωνισμούς ή δημοπρασίες
-Απευθείας αγοράς με δημόσια προ-ανακοίνωση τιμών και κλιμάκωση διαφοροποίησης αναλόγως ποιότητας
-Σαφείς διαδικασίες και Όρους αποθήκευσης και πληρωμής (κοψίματος) με γραπτές συμφωνίες για ενοίκιο και τρόπο τιμολόγησης.
Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό διάθεσης θα υποβάλουν σχετικές εκθέσεις κατά τον Σεπτέμβριο –Οκτώβριο σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που θα τους σταλεί ώστε να γνωρίζουν από τώρα ποιες πρακτικές θα αξιολογηθούν.

Αξιολόγηση, βραβεία και εμπορική αξιοποίηση

Η αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων θα γίνει από επιτροπές ειδικές για κάθε διαγωνισμό στις όποιες θα μετέχουν επιστήμονες πανεπιστημιακοί και ερευνητές τα ονόματα των οποίων δεν θα ανακοινωθούν πριν από την απονομή των διακρίσεων.
Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ Μινωική Ελιά και Έπαινοι σε χαρτί τύπου πάπυρος που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες βαθμολογικές βαθμίδες.
Τα βραβεία σε κάθε βαθμίδα μπορεί να είναι περισσότερα του ενός ή και κανένα
Τα βραβεία που θα απονεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε
Οι απονομές των βραβείων θα γίνουν σε ειδικές εκδηλώσεις, εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν , ή σε αντίθετη περίπτωση μέσω διαδικτύου και θα λάβουν ευρεία εθνική και διεθνή δημοσιότητα.

Δηλώσεις ενδιαφερόμενων για συμμετοχή

Όσοι ενδιαφέρονται για τον ένα ή τον άλλο ή και τους δύο διαγωνισμούς, πρεπει να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος, το αργότερο μέχρι την 14 Ιανουαρίου .
Η δήλωση αυτή γίνεται ,με e-mail στο info@sedik.gr σύμφωνα με υπόδειγμα το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr ή , σε περίπτωση μη ύπαρξης e-mail, στο τηλέφωνο 28210 50800 πρωινές ώρες.
Όσοι υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις θα ενημερωθούν λεπτομερέστερα για τους συγκεκριμένους όρους και τις διαδικασίες βάση των οποίων θα γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί με ιδιαίτερη ανακοίνωση που θα σταλεί στους ίδιους με e- email.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και για υποδείγματα δηλώσεων κλπ οι ενδιαφερόμενοι πρεπει να ανατρέξουν στις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα